maandag 31 januari 2022

Mexicaanse bonensoep met tortillachips

 Soep gaat er altijd wel in, maar als je er dan ook nog chips bij mag eten, is het echt een feestje!!

En inderdaad, deze Mexicaanse soep wordt in stijl geserveerd mét tortillachips!
Hoewel het in Mexico nooit zo koud en guur is als de winterdagen bij ons,
lusten ze er zeker soep. Wij worden er heerlijk warm van!
Oh, wát houd ik van de Mexicaanse keuken!




Mexicaanse bonensoep met tortillachips

              voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 400 g gedroogde zwarte bonen
  •  el olijfolie
  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl pittig paprikapoeder
  • 1 rode peper
  • 300 g wortel
  • 2 preien
  • 1 venkelknol 
  • 2 l groentebouillon
  • 1,5 zak tortillachips
  • 6 takjes peterselie of koriander 
         voor de tomatensalsa
  • 1 rode ui
  • 1 blik bio tomaten (400 g)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper (vers of gedroogd)
  • 1/2 citroen
  • 3 takjes peterselie


Hoe maak ik het klaar:
Begin de avond van tevoren door de zwarte bonen in de week te zetten. Kook ze de volgende ochtend zo'n 10 minuten en laat verder garen in een hooimadam of hooikist. Je kunt ook bonen uit blik gebruiken, sla dan deze stappen over.
Pel de ui en snipper deze. 
Maak de wortels schoon en snijd ze in (halve) plakjes. Verwijder de kern van de venkel en snijd in blokjes en snijd de prei in ringen, was daarna nog een keer goed.
Maak de bouillon van tabletten, poeder of bouillonpasta en zet klaar.

Verhit de olijfolie in een grote, ruime soeppan. Fruit hierin de ui, 
pers de knoflook er boven uit en voeg de specerijen toe. Roerbak 3 minuten. 
Voeg de andere, fijngesneden groentes toe en roerbak nog zo'n 3 tot 4 minuten. 
Schenk de bouillon erbij en kook zachtjes 10 minuten. 
Giet de bonen af en roer deze erdoor. Laat de soep niet meer koken, verwarm alleen door.

Bestrooi voor het serveren met de peterselie of koriander.

Terwijl de soep kookt, maak je in een handomdraai deze snelle tomatensalsa.
Doe de tomaten uit blik in een ruime schaal. Maak ze met de staafmixer wat fijner, 
laat nog wel wat stukjes over. Pers de halve citroen uit en voeg het citroensap toe.
Pers de knoflook erboven uit en roer goed door. 
Snijd de rode ui in hele fijne snippers en roer deze er ook door.
Snijd de peterselie fijn en voeg ook deze toe. Klaar is je tomatensalsa!
Serveer de soep met de salsa en de tortillachips!
Verrassend anders, verrassend smaakvol!

Eet smakelijk!


Variaties en tips:
  • Vervang de venkel voor een halve knolselderij in blokjes of drie stengels bleekselderij
  • Vervang de tomatensalsa door guaçemole. Voor een heel lekker recept, klik hier!
  • De zwarte bonen kun je gedroogd kopen bij de AH of  Ekoplaza, voorgekookt in blik kun je ze ook gebruiken, neem dan 2 blikken à 400 gram
  • Nog (steeds) uit de moestuin: rode uien, rode peper, prei en wortel