vrijdag 17 juni 2016

Tortilla Festival op je bord

Ik oogstte mijn eerste krop ijsbergsla en dat is een feestje waard; een fééstje op je bord!
Ik maakte dit  Mexicaans georiënteerde, super healthy gerecht.
Ook geschikt voor vegans!

Kijk je mee?

Tortilla Festival op je bord

Ingrediënten:
  • 200 g wortel
  • 100 g peultjes
  • 200 g (diepvries)doperwten
  • 200 g mais (uit een potje)
  • (kleine) krop ijsbergsla
  • 2 zakken tortilla chips
  • 1 blikje olijven

       Voor de tomatensalsa:
  • 3 tomaten
  • 3 el olijfolie
  • 1 kleine rode ui
  • 1 groene peper
  • 1 rode paprika
  • 3 el vers gehakte peterselie
  • 1 knoflookteentje
  • versgemalen zeezout
      Voor de eenvoudige guaçemole:
  • 2 avocado's
  • 2 tl korianderpoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl citroensap
  • zeezout naar smaak
  • evt. mayonaise
Hoe maak ik het klaar:
Maak eerst de tomatensalsa klaar zodat de smaken goed op elkaar in kunnen werken.
Dompel de tomaten, na ze te hebben ingekruist, onder in kokend water. Verwijder het velletje en snijd de tomaten in heel kleine stukjes.  Snipper de  ui, snijd de paprika en de peper in heel kleine stukjes. Verwarm de olie in een kleine pan. Voeg de ui toe en bak die tot hij zacht begint te worden. Voeg de peper en paprika toe en bak ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Laat de groentes zacht maar niet bruin worden.


Meng de fijngesneden peterselie erdoor en een uitgeperst teentje knoflook.
Laat het mengsel afkoelen en voeg het bij de tomaten. Roer er een halve theelepel zeezout door en zet apart.

Maak de wortel schoon en snijd deze in kleine blokjes. Maak de peultjes schoon en snijd ze door de helft. De peultjes uit mijn tuin zijn echt 'dradige' peultjes, dus die draden verwijder ik goed. Er is niets wat ik zo erg vind als scherpe draden in je groente.....



Stoom deze twee groentes samen in een stoompan voor ongeveer 10 minuten.
Daarna voeg je de diepvriesdoperwten toe, stoom ze drie minuten mee. Voeg daarna nog twee minuten de mais toe.
Zet deze groentes apart en laat afkoelen.
Maak ondertussen de ijsbergsla schoon. Was ze goed en scheur ze in kleine stukjes. Geloof me, snijden of scheuren geeft een verschil in smaak en scheuren is lekkerder!
Doe de sla in een grote kom en roer de helft van de groenten erdoor.

Roer vervolgens de helft van de salsa door het groente-slamengsel.

Meng de helft van de resterende salsa door de gestoomde groenten.



Schik op elk bord zoveel chips dat het bord net bedekt is.
Maak de guaçemole.
Maak de avocado's schoon, prak ze heel fijn of gebruik eventueel een mixer. Voeg het citroensap toe en de specerijen. Wil je een extra romige (en wat uitgebreidere) guaçemole maken, voeg dan een lepel (zelfgemaakte) mayonaise toe. Let op, gewone mayonaise maakt het recept niet meer vegan.

Schep een flinke lepel guaçemole in het midden op de chips.
Voeg eventueel een paar losse schijfjes avocado toe.
Schep vervolgens een paar flinke lepels van het sla-groentemengsel er op.
Daar bovenop het groentemengsel die met de salsa gemengd is.

Schep dan op elk bord nog een flinke lepel salsa .

Verdeel de olijven over het bord, schik ze op de chips en tussen de groentes.


Als je van wat romiger houdt, serveer er dan een
grote lepel mayonaise, gemengd met volle yoghurt over.
Vegans laten dit weg.

Kinderen vinden zo'n bord fantastisch: lekker verplicht chips eten!

Als dit geen feestje op je bord is, dan weet ik het niet meer!

Mjummie.....