donderdag 1 november 2018

Gemengde groenten in kikkererwtensaus

Zo aan het eind van het moestuinseizoen, als ik de tuin toch winterklaar wil maken, kook ik vaak een grote pan oogstsoep, waar de allerlaatste groentes uit de tuin in verdwijnen. De smaak is nooit precies hetzelfde, zoals je zult begrijpen. Maar ja..... naast een paar soup-lovers, heb ik ook soephaters in huis. Dus dit jaar verzon ik wat anders, waar veel verschillende groentes in verwerkt kunnen worden.
Dus mogen de allerlaatste babycourgettes, de kleine bloemkool en de laatste rare snijbonen niet in de soeppan, maar in de wok.
Want ja.... echt doorgroeien doen deze groentes niet meer. Hoewel het een heerlijk warme en droge nazomer was, zijn planten daar minder van onder de indruk dan wij mensen. Dat de dagen veel korter worden en er dus minder daglicht in de tuin is, dat weegt veel zwaarder in een plantenleven.....

Deze groenten: wat courgettes, twee wortels, twee snijbonen, minibloemkooltje en een paar schijven pompoen wegen met elkaar een kilo. Ik gebruikte deze, maar je kunt ook prima andere groentecombinaties gebruiken voor het volgende, smaakvolle vegan recept:

Gemengde groenten in  kikkererwtensaus

            voldoende voor 4 tot 6 personen
Ingrediënten:
  • 300 g kikkererwten
  • 7 el olijfolie
  • 2 el mosterdzaad
  • 3 uien
  • 3 el  korianderpoeder
  • 1 el kurkuma
  • 50 g geraspte kokos
  • 1 kilo groente: kies bijvoorbeeld voor aubergine, spruitjes, bonen of bovengenoemde groente
  • 2,5 dl water
  • 2 el groentebouillonpoeder of pasta (of 2 blokjes)
Hoe maak ik het klaar:
Begin een dag van tevoren en week de kikkererwten in koud water een nacht lang. Kook de kikkererwten in ongeveer 2 uur gaar. De precieze tijd weet ik niet, want bij mij verdwijnen  peulvruchten die lang moeten koken, in de hooimadam. Dat is energiezuinig en besparend.
De hooimadam kun je zo lang laten staan (denk in uren, niet in dagen uiteraard) als je wilt.

Maak de ui schoon en snipper ze fijn. Maak alle groentes schoon en snijd ze in kleine stukken.
Verhit de olie in een grote hapjespan en voeg de mosterdzaadjes toe tot ze beginnen te knapperen. Voeg de ui, de geraspte kokos en de specerijen toe en laat ze een paar minuten fruiten.
Voeg de kleingesneden groenten toe en roer goed door om ze te vermengen met het specerijmengsel. Giet er het water bij en breng aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes koken in een gesloten pan.
Giet intussen de gaargekookte kikkererwten af. Bewaar een kopje van het kookvocht. 

Doe twee eetlepels vocht terug bij de kikkererwten en pureer ze fijn met een staafmixer. Voeg de kikkererwtenpuree bij de groenten en ook de rest van het kookwater. Meng het geheel goed. Voeg de groentebouillon toe. Ik gebruik zelf tegenwoordig de pasta, omdat het niet alleen erg smaakvol, maar ook erg makkelijk zelf te maken is. En er zitten geen E-nummers of andere rare stoffen in.
 Lees hier meer over het zelf maken van deze bouillonpasta.
Laat het groentegerecht nog vijf minuten doorsudderen en klaar!!


Aan tafel maar!

Bij dit Indisch getinte gerecht kun je prima brood of rijst serveren.
Dit is een heerlijke en verrassende vegan maaltijd waarin je geen dierlijke producten mist.
En het biedt alle vitaminen die je nodig hebt.


Eet smakelijk!