zondag 21 augustus 2016

Koolrabirisotto

Ik kijk even terug in mijn zaaiboekje....... ja! Daar staat het echt: ik heb op 30 april koolrabi gezaaid. Ik weet niet meer hoeveel, vergeten te vermelden, maar ik weet wel wat ik deze week oogstte. Twee mooie koolrabi's! De enige twee! Prachtig paars, goed in het blad en rijp om te oogsten. En dat deed ik. Ze waren klaar voor mijn risotto! Vroeger was koolrabi (en koolraap) één van mijn minst favoriete groentes èn dan druk ik me nog voorzichtig uit.  Dat kwam niet alleen omdat de geur best uitgesproken is, maar vooral door hoe mijn moeder het klaarmaakte. Uiteraard op z'n Hollands, met gekookte aardappels en een gehaktbal ofzoiets....  Maar ze schilde de koolrabi te zuinig. De harde randen van de schil kwamen mee, en dat voelde scherp aan in mijn mond. Ik vond alles best, maar geen scherpe dingen in mijn keel....... oei, om te kokhalzen! Maar dat ligt dus niet aan de groente zelf, de koolrabi is zacht, bijna zalvig van smaak. Als je hem maar goed schilt, dan is 't ie heerlijk!  Zeker in een hemelse risotto. Ik kan het niet helpen, maar een goede risotto is echt een feestgerecht voor me. En dit is er weer zo één!  Het recept vergeet ik vast, als ik het hier niet opschrijf! Dus........                                                                                  komt 'ie:

Koolrabirisotto

Ingrediënten:
  • 1 ui
  • 2 el olijfolie
  • 350 g risottorijst
  • 2 el verse basilicum, oregano en tijm
  • 2 koolrabi's
  • 1 l groentebouillon
  • 50 g pijnboompitten
  • 150 g kaas
  • 400 g kastanjechampignons
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
  • 1 komkommer
  • 2 el bieslook
Hoe maak ik het klaar:
Veeg de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Neem een kleine pan, een klontje boter en wat olie en roerbak de champignons hierin. Zijn ze bijna knapperig bruin, zet het vuur dan uit en laat staan. Maak de koolrabi schoon. Verwijder de bladeren, schil vrij dik tot je alleen het zachte vruchtvlees (!) over hebt. Snijd de koolrabi in blokjes. Pel de ui en snipper hem. Verhit de olie in een ruime pan (of wok) en fruit de ui tot hij glazig ziet. Voeg dan de risottorijst toe en roer door tot de korrels rondom glanzen, ongeveer 1 minuut. Voeg de koolrabiblokjes toe aan de rijst.

De paarsrode kleur is aan de binnenkant van de koolrabi niet meer te zien. Alleen wit tot lichtgroene blokjes blijven over.
Voeg een scheut groentebouillon toe en onder af en toe roeren, voeg je elke keer opnieuw een scheut bouillon toe, tot het door de rijst is opgenomen. Dit duurt in totaal 20 - 25 minuten. Was de verse kruiden en hak ze fijn. Voeg na 15 minuten de helft van de gebakken champignons en de verse, fijngehakte kruiden toe.
Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten lichtbruin en knapperig. Rasp de kaas, neem 75 gram en roer dit samen met de helft van de pijnboompitjes door de risotto. Heb je paddenstoelenolie, voeg dan een eetlepel toe. Breng de risotto op smaak met zeezout en peper.
Snijd de komkommer in dunne plakjes en verdeel dit over de borden.
Verdeel hier de andere helft van de gebakken champignons overheen.


Schep daarop de koolrabirisotto. Knip de verse bieslook fijn, roer dit door de overgebleven geraspte kaas en de geroosterde pijnboompitjes. Strooi dit over het gerecht.


Wat moet ik er nog aan toevoegen?!
Ja, alleen dit: dat ik volgend jaar echt meer koolrabi's ga zaaien!


Mmmmmmmm,
Eet smakelijk!