maandag 10 januari 2022

Breekbrood

 Het misstaat niet als feestbrood in een lekker ontspannen weekend, ik bakte dit brood maandagochtend
 toen voor de meesten hier in huis school en werk weer begonnen. De meesten.... 
dat betekent dat niet iedereen weg was. Oudste zoon heeft zijn rij-examen en daarna online les, 
oudste dochter nog een extra dag vrij.
Om dit te vieren en de verse gist die ik over had te gebruiken, bakte ik een speciaal brood, 
wat op mijn to-do-list stond.
Lekker luxe als lunch en wat er over is, is voor 's avonds bij de maaltijdsoep.
Zo kan iedereen - ook de werkers buitenshuis - ervan meegenieten!
Breekbrood wordt ook wel eens borrelbrood genoemd, maar ik maak de gezonde variant 
met biologisch volkorenmeel en zaden en pitten. 
Je kunt er voor kiezen om twee soorten deeg te maken:  één met volkorenmeel en de ander 
met bloem voor witbrood. Ik maakte alleen een volkorendeeg, 
waarbij de verschillende toppings zorgen voor afwisseling en kleur!

Hoe dan ook.... dit is mijn recept!
Extra feestelijk omdat oudste zoon - jippie!! - net laat weten geslaagd te zijn!!



Breekbrood volkoren

                       voor circa 14 bolletjes

Ingrediënten:
  • 400 g tarwemeel volkoren
  • 150 g roggemeel
  • 30 g verse gist of 12 g gedroogde gist
  • 350 ml warm water
  • 25 g bio roomboter
  • 5 g zeezout
           vulling
  • 30 g pompoenpitten
  • 20 g hennepzaad
  • 50 g zonnebloempitten 
         toppings
  • sesamzaad
  • zonnebloempitten
  • lijnzaad
  • pompoenpitten
  • geraspte kaas


Hoe maak ik het klaar:
Zorg dat de verse gist en de boter op kamertemperatuur zijn.
Verwarm een deel van het water tot lauwwarm en roer hiermee de verse gist los. Gebruik voor het roeren een houten lepel. Metaal en verse gist is geen goede combi.
Smelt de boter in een kleine pan.
Vermeng het meel met het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg het gistmengsel toe.
Gebruik je gedroogde gist, roer dit dan gewoon door het meel voordat je het water toevoegt.
Roer vanuit het midden en voeg in scheutjes langzaam het overige water toe.
Begin met kneden...
Roer  de gesmolten roomboter door het deeg.
Kneed 10 tot 15 minuten en let er  op dat je voornamelijk trekt en duwt, zodat je het deeg oprekt, 
er lucht in komt en de gluten worden uitgerekt.
Neem af en toe wat bloem in je handen om nog beter te kunnen kneden
zo zorg je meteen dat het brooddeeg niet plakkerig wordt of blijft.
Na goed te hebben gekneed - ik zorg altijd dat ik het deeg hoor 'zuchten', dan zit er
voldoende lucht in - zet je het deeg weg op een warme, tochtvrije plek om te rijzen.
Doe het deeg daarvoor in een kom die je afdekt met een schone theedoek zonder luchtjes
die is natgemaakt met heet water.
Laat het deeg ongeveer een uur rijzen.
Gelukkig was mijn gist nog niet té oud, want het rees goed!

Voeg nu aan het deeg de vulling toe van pompoenpitten, hennepzaad en zonnebloempitten.
Je kunt deze vulling ook weglaten of vervangen door een andere vulling naar smaak.
Zorg dat je niet meer dan 100 gram toevoegt, dan is het deeg wel verzadigd.
Kneed het pitten- en zaadmengsel goed door het deeg en blijf 5 minuten kneden.
Laat het deeg weer ongeveer een uur rijzen.
Als je een deeg van witbrood hebt gemaakt en geen vulling gebruikt,
kun je deze stap overslaan.
Zorg dan dat je de eerste en laatste rijs met ongeveer een kwartier verlengd.

Als het deeg weer goed gerezen is, vorm je een lange rol die je in stukken breekt.
Neem ongeveer stukken van 75 gram en vorm deze tot bolletjes.

Maak elk bolletje aan de bovenkant nat en druk ze in een topping naar keuze.
Gebruik de geraspte kaas nog niet!
Je kunt voor een mooi effect allemaal verschillende bolletjes maken,
er een paar leeg laten òf een mengsel maken van alle zaadjes en pitten door elkaar.

Leg de bolletjes op bakpapier tegen elkaar aan in een willekeurige vorm. 
Ik vind het wat weg hebben van honingraat, maar dat is misschien beroepsdeformatie... ;)
Je kunt de bolletjes ook in een vierkante of ronde bakvorm tegen elkaar aan leggen,
voor een wat strakkere buitenvorm.
Leg ze op de bakplaat.
Maak de theedoek opnieuw nat met heet water en laat de bolletjes nog 15 minuten rijzen.
Verwarm ondertussen de oven op 220° C, onder- en bovenverwarming.
Zet in de oven een hittebestendig schaaltje met water erin.
Brood heeft in elke fase van zijn bereiding vocht nodig.
Schuif de broodjes de voorverwarmde, hete oven in.
Zet de tijd op 10 minuten.
Haal daarna het schaaltje met water eruit en bestrooi sommige broodjes
met wat geraspte kaas. 
Tip: pompoen-kaasbroodjes zijn overheerlijk!
Laat de broodjes nog 5 minuten bakken en de kaas smelten.

Klop op een broodje, als het hol klinkt en de korst hard aanvoelt, is het breekbrood goed gaar.

Haal ze uit de oven en laat een klein beetje afkoelen.
Wát een ovenverse, overheerlijke broodjes!
Hier wil je je tanden elke keer opnieuw in zetten.

Voor de lunch nam ik twee lekkere broodjes.
Na een lange wandeling buiten, liet ik het me extra goed smaken!!
En er zijn nog broodjes genoeg voor bij de soep 's avonds!
Mjammie... dit ga ik zeker nog eens bakken!
Ook alle variaties die je hiermee kunt verzinnen geven elke keer weer een heel ander brood.

Ga jij een keer breekbrood bakken of kies je voor borrelbrood?!