zaterdag 17 oktober 2015

Kruidenboter met kinderen maken

Op het programma van de wijktuin-lessen stond deze week 'zelf kruidenboter' maken. Het is heel simpel en goed te doen met een grote groep kinderen.

Kruidenboter maken


Ingrediënten:
  • 1 pakje ongezouten roomboter van 250 gram
  • 1 teentje knoflook
  • diverse kruiden in wisselende samenstelling

    verder nodig:
  • een schaar (of mesje)
  • een vork 
  • een plastic schaaltje
Hoe maak je het klaar:
De kinderen namen een half pakje of kuipje roomboter mee. Wij, van de wijktuin, namen verse kruiden mee. Die groeien ook nu nog in overvloed : bieslook, peterselie, tijm, knoflookbieslook, etc. Maar eigenlijk kan je alles wat je hebt staan, gebruiken. 
rozemarijn                                                       peterselie en bieslook                                   citroenmelisse





















Was de kruiden eerst in een vergiet. 
De kinderen kunnen de kruiden fijn knippen. Per kruid krijgen ze uitleg. Hoeveel heb je nodig, hoe knip je het etc.
Zo neem je van rozemarijn maar een paar naaldjes en heb je lavas of salie dan neem je er een half blaadje van. Van peterselie, selderij en oregano kun je wel drie tot 5 takjes fijnsnijden. Verder kun je tijm, bieslook en citroenmelisse naar smaak gebruiken. 
Na het knippen of snijden, prak je alle kruiden door de boter. Vervolgens kun je het op smaak brengen met zout of peper of een paar druppels citroensap, maar dat hoeft niet. Ik zelf breng de kruidenboter altijd op smaak met een uitgeperst teentje knoflook.
De kinderen, in de leeftijd van 8 en 9 jaar, waren ingespannen bezig en ze vonden het super leuk om te doen. Toen de boter klaar was, mochten ze op een toastje wat proeven.
Het was natuurlijk heel leuk en de juf mocht bij veel kinderen testen, wat ik natuurlijk graag deed.....

Thuis kun je de kruidenboter in de koelkast zo'n 3 tot 4 weken bewaren. Haal het voor gebruik even uit de koelkast en bestrooi evt. met paprikapoeder, voor een mooi effect.

Ik maak mijn kruidenboter altijd zelf en heb meestal wel wat op voorraad staan. Bij de familiebarbeque moet ik altijd een bakje meenemen. Het is zoveel lekkerder dan uit de supermarkt!

Heb je nog geen kruidentuin? Begin met een paar plantjes. Lukt dat niet? In sommige plaatsen groeien kruiden in zogenaamde pluktuinen en pas zag ik dat er gewoon perken met kruiden waren aangelegd in een nieuw park middenin de stad. Als je verse kruiden koopt, kun je ook een paar takjes of blaadjes bewaren. Maak daar je eigen kruidenboter van.

Eén risico: je zult het vaker moeten klaarmaken, als je het eenmaal hebt laten proeven aan anderen!