woensdag 23 augustus 2023

Vlierbessenmuffins

Vlierbessen...  ze hangen alweer schitterend donkerpaars, bijna zwart, aan de struiken! 
Ik heb mooie grote schermen gevonden, die er om smeekten meegenomen te worden.  
Tja... wát doe je dan als welwillende voorbijganger (en stiekem enthousiaste wildplukker)? 
Meenemen natuurlijk!
Sap en likeur maakte ik al vaker met vlierbessen, dit jaar wil ik wat anders.
Muffins bakken leek me een goed idee.  En dát is echt een aanrader.
Vlierbessenmuffins  zijn luchtig, sappig en zoet met een vleugje zomer!
 


Vlierbessenmuffins

    voor 16 kleine of 12 grote muffins

Ingrediënten:
  • 150 g vlierbessen
  • 180 g bloem
  • 60 g volkoren meel
  • 180 g bio suiker
  • 12 g wijnsteenbakpoeder
  • mespunt baking soda
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/4 tl kardemom
  • 2 eieren
  • 60 g roomboter
  • 2 dl sojamelk of havermelk


Hoe maak ik het klaar:
Was de vlierbessen en verwijder alle steeltjes. Dit is een heel werk, maar als je de vlierbessen een nachtje in de vriezer doet, kun je de besjes makkelijker van de steeltjes schudden of wrijven. Laat staan.
Verwarm de oven voor op 190 graden C.
Vet een muffinvorm in met wat zonnebloemolie of gesmolten boter.
Doe alle droge ingrediënten in een ruime kom en roer goed door elkaar. Maak een kuiltje in het midden.
Verwarm de boter in een klein pannetje op laag vuur. Roer de melk erdoor wanneer de boter gesmolten is. Schenk de gesmolten boter met sojamelk bij de droge ingrediënten in de kom en roer kort door.
Klop de eieren in een schaaltje los. Voeg toe en roer kort door. Voor muffins heb je geen glad en klontvrij beslag nodig. Voor een luchtig effect moet het geheel wat klonterig blijven. 
Roer tot slot de vlierbessen erdoor en schep het beslag in de ingevette muffinvorm. 
Vul de vormpjes tot driekwart.
Zet de muffins in de voorverwarmde oven en bak in 25 minuten gaar en goudbruin.
Wát rook m'n keuken heerlijk naar deze geurige muffins.  
En zoals ze roken, smaakten ze ook! Ver-ruk-ke-lijk!
Het is altijd een goede tijd voor een muffin, dus at ik er vandaag al twee...
De vlierbessen zijn goed verdeeld in de mooi gerezen muffins.
Ik vind ze met hun kleine pitjes een lekkere bite geven.
Deze vlierbesmuffins smaken heerlijk sappig, zoet met een vleugje zomer!  
Lekker bij een kop verse muntthee of vlierbloesemthee ;)
Gelukkig is het vlierbessenseizoen nog maar net begonnen. 
Deze muffins ga ik vaker bakken!
Geniet ze!