dinsdag 26 januari 2021

Tijd in mijn keuken (3)

 Heej.... wat leuk dat je weer meeleest met mijn 'tijd-in-de-keuken' en je wilt laten inspireren.
Inspireren door mijn weekmenu boordevol groentes. Zowel voor 's avonds als bij de lunch.  
Gezondheid is belangrijk en de beste manier om gezond te blijven is werken aan je weerstand. 
Dit doe je door jezelf een gezonde leefstijl aan te meten: 
  • lekker bewegen (in de buitenlucht) 
  • goed slapen 
  • gezond eten!
Laat je inspireren door mijn bakrecepten.... niets voelt en ruikt meer cosy in  huis dan versgebakken koekjes of taart.
Laat je inspireren door mijn ideeën met kinderen in deze lockdown tijd en homescholing. Bovenal: verlies de moed niet, er komen weer andere tijden aan!
En laat je inspireren met mijn andere keukenideeën....
Deze week deed ik veel met gember en met 
mijn eigen bijenwas. Veel mensen weten niet goed wat ze ermee kunnen, dus ga ik nu mijn voorraad fijn zelf gebruiken in mooie en pure producten. Laat je inspireren.....
Maar laat je vooral niet inspireren door mijn blunder deze week....  van je fouten kun je leren, maar als je alvast van de fouten van een ander leert, hoef je ze zelf niet te maken. ;)


Weekmenu

Zondag:
In het kader van de vriezer leegeten at ik de ingevroren (bijna laatste) courgettes in een feestelijk recept:
Taco's met courgette. 

Niet bepaald een seizoensgroente, maar vervang deze vulling gerust eens  door een chili sin carne. Ook lekker in taco's!
 Klik voor het recept.

Maandag:
Ik maakte een grote pan zuurkoolstamppot: voedzaam en passend bij de winter. Zuurkool is gefermenteerde kool en kan op deze manier de winter lang bewaard blijven. Deze stamppot kan ook prima vegetarisch; ik gebruikte vegetarische spekjes en een vegetarische braadworst voor erbij.

Dinsdag:
De spitskool was in de aanbieding en op aandringen van oudste dochter maakte ik deze lekkere lasagne met spitskool klaar. 


Klik hier voor het recept.

Woensdag:
Vorig jaar merkte ik dat je beter niet vaker dan één keer per week aardperen kan eten. Ze kunnen je darmen aardig stimuleren. Maar ik heb aardperen genoeg in de tuin. Deze woensdag was het tijd voor Aardpeertaart met wat rauwkost erbij....
Klik hier voor het recept.


Donderdag:
Pastinaken, meestal komen ze uit mijn tuin, maar dit jaar uit de winkel. Ik maakte een pittige curry met pastinaak en serveerde het met rijst. Dit recept vond ik op de website van de hippe vegetariër (klik)
Het was zó pittig dat de tranen ons in de ogen schoten, maar het was wel een recept - zij het iets minder heet - om vaker te maken.

Vrijdag:
Hoe maak je bruine bonen toch aantrekkelijk? Door ze te verpakken onder een laag gegratineerde tortillachips. Dat deed ik dus. Hoewel ik de bruine bonen de volgende keer ga vervangen door een mix van verschillende peulvruchten, zoals kidneybonen, witte bonen etc.
Er werd zonder gemopper heerlijk gegeten! En dat is altijd mooi!

Zaterdag:
Tijd voor mijn favoriete en supersnelle boerenkoolrecept met couscous en vega balletjes. We kwamen laat terug van lekker buiten-zijn en toch stond dit lekkere gerecht na 20 minuten al op tafel.
Klik hier voor het recept.
Oh ja, ik had twee zakken boerenkool in de vriezer gedaan. Altijd handig om te bewaren
en bovendien wordt de boerenkool zoeter als 'de vorst' er over is gegaan.



Lunchgerechten:


Zondag:
Opeens had Peter zin in pannenkoeken, maar  helaas.... de eieren waren op. Onverrichterzake liep ik nog een keer richting kippenhok.  Maar zonder eieren kun je ook prima pannenkoeken bakken, echte vegan pannenkoeken want melk is bij mij in de keuken altijd al sojamelk. Met wat maïzena en bakpoeder werden dit heerlijke pannenkoeken.

Maandag:
Het kost wat voorbereiding, maar dan heb je ook een ware traktatie: zelfgebakken brood! 's Morgens vroeg begon ik al met de houtkachel aan te steken, want bij de warme kachel rijst brooddeeg goed. Samen brood bakken is heel leerzaam om met kinderen te doen, jongste dochter hielp geweldig goed en tijdens het rijzen, maakte ze de rest van haar schoolwerk....
Klik hier voor het recept.

