Vorig jaar mislukte voor het eerst mijn vijgenoogst, maar aan blad geen gebrek!
Ik ben nu al blij met de mooie groene bladeren van de vijg, ongeacht wat de vijgenoogst
me straks brengt, want ook het vijgenblad is te gebruiken in de keuken.
Vijgenbladthee is verrassend lekker en smaakt licht zoet naar kokos: klik!
Al heel wat vijgenbladeren heb ik gedroogd als thee: makkelijk zelf te maken èn
- goed nieuws als je zelf geen vijg hebt - ze is ook te koop in mijn winkeltje.
Dit jaar starten we met het maken van een culinaire olie van vijgenblad.
Het is een zachte aromatische olie geworden die verfijnd en zachtzoet van smaak is.
De lichtzoete kokossmaak van het vijgenblad komt goed tot zijn recht gedruppeld over
gegrilde groentes, salades,
in een dressing of een homemade mayonaise.
Kortom: deze vijgenbladolie is een sensatie! En ook nog gezond...
lees verder onder het recept.
Vijgenbladolie
voor een flesje van 200 ml
Ingrediënten:
- 8 à 9 verse vijgenbladeren
- 200 ml biologische zonnebloemolie
Hoe maak ik het:
Was de vijgenbladeren en dep droog. Droog ze op een zonnige plek aan de lucht - opgehangen aan een rek of liggend op de vensterbank kan prima in deze tijd van het jaar - of in een voedseldroger. Dit duurt respectievelijk drie dagen tot drie uur.
Meer bladeren drogen kan altijd: of je gebruikt ze om meer olie te maken, of je gebruikt het gedroogde blad als thee.
Haald de harde nerven uit de bladeren en verkruimel het blad grof.
Doe het gedroogde blad in een glazen pot of flesje en overgiet met de milde olie.
Laat twee weken staan op een warme zonnige plek om te macereren.
Dit is de zogenaamde koude maceratie-methode.
De inhoudsstoffen zoals geur en smaak trekken in de olie.
Na twee weken - langer laten staan mag ook - zeef je de olie
door een kaasdoek. Het gedroogde blad is niet meer te gebruiken.
De olie mag in een mooi flesje en is klaar voor gebruik.
Voor deze olie gebruiken we gedroogd blad eerst, omdat vers blad best wat water bevat en
wanneer dit in de olie terecht komt, kan dit de kwaliteit en houdbaarheid beïnvloeden.
Gedroogd blad bevat natuurlijk geen vocht meer en daardoor is de kans op bederf en
schimmel veel kleiner. Houd hier met macereren altijd rekening mee.
We hebben het vijgenblad koud gemacereerd, maar ook de warme maceratie is een goede
methode om vijgenbladolie te krijgen. Verwarm de olie met de gedroogde of verse vijgenbladeren
au-bain-marie en verwarm twee tot drie uur tot ongeveer 60° C.
Om gas (of electrisch) te besparen, kun je het pannetje tussendoor op een theelichtje zetten.
Een stuk sneller is je vijgenbladolie klaar voor gebruik.
Wat is er zo gezond aan vijgenblad?
- Vijgenblad is goed voor de bloedsomloop
Vijgenbladeren voorkomen een te hoog triglyceridengehalte in het bloed. Triglyceride is een soort vet, vergelijkbaar met cholestrol. Je lichaam heeft dit vet nodig, maar niet te veel ervan! - Vijgenblad remt ontstekingen
Bepaalde stoffen in vijgenbladeren werken ontstekingsremmend. Mensen met artritis bijvoorbeeld kunnen verlichting krijgen door vijgenbladeren. - Vijgenblad voorkomt maagzweren
Kleine zweertjes zouden kunnen genezen als je op vijgenbladeren kauwt èn het helpt maagzweren voorkomen. (raadpleeg zeker een arts als je vermoedt dat je een maagzweer hebt!) - Vijgenblad verfrist
Vijgenblad ruikt lekker: licht zoet en fris. Het kan gedroogd in een potpourri je huis verfrissen en maakt je vrolijk.
Lijkt deze olie je lekker?
Probeer 'm eens!