zaterdag 26 juni 2021

Citroencake

Hoe ze op het idee kwam, weet ik niet... opeens wilde ze graag citroencake bakken.
Jongste dochter is negen en ik laat haar graag experimenteren in de keuken.
Superleuk, vinden wij allebei!
 Bovendien proeven wij er 'de vruchten van'... dat noem ik nog eens een win-winsituatie!!

De eerste citroencake was zó lekker en goed gelukt dat ik haar heel vriendelijk aankeek
 - okay... en een half uur extra 'schermpjestijd' beloofde - en vroeg of ze 'm nog eens wilde maken
 zodat ik 'm  compleet met foto's kon delen op mijn blog.
Ziehier het resultaat! :)

Oma's citroencake

Ingrediënten:
  • 200 g bio roomboter
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 5 kleine eieren
  • 1,5 tl bakpoeder 
  • 150 g bloem
  • 50 g volkoren meel
  • 1 biologische citroen
  • snufje zeezout

Hoe maak ik het klaar:
Leg de boter een kwartier voor je begint uit de koeling. 
Vet een cakevorm van één liter in met  wat boter.
Vouw eventueel bakpapier in de vorm, dan komt 'ie er net wat beter uit.
Doe in een ruime kom de boter en suiker en mix tot een glad en smeuïg  mengsel is verkregen.
Breek de kleine eieren en voeg ze één voor één toe. Mix goed voordat je het volgende ei toevoegt. 
Mix in totaal zo'n 10 minuten. Hierdoor krijg je een luchtiger resultaat.
Verwarm de oven voor op 175° C.
Weeg in een aparte kom de bloem en het meel af, voeg bakpoeder en een klein snufje zout toe. 
Zeef dit mengsel voor een extra luchtige cake. Voeg de volkoren tarwezemelen die in het zeef achterblijven toe voor een gezonde touch.
Schep of mix voorzichtig het meelmengsel door het eiermengsel.
Was de biologische citroen en rasp de gele schil eraf. 

Let op! Ga niet tot op het wit, dat geeft een bittere smaak.
Meng het citroenrasp door het beslag.
De citroen kun je in de koelkast bewaren en binnen drie dagen gebruiken.

Doe het beslag in de ingevette cakevorm en schuif in de voorverwarmde oven.
Wanneer je geen barst in de bovenkant van de cake wil,
leg dan een vetvrij papier (bijvoorbeeld de boterverpakking) op de cake.
De eerste drie kwartier mag je de oven niet openen, maar daarna kun je het papier
verwijderen en de cake ook bruin bakken aan de bovenkant.

Bak de cake in één uur gaar en goudbruin.
Prik met een breinaald of cakeprikker om te zien of de cake goed gaar is.
Blijft er niks aan je prikker plakken, dan is het goed.
Laat de cake langzaam afkoelen op het ovenrooster met de deur van de oven open.

Haal na ongeveer een half uur (tot drie kwartier) de cake voorzichtig uit de vorm.
Snijd in plakken en serveer!

Wát een zachte en toch frisse cake is dit!
Lieve Jisca!!
Bedankt voor het bakken van deze lekkere citroencake!!

Zoals de naam doet vermoeden, zou het recept van oma gekregen zijn. 
Niets is minder waar: dochterlief is van deze tijd en bakt en kookt vanaf mijn laptop. 
Dit recept is gebaseerd op dat van collega-blogger Francesca, met wie ik eens samen een workshop verzorgde. 
Haar blog kun je vinden bij mijn favorieten in de rechterkolom....
Bedankt voor de inspiratie, Francesca!
Deze cake is ook lekker om te serveren met vers rood fruit
met of zonder clotted cream erbij.