Dinsdag:
Ik herinner me een falafelbar in Den Haag waar je een heerlijk grote pita kunt vullen met falafel, heel veel soorten groentes en sausjes. Als studente ging ik daar af en toe langs. En weet je? Hij bestaat nog steeds, al is de prijs en het formaat broodje wat aangepast. Thuis kun je dit nabootsen. Voor een snelle lunch neem ik 


 
 de kant en klare pitabroodjes en falafelballetjes uit de supermarkt. Erin kan: geraspte (winter)wortel, alfalfa of tuinkers, olijven, mais uit een potje, augurken en zoetzure courgette en knoflooksaus.  Lekker!
Alles zelf maken?
Pitabroodjes: klik
Falafel:klik

Woensdag:
Ik had paprika in huis en besloot snelle wraps te maken om in de stemming te komen voor de zomer. 
Ik maakte er zelf een snelle salsa bij en was niet langer dan 20 minuutjes bezig. Okay, een mandje brood op tafel zetten is sneller, maar dit was zó lekker!Klik



Donderdag: 
Hoe het mogelijk was, weet ik niet, maar er was een piepklein restje over van de tacovulling van zondag. Eigenlijk precies genoeg voor één tacoschelp, maar ik vulde er twee en had er net genoeg aan voor een warme lunch. Een leftover is altijd een goed lunchidee!

Vrijdag:
In de moestuin staat niet veel, maar dwars tegen alle kou in groeit er nog een plant citroengras of sereh in mijn kas. Tijd om hier een lekker noedelsoepje van te maken.
 Dit werd een Thaise kokossoep.... heerlijk! Een recept volgt nog....

Zaterdag
Lekker winters, lekker warm: broodje zuurkool. Natuurlijk vegetarisch....


Bakrecepten:

De Cinnamon roles oftewel kaneelbroodjes zijn hier echt favoriet. En dat snap ik goed! Vers of nog  warm uit de oven smaken ze zó lekker!
 En gezond zijn ze ook, zoals ik ze bak met half volkoren meel en bijna geen suiker erin. Mjumm.... Deze keer werden de kaneelbroodjes door jongste zoon gemaakt!!(klik)

In de kelder was nog een grote goudreinet blijven liggen van oudjaar. Hij was niet in de appelbeignets terecht gekomen, maar bewaard voor nu in de appelflappen. Op een koele plek (niet de koelkast) kunnen appels lang bewaard worden. 

Dit was zó leuk: voor de Engelse les mocht jongste dochter een recept maken: 'brownie in a mug'. 
Alleen lastig dat we niet genoeg 'spoons' hadden, want er stonden er zoveel in het recept ;)
Voortvarend ging ze te werk en toen het een succes werd, bakten we er 's middags nog een heleboel. Ze zien er wel niet zo lekker uit, 
maar ze smaken heerlijk! (klik)

Het bakken lijkt wel elke dag terug te komen met zoveel hongerige monden thuis en ik besloot weer eens mijn supersnelle kokoskoekjes te bakken. Met een volle trommel kunnen we een paar dagen vooruit. (klik)

Op zaterdagochtend bakte ik eerst een verse vijgentaart voor 't weekend. 


Natuurlijk heb ik nu geen verse vijgen meer, maar geschild ingevroren in porties, kan ik ze zó in deze taart gebruiken.(klik) En ik zag nog meer ingevroren fruit liggen. Mmmm....  lekker om te verwerken in andere (bak)recepten.


Kinderthuisideeën

Dit is de vierde week van homescholing en online lessen volgen. De oudste twee tieners zijn in hun eigen kamer zelfstandig aan het werk. Al krijgen ze regelmatig wat lekkers en moet ik soms even meekijken. De basisschoolkinderen zitten beneden..... steeds vaker en langer achter hun laptop voor online lessen, een online dictee, instructiefilmpjes via teams, rekenen via Basispoort etc. etc.

Wat is het dan belangrijk en fijn om af en toe met heel andere dingen bezig te zijn dan school en een schermpje.

Leg eens een stel oude lakens en (fleece)dekens neer met wat knijpers.
Waarschijnlijk ontstaat er ergens in huis helemaal spontaan een geheime hut. Natuurlijk mag ik met wachtwoord en lekkers wel even binnen komen om de hut te bewonderen.
Minecraft in real life, zeg maar.

