donderdag 23 november 2023

Streetfood; 2x Turkse pizza vega

 In de herfstvakantie bedacht ik om met mijn vier kinderen afzonderlijk,
het zijn inmiddels allemaal tieners of jongvolwassenen, uit lunchen te gaan. 
Met mama naar een museum, samen zwemmen of een dagje naar familie is namelijk 
he-le-maal niet chill.
Omdat we elke dag moeten eten en omdat mama betaalt, vond iedereen wel een gaatje
 in de vakantie om met mij uit lunchen te gaan. En gezellig dát het was! 
Even quality time met elk van mijn kinderen.... dát houden we erin!
Oudste en jongste kind hadden beide dezelfde wens: Turkse pizza eten.
Eerlijk gezegd liep ik de tentjes waar je deze kunt kopen altijd snel voorbij, 
maar nu moest ik eraan geloven. Een beetje weifelend nog heb ik ze geproefd. Mmmmm... wat verrassend lekker!
Ik krijg bijna spijt dat ik nooit eerder een Turkse pizza at.
Loop jij deze tentjes  ook altijd snel voorbij?
Of ben je vaste klant bij de Turkse pizzabakker?!
Het is echt super lekker, eenvoudig en tegelijk geeft 't een heerlijk voldaan gevoel.
Die ga ik dus lekker zelf thuis maken!!
Ik maakte twee versies: één zoals ik heb geproefd met kaas
en versie twee is de beroemde rode versie, maar dan vega. 
En lekker belegd met verse saladegroente.
Welke kies jij?


Turkse pizza vega (1)

     voor 2 pizza's

Ingrediënten:
  • 2 grote tortillawraps 
  • 4-6 plakjes belegen kaas 
  • 100 g ijsbergsla
  • 2 tomaten
  • stukje komkommer
  • 1/4 rode ui
       voor de sausen
  • 2 el mayonaise
  • knoflook
  • 1 el sojamelk ongezoet of water
  • 1 el sambal
  • 1 el zonnebloemolie

Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 250°C. 
Was de ijsbergsla en snijd fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes, was de komkommer en snijd in smalle reepjes. Pel de ui en snipper deze fijn. Laat tot gebruik liggen.
Doe de mayonaise in een schaaltje en pers het teentje knoflook erboven uit. Maak het sausje dunner met een eetlepel melk of water en roer los.
Doe de sambal in een schaaltje en roer goed door met de olie.
Verdeel de plakjes kaas in het midden over de tortillawrap.
Leg deze bovenin de hete oven voor 45 tot 50 seconden.
De Turkse pizzabakker gebruikt een oven met stenen plaat die tot wel 300° C verwarmd. De tortillawrap bolt dan helemaal op. Op deze manier boots je dit thuis een beetje na. 
Zoals deze die wel super goed lukte!!
Pas op!  Haal de pizza tijdig uit de oven voordat ze hard en breekbaar wordt.
Beleg ruim met de ijsbergsla, 
tomaat, komkommer en rode ui.
Verdeel met een lepel de dunne knoflooksaus erover en 
daarna de sambal.
Rol de pizza tot het midden op. Vouw de onderste helft naar boven toe,
 zodat de vulling niet eruit kan vallen en je een soort envelop (burrito) krijgt en rol verder op.
Eet je het graag als streetfood, rol het dan in aluminiumfolie of 
kies voor een milieuvriendelijker beewax wrap. Je kunt thuis natuurlijk ook
 gewoon op een bord serveren.
Ik vind dat mijn versie niet onder doet voor die van de Turkse pizzabakker. Sterker nog: 
het is nog veel lekkerder èn ik weet precies waar mijn producten vandaan komen.
Zo gebruik ik het liefst een volkoren (biologische) tortillawrap. En voor de groentes
neem ik het allerlaatste komkommertje uit de tuin. De overige groentes 
koop ik biologisch. De mayonaise maak ik van mijn eigen kippeneitjes als basis voor
 de knoflooksaus. Sambal heb ik dit jaar niet zelf gemaakt, maar is erg makkelijk te doen. 
En de tortillawraps? Die kun je prima zelf bakken, klik!
Het deeg hoeft niet te rijzen en ook niet lang gekneed te worden. 
Het is geen fastfood meer, maar streetfood blijft het!


Turkse pizza (2)

     voor 2 turkse pizza's 

Ingrediënten:
  • 2 grote tortillawraps (mag volkoren of meergranen)
  • 80 g vegan gehakt of rulstukjes
  • 3 el muhammara
  • 5 el tomatensaus
  • 100 g ijsbergsla
  • 2 tomaten
  • stukje komkommer
  • 1/2 rode ui
       voor de sausen
  • 2 el mayonaise
  • knoflook
  • 1 el sojamelk ongezoet of water
  • 1 el sambal
  • 1 el zonnebloemolie


Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven weer voor op 250°C. 
Was de ijsbergsla en snijd fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes, was de komkommer en snijd in smalle reepjes. Pel de ui en snipper deze fijn. Laat tot gebruik liggen.
Doe voor de sausjes de (zelfgemaakte) mayonaise in een schaaltje en pers het teentje knoflook erboven uit. Maak het sausje dunner met een eetlepel melk of water en roer los. Doe hetzelfde met de sambal en de olie.
Roer in een ander schaaltje de tomatensaus samen met de muhammara door elkaar. Voeg er wat snippertjes fijngesneden ui bij. Smeer dit sausje dun uit over de twee wraps. 
Verdeel het vegetarische gehakt erover en schuif in de oven. Laat 1 minuut garen/bakken.
Leg de hete Turkse pizza op een bord en verdeel er achtereenvolgens de sla, komkommer, 
tomaat en ui over. Rol snel op. Vouw de onderste rand dubbel en serveer!
In een servet, folie of op een bord.
Je likt je vingers erbij af, zó lekker is deze zelfgemaakte Turkse pizza!


Mijn favoriet mag je raden....
Welke versie ga jij als eerste maken?