zondag 16 februari 2025

Linzensoep met kraailook

 Het is hoog tijd voor soep:  linzensoep!
Een lekkere, voedzame maaltijdsoep!
Dit weekend kwam ik een klein zakje linzen tegen die in eigen tuin zijn gegroeid.
Maar ik heb er nog nooit linzensoep van gemaakt.
Tijd om daar verandering in te brengen.
En ik combineer het met een kruid dat nu volop in het wild te plukken is: kraailook!
De wilde versie van bieslook, die je ook kunt gebruiken.

Linzensoep is al heel oud... het allereerste recept van linzensoep wordt beschreven in de Bijbel 
wanneer Jakob een grote pan linzensoep kookt en zijn broer dat zó lekker vindt ruiken,
 dat hij niets liever wil dan een kom van die linzensoep eten.
Al kost hem dat zijn toekomst. Dit verhaal uit Genesis kan gedateerd worden 
zo'n 1600 voor Christus. Minstens zó oud is linzensoep dus...

Er zijn honderden recepten voor linzensoep.
Een Joods kookboek gebruikte ik ter inspiratie en maakte er mijn eigen variatie op.


Linzensoep met kraailook

     voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 375 g linzen, bruine of rode
  • 2 el olijfolie
  • 2 uien
  • 2 wortels
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 l groentebouillon
  • 1 el tomatenketchup
  • bosje kraailook
  • 2 takjes peterselie


Hoe maak ik het klaar:
Pel en snipper de ui.
Schil de wortel, halveer en snijd in plakjes.
Verhit de olijfolie in een ruime pan en voeg de uisnippers toe. 
Voeg na twee minuten de wortel aan de gefruite uisnippers toe.
Je hebt rode, gele en bruine linzen. Bruine linzen - die vaak iets langer moeten koken - kwamen uit mijn tuin, maar dat was niet genoeg. Ik vul aan met rode linzen, want combineren kan goed.
Voeg de linzen toe en
 roer goed door het groentemengsel. Voeg het water met groentebouillonpasta of groentebouillontabletten toe.
Roer de specerijen erdoor. 
Breng het geheel aan de kook en laat 40 tot 50 minuten koken 
tot de wortel en linzen zacht zijn.
Voeg de tomatenketchup toe en pureer de soep met een staafmixer.
Knip de kraailook fijn boven de soep en strooi er wat verse peterselie over.
Serveer de soep goed heet met vers afgebakken meergranen stokbrood en een dot roomboter.
Mmmjummm.
Daar is een mens wel aan toe met dit koude, gure weer!
Wat jij?!

Kraailook kun je oogsten van december tot en met april. Het allerleerste wilde kruid wat je kunt oogsten.
Als je wat langer wacht kun je ook bieslook
nemen die dan in de tuin groeit. Een teentje knoflook toevoegen kan ook.
Lees alles over kraailook hier!