Het is een onverwacht succes! Ik introduceerde het schaakspel.... hiervoor moest ik eerst naar de buren om het spel te lenen, maar wat bleek dit een schot in de roos. 
Sowieso is het een goed idee nu winkels en bibliotheken dicht zijn eens spellen of boeken te ruilen met  buren. Een deeleconomie is  nu meer dan ooit een goed plan.
En het schaakspel? Er zijn inmiddels al meer dan 20 potjes schaak gespeeld. Als spel in de pauze, vlak voor het eten of even tussendoor met grote broer die ooit een blauwe maandag op een schaakclub heeft gezeten....
Hoe makkelijk en snel (jonge) kinderen dit oppikken. Ik ben verbaasd! Dit is echte denksport!
We lachen ons ook krom, want soms komen we er na een aantal zetten pas achter dat de ander al lang schaak staat....  Ach, lachen is gezond!

Als het buiten regent en we toch moeten bewegen, spelen we Twister in de woonkamer. We hebben trouwens jarenlang een zelf beschilderd laken gebruikt met een draaischijf van karton met een splitpen. Tot we een keer op Koningsdag op de rommelmarkt dit exemplaar tegenkwamen....
Lekker bewegen en je in allerlei bochten wringen is vooral voor jongste dochter pure noodzaak! En dit gaat op een leuke, speelse manier. We doen een paar potjes en daarna kan ze zich weer even concentreren op haar schoolwerk. 

Is het droog en mooi weer? Ook in de winter kun je skaten of skeeleren. Ik liet me overhalen en stond weer even op wieltjes om met jongste dochter een rondje te maken. En zowaar... mama was nog best snel, ze kon zelfs een rondje draaien: ik steeg weer in achting. Gelukkig hoefde ik geen noodstop te maken, want remmen is op deze dingen echt levensgevaarlijk.

De vogeltjes buiten merken wel dat het winter is.
Kleine moeite om hun vrolijke gezang - dat 's morgens vroeg al klinkt -

aan te moedigen door voor extra eten te zorgen.
En voor kinderen is het super leuk samen een lange pindaketting te rijgen
en ondertussen natuurlijk de pinda's keuren. ;)



Dry january

Yes! Ik sta al 26 dagen droog! En ik moet zeggen: dat smaakt naar meer.
Oeps, dat is een beetje een ongelukkige uitdrukking.
Als gezelligheidsdrinker dronk ik echt niet elke dag alcohol, meestal alleen in het weekend, hoewel het weekend soms al vroeg begon.
Een andere vaste regel was: pas na 17.00 uur en glaasje.....
Maarre.....  ik voel me steeds beter bij een lekker glaasje fris drinken.
Ben blij dat  ik het hier kan delen, want dat is voor mij een soort stok achter de deur.
Gedachten als: 'ach, eentje maar..... dat is toch niet zo erg?' Of 'waarom moet ik zo streng zijn voor mezelf, een beetje lief doen is toch beter', ploppen soms op de gekste momenten op.
Maar die laatste stelling gaat mooi niet op.
En daarom is het voor mij  nu goed vol te houden!
Want ik ga niet uit van wat ik niet  mag, maar ik ga uit van mijn gezondheid en ik ben pas lief voor mezelf, als ik goed voor mij zorg. Daarbij hoort mijn alcoholinname beperken, want eerlijk is eerlijk: iedereen weet wel dat alcohol niet zo gezond is.
De merkbaar positieve gevolgen:
Ik slaap nu echt beter en droom niet meer zo veel.
Mijn huid lijkt mooier: matter en strakker (...)
Mijn concentratie en het sneller op de juiste woorden komen, is merkbaar beter geworden.
Het beste is overigens niet zichtbaar... bij een gematigde drinker dalen de cholesterolwaardes, neemt het buikvet af (.....) en het verval van levercellen daalt. Super toch?!
Nog een weekje te gaan.... 
Maar weet je, ik ga het echt niet gelijk vieren met een drankje!!


Overige keukenkklussen

Lekkere drankjes helpen wel bij het goede voornemen van dry january. Zo is gemberbier niet alleen lekker, maar ook stimulerend en energie-opwekkend. En makkelijk zelf te maken.
Met ongeveer 200 gram gemberwortel (ongeschild) maak je bijna drie liter gemberbier.

een heerlijk en gezond alternatief voor alcohol  (klik)
Met de gemberschilletjes zette ik thee.... liters thee, want de smaak blijft krachtig.
En volgende week ga ik gemberwortel gebruiken in een heel ander experiment!


