woensdag 25 november 2015

Dè groente tosti

Let op!  Hier volgen zeven redenen om eens een groentetosti te eten:
  1. het is lekker
  2. je kunt prima allerlei overgebleven, verse groentes in deze tosti verwerken (bijvoorbeeld de schoenwortel voor Sinterklaas ;)) en gooit niks meer weg!
  3. het is goed gecombineerd
  4. je eet een keer extra verse groentes en vitamines
  5. een warme lunch is heerlijk nu, zeker als je van buiten komt
  6. je kiest de groentes per jaargetijde en maakt zo je eigen seizoenstosti
  7. het is niet moeilijk

Het recept

Wat heb je nodig:
  • twee meergranen boterhammen (bio)
  • klontje roomboter
  • 3 tot 5 verse groentes, vanuit de tuin, de koelkast of de schoen (Voorbeeld: 1 worteltje, 1 stengel bleekselderij, 3 sperziebonen, 1 klein stukje pompoen) of  (1/4 stukje courgette, 2 champignons, 1 wortel, paar roosjes broccoli) 
  • 1 flinke lepel mayonaise
  • 2 plukken alfalfa
  • een grillpan

Hoe maak je 'm klaar:
Besmeer de boterhammen met de roomboter.
Maak de groentes schoon en snijd ze in kleine blokjes. Stoom ze in 5 minuutjes in een stoompan gaar. Doe ze in een beker, voeg een eetlepel mayonaise toe (voor zelf maken, zie mijn blog van 3 oktober!), eventueel wat zeezout of een kruid zoals oregano.
Pureer heel even met een staafmixer, er mogen wat grove stukken tussen blijven zitten.
Leg de ene boterham met de beboterde kant naar beneden in de grillpan.
Leg daar bovenop dit groentemengsel, daar op een pluk alfalfa en dan de andere boterham. Verhit op middelhoog vuur, tot er bruine strepen op de boterham staan. Keer om en bak ook deze kant nog even.

Een paar jaar geleden heb ik mijn oude, vertrouwde (en kapotte) tosti-ijzer weggedaan en kocht een nieuwe. Goedkoop is duurkoop en na een paar slappe en veel te dunne tosti's, besloot ik voortaan de grillpan te gebruiken. En dat bevalt prima!  Een groentetosti is trouwens toch te dik voor in een toaster of alles valt er uit.....
 
Klaar is je tosti. Serveer met een pluk alfalfa voor extra energie.
Ik eet 'm zo een paar keer in de week.
Wat vind jij ervan?

Zaaien in november

Zaaien in november? Nu nog?  Ja hoor,  dat kan!
In de winter komen we vaak minder vanzelfsprekend aan onze vitamines dan in de zomer. En het eten van groentes is wat lastiger [en duurder zonder veel aanvoer van verse groentes ] in deze tijd van het jaar.
    Ik kan je aanraden om te gaan experimenteren met 'kiemgroentes' of 'spruitgroentes'. Voorbeelden die iedereen kent, zijn tuinkers en taugé.  Ik heb een handige kweekset die ik al jaren gebruik.
Ik zaai vooral alfalfa en ik experimenteer regelmatig met andere cress. 
Lekker en reuze gezond.
Met deze kweekset doe je een grote lepel zaad in het middelste bakje. Je geeft twee of drie keer per dag water via het bovenste rooster. Houd het even onder de kraan of gebruik een gieter.  Het uitlekkende water komt in het bakje daaronder. Dat leeg je één keer per twee dagen. Na ongeveer vijf dagen heb je een bakje vol verse alfalfa of andere kiemgroente.
Je kunt er op deze manier een paar dagen van eten en als je het in de koelkast in een afgesloten bakje bewaart, kun je het bijna een week gebruiken.
Door de kiemkracht van deze plantjes krijg je veel gezonde vitaminen en mineralen binnen en energie! En het is zo gemakkelijk ergens bij of op of tussen te eten... (zie de groentetosti)

Gun jezelf die extra boost en extra gezondheid in de winter.