donderdag 30 mei 2024

Pickled eggs

In deze tijd van het jaar leggen mijn acht kippetjes een overvloed aan eieren: bruin en wit, 
groot en klein.  Het voorjaar is dan ook dé tijd dat kippen veel eieren leggen en 
ik maak hier dankbaar gebruik van! 
Om ook de rest van het jaar ervan te kunnen genieten, experimenteerde ik vorig jaar
 succesvol met het lang houdbaar maken klik hier  van verse eieren. Dat doe ik dit jaar opnieuw en 
op mijn to-do-list stond het wecken of inmaken van gekookte eieren. 
Ik maakte eieren in azijn-kruidenmengsel in.
Pickled eggs krijg je dan, zoals het in Engeland wordt genoemd en in de kroeg
wordt geserveerd bij bier.
Ze zijn echter ook al eeuwenlang in de Duitse en Hollandse keuken bekend.
Vroeger werden ze in een Keulse pot bewaard.
Mijn eieren zien er nog mooi wit uit, maar je kunt  ze ook
kleuren met bijvoorbeeld bietenrood voor een feestelijke, rode buitenkant.
Dát doe ik later nog een keer...




Eieren inmaken

    voor 10 -12 eieren
Ingrediënten:
  • 11 eieren
  • 200 ml azijn en een beetje
  • 200 ml water
  • 2 pimentkorrels
  • 4 jeneverbessen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • 1 tl karwijzaadjes
  • 10 peperkorrels
  • 1/2 tl zeezout


Hoe maak ik het klaar:
Neem verse eieren van ongeveer twee à drie dagen oud. Dagverse eieren zijn wat minder geschikt omdat ze moeilijk te pellen zijn. En dat ga je wel doen.
Neem een paar eieren meer dan er in je pot passen, voor het geval er een paar breken en leg ze in een pan koud water. Giet er een scheut azijn bij en breng aan de kook. 
De azijn zorgt ervoor dat de schaal minder snel barst. Wanneer het water kookt, 
laat je de eieren 7 minuten koken. Laat ze schrikken en afkoelen en pel ze. 
Zorg voor een goed schoongemaakte, met sodawater uitgekookte pot 
waar de hoeveelheid eieren die je wilt inmaken, in past. 
Doe de goed gepelde, hele eieren in de pot. De overige eieren, met een barst erin of stukjes eraf
 kun je gebruiken in een eiersalade (klik) of ander gerecht.
Maak het azijn-kruidenmengsel. Breng de azijn met het water en de kruiden aan de kook.
Kook 1 minuut door en overgiet de gepelde eieren in de pot met het kruidenmengsel. 
Doe het deksel er warm op. Dit mag een schroefdeksel of weckdeksel met ring zijn.
laat snel afkoelen in een bak met ijswater en bewaar in de koelkast, in verband met
bacteriegroei waar (gekookte) eieren erg gevoelig voor zijn.
Laat de eieren minstens 4 dagen staan voor gebruik.
Bij mij was het deksel vacuüm getrokken, zodat de pot goed dicht zit. 
Dit verlengt de houdbaarheid.


Vroeger werden deze eieren wel enkele maanden bewaard.
Maar nergens las ik hierover recente ervaringen.

Deze hardgekookte eieren in zuur krijgen een kruidige, licht zoetzure smaak en 
de buitenkant wordt steviger  dan vers gekookte eieren.
Ze zijn lekker op de borrelplank, met of zonder bier. Geef ze heel of gehalveerd met een dot mayo erop.
Ook in allerlei gerechten zijn ze lekker... denk aan asperges met ei.
Of vul deze eitjes (klik) voor een bijzondere smaaksensatie.
Ik bewaar deze eieren in de koelkast maar geen maandenlang.
Eieren die ik tot wel twee jaar wil bewaren, vries ik in of ik 
gebruik de water glassing methode.

Hoe bewaar jij eieren het liefst als je een overschot  hebt?
Heb jij ervaring met pickled eggs? 

Geniet van je (verse) eitjes!