Waar ik gember ook voor gebruikte was een massagebalsem.(klik) Peter liep al een tijd met een zere schouder en ik met het idee om een massagebalsem te maken. Die twee kwamen samen. Gember is stimulerend voor de doorbloeding, is verwarmend en helpt bij spierpijn.
Ik gebruikte geen etherische gemberolie, maar probeerde via macereren zelf een gemberolie te maken.
Ik deed dit door gedroogde en verse gember een paar uur au-bain-marie te verwarmen. Daarna mengde ik het met bijenwas  en andere etherische oliën. 

De massage hielp goed, de massagebalsem was, volgens Peter, niet verwarmend of echt stimulerend. Maar misschien stiekem toch wel, want zulke goede massageskills heb ik nu ook weer niet.

En ik maakte  nog een krachtiger massagebalsem, mooi roodbruin van kleur, 

met cayennepeper in olie en bijenwas.  Ik vond deze balsem echt verwarmend en prikkelend..... maar manlief merkte het niet zo. Al is de spierpijn nu wel weg!
Ik vond het mooie experimenten en was lekker bezig met mijn eigen bijenwas.

Zo maakte ik ook weer een potje calendulazalf. Deze hoort standaard in mijn badkamerkastje thuis.
En met de kant en klare calendula-olie die ik afgelopen zomer maakte, is het snel gemaakt.


Goed nieuws!
De kippen leggen weer eieren...
Na een heuse winterstop van wel drieënhalve week (oh, die schatjes van me) zijn ze weer voorzichtig begonnen met leggen.
 De dagen worden langer  en dát scheelt! Op de foto Alie kip bij jongste dochter!

Wanneer mandarijnen in de aanbieding zijn, koop ik soms wel vier netjes tegelijk. Maar op de fruitschaal kunnen ze uitdrogen en te los in hun pelletje komen zitten. Dan neem helemaal niemand deze mandarijn meer. Weggooien is zonde, wist je dat je ze prima kunt uitpersen?
Mandarijnsap is veel zoeter dan sinaasappelsap.
Je kunt het natuurlijk ook mengen met andere citrusvruchten.
En heb ik al eens mijn lekker zoete smoothierecept hier gedeeld?
Dit is de sunrise smoothie.
Neem hiervoor 500 ml sinaasappelsap of mandarijn-sinaasappelsap.
Neem zes verse dadels, ontpit ze en mix ze fijn in het sap.
Voeg twee bevroren bananen toe en mix door.
Een ijskoude, dorstlessende en romige smoothie is het resultaat.
Als je hier geen kick van krijgt....

En ik kreeg post!! 
Een heel leuk pakketje met twee keer een Werfzeep.
Driewerf hoera voor deze (h)eerlijke, pure en biologische zeep.
Ken jij ze al?
Niet alleen te gebruiken om je handen te wassen, maar ook voor je haar,
om schoon te maken en als zeep voor onder de douche.

Ben je benieuwd?
In februari krijg je een leuke korting op je bestelling en er volgt een winactie.
Blijf lezen.....



Blunder van de week

Ik blunderde wat af bij het maken van mijn massagebalsem. Ik schreef al dat ik zelf een gemberolie wilde maken.  En zoals je weet mengen olie en water niet. Toch schepte ik per ongeluk een plons water bij de olie. Ik liet het een tijdje in een maatbeker staan. Er ontstaat een scheidingslaag en het lichtere olie gaat drijven op het water.
Maar hoe krijg ik het weer uit elkaar?
Peter bedacht een oplossing. Met een rietje gingen we door de olie-laag heen naar het water.
Via een trechter lieten we water door het rietje naar de waterlaag gaan.
Net zolang totdat de olie - die bovendreef - overstroomde. Deze olie ving ik vervolgens op in een schaal en bleef het water achter in het maatbekertje.
Tenminste, dat dacht ik.
Na het verhitten van de olie, samen met de bijenwas bleek onderin het pannetje 
nog een waterlaag te zijn. Bijenwas is vet en bindt zich aan de olie, maar niet aan water.
Via een gaatje wat ik in de inmiddels afgekoelde en stevige balsem maakte, kon ik het water laten weglopen.
Dit was dus de makkelijkere manier.....
Nog een blunder, die (weer) met planning te maken had. 
Ik kon nog net mijn pannetje vloeibare balsem van het vuur halen, maar ondertussen begon mijn
online werkbespreking via teams.
Help! Toen ik was ingelogd deed ik maar net of ik nog even wat drinken moest pakken
en ondertussen snel snel deed ik de etherische oliën bij de balsem en schonk de nog vloeibare balsem 
in een potje.
Oef! Klaar!


Volgende week mijn eerste moestuinblog van dit nieuwe jaar.
Lees (en doe) je mee?!