
Koolrabirisotto
Ingrediënten:
- 1 ui
- 2 el olijfolie
- 350 g risottorijst
- 2 el verse basilicum, oregano en tijm
- 2 koolrabi's
- 1 l groentebouillon
- 50 g pijnboompitten
- 150 g kaas
- 400 g kastanjechampignons
- versgemalen zeezout
- versgemalen peper
- 1 komkommer
- 2 el bieslook
Hoe maak ik het klaar:
Veeg de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Neem een kleine pan, een klontje boter en wat olie en roerbak de champignons hierin. Zijn ze bijna knapperig bruin, zet het vuur dan uit en laat staan. Maak de koolrabi schoon. Verwijder de bladeren, schil vrij dik tot je alleen het zachte vruchtvlees (!) over hebt. Snijd de koolrabi in blokjes. Pel de ui en snipper hem. Verhit de olie in een ruime pan (of wok) en fruit de ui tot hij glazig ziet. Voeg dan de risottorijst toe en roer door tot de korrels rondom glanzen, ongeveer 1 minuut. Voeg de koolrabiblokjes toe aan de rijst.
De paarsrode kleur is aan de binnenkant van de koolrabi niet meer te zien. Alleen wit tot lichtgroene blokjes blijven over.
Voeg een scheut groentebouillon toe en onder af en toe roeren, voeg je elke keer opnieuw een scheut bouillon toe, tot het door de rijst is opgenomen. Dit duurt in totaal 20 - 25 minuten. Was de verse kruiden en hak ze fijn. Voeg na 15 minuten de helft van de gebakken champignons en de verse, fijngehakte kruiden toe.
Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten lichtbruin en knapperig. Rasp de kaas, neem 75 gram en roer dit samen met de helft van de pijnboompitjes door de risotto. Heb je paddenstoelenolie, voeg dan een eetlepel toe. Breng de risotto op smaak met zeezout en peper.
Snijd de komkommer in dunne plakjes en verdeel dit over de borden.
Verdeel hier de andere helft van de gebakken champignons overheen.
Schep daarop de koolrabirisotto. Knip de verse bieslook fijn, roer dit door de overgebleven geraspte kaas en de geroosterde pijnboompitjes. Strooi dit over het gerecht.
Wat moet ik er nog aan toevoegen?!
Ja, alleen dit: dat ik volgend jaar echt meer koolrabi's ga zaaien!
Mmmmmmmm,
Eet smakelijk!