vrijdag 25 augustus 2023

Dragonazijn 2x

Dit is nog eens een leuk cadeau-idee voor een hobbykok, keukenprinses of juist die man 
die wel wat vaker in de keuken mag staan...
Een zelfgemaakte kruidenazijn in een mooi glazen flesje. 
Geef dit niet aan iemand die je ooit voor azijnpisser hebt uitgemaakt ...
dan sta ik niet in voor de gevolgen ;)

Sinds dit voorjaar heb ik dragon in m'n kruidentuintje staan en terwijl deze vaste plant maar groeit
en groeit, weet ik niet precies wat ik ermee moet. Dragon [Artemisia Dracunulus] is
 dan ook één van de meest geliefde kruiden uit de Franse keuken en ik spreek en kook niet zoveel Frans.
 Dragon past in vele gerechten met haar vleugje anijs en een licht bittere smaak. 
Voeg nooit te veel toe, de smaak wordt erg intens als het langer in een gerecht zit.
Mijn dragon vraagt erom gebruikt te worden, ze staat al in bloei met kleine paarse bloempjes.
Ik maak eerst maar eens de overbekende dragonazijn!
 In gelijk twee variaties.... super simpel om te maken. Leuk, toch?


Dragonazijn 

   voor 2 flessen; ong 7,5 dl 

Ingrediënten:
  • 750 ml appelazijn
  • 6 takjes dragon
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 bio citroen
  • 2 tl zwarte peperkorrels
Hoe maak ik het klaar:
Zorg voor twee mooie glazen flesjes met beugelsluiting of een kurkdop.
Was de takjes dragon en laat drogen.
Ik kies bij deze azijn voor het natuurtroebele appelazijn. Ik heb nog een kelderplank vol zelfgemaakte appelazijn in flessen staan. Goed om deze te gebruiken voor de dragonazijn.
Ook zelf appelazijn maken met de nieuwe appeloogst die er aan komt? Klik hier voor de werkwijze.
Verdeel de takjes dragon over de goed schoongemaakte flesjes. Pel de knoflook en halveer. Doe in elke fles een stukje knoflook. Rasp een deel van de citroenschil af en doe in elke fles een kleine theelepel. Stop ook de zwarte peperkorrels in de flessen en overgiet met de appelazijn.

Klaar! Zó simpel is het. Laat de azijn twee weken staan voor gebruik. Hóe langer de azijn staat, 
hóe krachtiger de smaak. Sommige recepten zeggen dat je de kruiden weer uit de kruidenazijn
moet zeven en vervolgens weer een takje erin moet doen voor 'de mooi'. Dat is dubbel werk. 
Laat de kruiden er gewoon in zitten. Kans op schimmel heb je niet, 
daar is azijn te zuur voor. 
Mooi labeltje aan je flesje en het is klaar om cadeau te geven of een mooi plekje 
op je aanrecht te krijgen.




Dragonazijn plús

voor 2 flessen; ong 7,5 dl 
Ingrediënten:
  • 750 ml biologische natuurazijn
  • 3 takjes dragon
  • 3 takjes basilicum
  • 4 takjes tijm
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 bio citroen
  • 2 tl zwarte peperkorrels

Hoe maak ik het klaar:
Zorg voor twee sierlijke glazen flesjes.
Dit is azijn met dragon plus andere kruiden...
Was de verse kruiden goed en laat drogen.
Verdeel de takjes basilicum, dragon en tijm over de goed schoongemaakte flesjes. Pel de knoflook en halveer. Doe in elke fles een half teentje knoflook. Rasp een deel van de citroenschil af en doe in elke fles een kleine theelepel. Stop de zwarte peperkorrels in de flessen en overgiet met de biologische azijn.
Deze is helderwit en doorschijnend maar na een dag of wat zullen de ingrediënten van de kruidenazijn hun kleur afgeven aan de azijn.
De dragonazijn plús, oftewel kruidenazijn is klaar. Hang een mooi labeltje aan je fles, schrijf hier de ingrediënten op en klaar om cadeau te geven is je flesje!
Als de kruiden onder de azijn blijven, is deze kruidenazijn oneindig houdbaar. Azijn bederft nooit, 
net als zout, suiker en.... weet jij nog een voedingsmiddel waar wel een houdbaarheidsdatum 
opstaat maar wat eigenlijk niet vergaat qua smaak?

Waar gebruik je deze dragonazijn voor? Lekker in dressings of vinaigrettes voor in de sla of andere rauwkost. Of druppel wat azijn over beetgaar gestoomde groente of aardappelen.