woensdag 30 september 2015

Siroop & Sap

Het leek wel een fabriekje bij mij in de keuken!! Tsjonge, wat had ik het druk. Het ontbreekt me alleen nog aan
personeel...  Niet geklaagd, aan het eind van de middag kreeg ik wel de voldoening van heel veel flessen vol puur, biologisch druivensap en heerlijk, verfrissende muntsiroop.
Maar het begint met het steriliseren van mijn flessen. Tegenwoordig zegt men dat alleen de vaatwasser voldoende is, maar ik doe het nog op de ouderwetse manier. Alle flessen ong. 5 minuten in kokend sodawater. Eventuele etiket- of lijmresten verwijderen. Daarna op z'n kop laten uitdruipen, vervolgens met kokend water uit de waterkoker de sodarestanten wegspoelen en dan wachten op de inhoud....
 
 
Vandaag wilde ik muntsiroop maken. Dit had ik al wat voorbereid....
Munt kent veel verschillende variëteiten, maar de groei is altijd uitbundig. Het gaat, net als onkruid, je hele tuin door. En de smaak is heerlijk verfrissend. Vanaf april tot diep in de herfst, drink ik elke dag wel een kop verse muntthee. Heerlijk! Zelfs op vakantie nam ik het mee. Ik plukte een voorraadje, rolde het in natgemaakt keukenpapier en vervolgens in een plastic zakje. In m'n koelkastje op de camping bleef het goed. Ben je dol op munt, zet een plant in je border, in een grote pot op je balkon of gewoon in je tuin, je zult er veel plezier van hebben. Ook in mijn moestuin komt het op de gekste plekken soms boven. Maar dat geeft niet.          Mijn dicht-bij-huis-kruidentuintje is voor de muntthee, de andere munt ga ik nu gebruiken om de smaak te vangen voor de winter. In een lekkere siroop!

Recept Muntsiroop

Ingrediënten:
25 takjes munt
2,5 kilo rietsuiker
5 citroenen
 
Bereidingswijze:
Ik plukte 25 takjes munt en goot er 5 liter kokend water overheen. Dit liet ik een nacht trekken. Je krijgt dus heel sterke, donkere, muntthee.
Daarna heb ik dit sap gezeefd, door kaasdoek heen.  Takjes kun je weggooien. Voeg de suiker toe en verwarm het langzaam. Pers de citroenen en doe het, gezeefd, bij de siroop.                                       Zowel de suiker als het citroensap vergroten de houdbaarheid van de siroop. Roer goed tot de suiker wordt opgelost in de siroop. Breng het geheel niet aan de kook, anders wordt je siroop een stroperige gelei. Zo gauw de suiker is opgelost, schenk je het warme mengsel in flessen, die je op z'n kop wegzet. Als je deze op zijn kop laat afkoelen, trekt de dop vacuüm en kun je de siroop zeker een jaar lang bewaren. 
Met deze hoeveelheid vulde ik 12 flessen, ruim 6 liter siroop.
Natuurlijk kun je altijd minder maken....
 
En daarnaast moest ik ook echt mijn druiven gaan verwerken. Appels, noten en stoofperen kun je wel even bewaren, maar die druiven niet. Het was zoveel, dat ik besloot het allemaal te ontsappen.
Later kan ik met het sap als basis nog iets anders doen. Hiervoor heb ik mijn sappan, bestaande uit drie delen. In het bovenste deel, met gaatjes in de bodem, doe je het schoongemaakte fruit, kan gerust met steeltjes en onrijpe druiven en al. In het onderste deel zit water. Dit wordt aan de kook gebracht, waardoor de hete stoom de druiven open laat barsten. Het sap stroomt door de vergietbodem in het middelste deel. Hieraan zit ook een kraantje.
Elke fruitsoort heeft zijn eigen ontsaptijd. De ideale tijd waarop het meeste sap uit het fruit is losgelaten en het minste water erbij is gekomen.
Ik heb de pan 3 keer achter elkaar gebruikt, het ontsappen voor druiven duurt 1 uur. Bij elkaar heb ik wel 10 flessen gevuld. Wat is dat gemakkelijk en wat kost het relatief weinig moeite met mijn sappan.
 
Hier de opbrengst van een dagje hard werken in de keuken
Naast het ontsappen maakte ik deze dag nog een lekkere lunchsalade van pasta, gegrilde, jonge courgettes, tomaatjes en mozarellabolletjes,  bakte ik twee keer appelflappen volgens oud gebruik van mijn moeders tante Betje, (met vers bladerdeeg zijn die echt lekker!), kookte ik uitgebreid Japans, met pakketjes ovengebakken regenboogwortels, gestoomde snijbiet met zelfgemaakte gomasio, gebakken tofu en rijst.....
 
En  's avonds was ik    m  o  e
 

 

 

Oogsttijd (2)

Nu ik een hele voorraad druiven, appels en noten heb, kan ik voorlopig vooruit.
En gaan bedenken wat ik er allemaal mee ga doen.
Er werd me echter nog meer oogst gegund.
Het werd me letterlijk gebracht:
Ik kreeg een hele emmer vol druiven. Gekregen van mensen met wie ik nog maar net kennisgemaakt heb.
Ze dachten: 'Dat is iets voor Tamar' met haar gezin.....
Welkom! 
 
Toen vond ik een tasje aan het hek, met daarin.... 
.... heerlijke stoofperen.
Dat kan alleen maar van de buurvrouw op de hoek zijn. De buurvrouw die ik vijgen breng en nu brengt zij me stoofperen. Leuk, burenruil. Dit deed men vroeger ook en het is zo praktisch!!
Zonder je portemonnee open te doen, krijg je toch allerlei producten die je wilt hebben of nodig hebt. En van je eigen overvloed, geef je door...... 
En.... hoewel niet eetbaar, altijd leuk! Decoratieve kalebassen. Mooi op een herfsttafel, decoratief in een bloemstuk en gewoon leuk als cadeautje.....
 
Ik voel me weer erg verwend!