woensdag 5 oktober 2022

Cranberry compote

 Nee, het zijn geen bessen uit eigen tuin.... deze mooi rode bessen zijn maar op een paar plekken
 te vinden. Ik heb het over cranberries! 
Of ik op de Waddeneilanden - ze groeien immers op Vlieland en Terschelling - ben geweest?
 Nee... dat komt op mijn wensenlijstje voor volgend jaar, maar Petra was daar wel. 
 En Petra - die de workshop honing slingeren had gewonnen - kwam niet met lege handen aan. 
Ze nam een zak zelf geplukte cranberries mee, lucky me!! 
"Daar kun je vast wel wat lekkers van maken... " zei ze erbij. 
Dank je wel, lieve Petra!  Ik houd wel van een uitdaging!
Vandaag maakte ik cranberrycompote.
Een klassiek recept, maar iets wat ik nooit eerder heb klaargemaakt, bij gebrek aan cranberries ;)

Moeilijk is het allerminst, een delicatesse is het zeker! 
De cranberries die overbleven van de compote heb ik gedroogd om ze lang te bewaren.
Je kunt verse cranberries trouwens ook in de vriezer leggen.
En cranberry compote kan in goed schoongemaakte potjes eveneens lekker lang bewaard worden.



Cranberry compote

     voor 2 potten

Ingrediënten:

  • 350 g cranberries
  • 100 ml water
  • 160 g rietsuiker
  • 1 biologische sinaasappel
  • 1 kaneelstokje


Hoe maak ik het klaar:
Was de cranberries en de sinaasappel. Rasp de schil van de sinaasappel en pers een halve sinaasappel uit.
Doe de cranberries, het water en suiker, het sap van de halve sinaasappel en de sinaasappelrasp samen met het kaneelstokje  in een pan en breng aan de kook.  Doe het deksel op de pan. 

Je kookt de cranberries totdat het stevige schilletje openbarst. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Zet brandschoon en met heet water omgespoelde potten klaar.
Schenk de cranberry compote in de potten en zet even op de kop. Zo trekt het deksel vacuüm.
De suiker is in dit recept niet alleen een smaakmaker - cranberries smaken best zuur - maar 
ook een conservator. Deze cranberrycompote is buiten de koelkast zeker een jaar houdbaar.
Wil je de cranberry compote gelijk eten, dan kun je de suiker vervangen door honing.
Ze is dan in de koelkast een paar weken houdbaar.


Wil je niet wachten tot december als de verse cranberries bij de supermarkt in de winkel liggen?
Je kunt dit jaar op Vlieland vergunningsvrij en met de hand cranberries - of op z'n Nederlands
 'grote veenbessen' - plukken vanaf 15 september van 9.00 tot 18.00 uur. Het is niet zo'n 
goed bessenjaar aldus de boswachter, maar er zullen er vast nog wel te vinden zijn. 
Het plukseizoen duurt zo'n beetje tot 30 november....


Leuk weetje:
De cranberry komt van oorsprong helemaal niet op de Waddeneilanden voor, maar omdat zeelieden vroeger ter voorkoming van scheurbuik verse vitamines aan boord haalden, hadden ze een vat vol cranberries meegenomen. Door de hoeveelheid vitamine C en antioxidanten een waardevolle en belangrijke aanvulling op hun dagelijks menu. Maar in 1845 na een schipbreuk belandde een vat met deze bessen op Vlieland en Terschelling. Een jutter bracht ze achter de duinen omdat hij dacht een kostbare schat te hebben gevonden.... Wát heeft die onbekende jutter groot gelijk gekregen! Maar dat weet hij zelf niet meer!  De besjes doen het heel goed op de wat koudere Waddeneilanden met hun natte zandgrond.
Ze geven ons elk jaar een schat aan besjes vol waardevolle voedingsstoffen, ook voor mensen die 'gewoon' op 't  land leven.
Van oorsprong komen de cranberries uit Noord Amerika... vanaf 1845 komen ze ook vanuit Noord Nederland.