dinsdag 18 oktober 2016

Appelazijn zelf maken

Opeens staan er weer een paar vreemde potten op mijn aanrecht.... Nou ja, niets gebeurd 'opeens',  er is noeste huisvlijt aan vooraf gegaan.
Want ik heb kilo's en kilo's appels geschild:  alle appeltjes die ik heb geplukt, geraapt of gekregen.
Van al die mooi geschilde appeltjes maak ik appelcompote, bak ik appeltaarten, apfelstrudel, appelflappen en nog veel meer.....

En nu kom ik to the point: van het 'afval' maak ik ook nog iets: appelazijn!
Ik wist niet dat het zó simpel en makkelijk zou zijn!

Ik heb altijd een fles biologische appelazijn in huis, waar ik 3 euro per liter voor betaal.
En wat blijkt? Ik kan het van appelschillen zelf maken!!  De schillen die ik normaalgesproken weggooi!!

Hoe leuk is dat?!


Hoe ga ik te werk:

Neem onbespoten appels (waarom zou je iets gaan maken waar gif aan toegevoegd is......zonde!),  je kunt ervoor kiezen om alleen de appelschillen en klokhuizen te gebruiken, maar je kunt ook de hele appel, in blokjes gesneden, gebruiken. Was de appels goed schoon. Zet een brandschone, glazen pot van 1 liter klaar. Vul deze tot iets onder de rand met appelstukjes, schillen en klokhuizen. Schenk er water bij, tot alles onder staat.
Je zult merken dat de appelschillen de neiging hebben om te gaan drijven. Leg er eventueel een schoteltje op, zodat de appelschillen niet bruin worden, maar onder water blijven.
Dek de pot af met een neteldoek of stuk kaasdoek, vastgezet met een elastiek.
Zo kan er wel zuurstof in de fles komen, maar geen fruitvliegjes of stof erin.
Zet het nu op een lekker warm plekje, maar niet in de zon. Sommigen adviseren om het in het donker te zetten, maar dat hoeft niet speciaal.  Binnen een dag zul je zien dat het gaat gisten.

Kleine belletjes stijgen omhoog, een fascinerend gezicht. Op deze foto zie je de belletjes bovenaan. De suiker uit de appels wordt nu omgezet in alcohol en koolzuurgas, en doordat er zuurstof bij kan komen wordt de alcohol weer omgezet in zuur. Je hebt nu dus eigenlijk zure wijn ;).
Ik las dat je korreltjes bakkersgist kunt toevoegen, zodat het proces sneller en beter gaat verlopen. Dit heb ik natuurlijk uitgeprobeerd, maar ik vind het echt niet nodig en niet helpen. Sterker nog: het eindproduct blijft erg naar gist ruiken. Ik raad het dus niet aan. En zonder gist is het nog gemakkelijker en goedkoper, toch?!

Het geheel heeft nu ongeveer één tot twee weken de tijd nodig om uit te gisten.  Houd er rekening mee dat er fruitvliegjes op de geur kunnen afkomen. Na 2 weken zul je waarschijnlijk een laagje moer op het vocht zien drijven.

Moer is een ander woord voor droesem, het bezinksel na fermentatie bij wijn. Bij de azijn gaat het juist bovendrijven.
Schep de moer eraf.
De appelazijn is nu klaar en kan worden overgegoten in mooie flessen. Klaar voor gebruik en om te bewaren.

 

Maar waar gebruik je appelazijn nu voor?
Ik gebruik appelazijn, die iets zachter van smaak is dan 'gewone' azijn, in dressings en alle andere keukentoepassingen.
En ik gebruik het in het water van huisdieren (knaagdieren) voor een goede darmflora (wat omschrijf ik dat netjes, zèg!;))

Daarnaast worden aan appelazijn allerlei goede eigenschappen toegeschreven, die
positief bijdragen aan je gezondheid.
Het werkt tegen veel lichamelijke klachten, zowel inwendig als uitwendig.
Het reinigt het lichaam en werkt neutraliserend op de huid, zodat een hoop kwaaltjes op een natuurlijke en voordelige manier worden tegengegaan.

Appelazijn kan onder andere een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid:
– Bij overgewicht; het kan helpen bij het afvallen.
– Bij ontstekingen; het helpt pijn te verlichten en het helpt ontstekingen te remmen.
– Bij een geïrriteerde huid; het helpt om de huid te kalmeren.
– Met appelazijn kun je je lichaam ontgiften.
– Appelazijn kalmeert bij insectenbeten en gaat huidirritatie tegen. De geur van de appelazijn zal wanneer het opdroogt vanzelf verdwijnen.
– Appelazijn kan helpen tegen wratten.
– Appelazijn heeft een antibacteriële werking en kan je daardoor van kalknagels (oftewel schimmelnagels) afhelpen. In mijn eerdere blog beschreef ik een speciaal kuurtje hiervoor. Kijk gerust hier


Het lijkt mij genoeg redenen om eens appelazijn te gebruiken,
en, zó gemakkelijk: om het zelf te maken!
Dit wonderlijk natuurlijke middeltje voor je gezondheid!