zaterdag 14 augustus 2021

Mijn moestuin in juli

Juli is de maand waarin ik elke dag uit de tuin oogst en ook nog veel kan zaaien. 
Maar vooral waar ik veel echt Hollands tuinfruit oogst!
Juli kent ook de meest afwisselende tuinklusjes. 
  •  oogsten 
  •  zaaien  
  • planten
  •  snoeien en 
  • wieden
  • dieven  
  • stokken en netten plaatsen of juist weghalen
  •  bijmesten
  •  planten beschermen tegen dieren 
  •  juist dieren lokken
Niets in de moestuin is saai in juli!!
En zeker het weer niet!
Soms is het erg warm, soms erg nat, zoals dit jaar!
Inderdaad, daar anticipeer je ook weer op.
En daarnaast is het ook de vakantiemaand..... en dat komt als moestuinder nooit gelegen.
Maar wat is het ook heerlijk om er even uit te zijn en tot rust te komen.
Te beseffen dat niets moet en dat alles in de tuin wel doorgroeit, ook zonder mijn ingrijpen en aanwezigheid. Dus net terug van vakantie, komt dit blog behoorlijk laat.



Zaaien in de (na)zomer

Ik begon deze zomermaand met zaaien...
Niet meer in de kas natuurlijk, maar wel - om de dieren op afstand te houden-
in een zaaibakje. 
Oh, wat moest ik opletten dat ze regelmatig genoeg water kregen.
Als de zon erop staat te branden, drogen ze heel snel uit.

(Regen)water geef ik ze aan de onderkant zodat de wortels zich goed ontwikkelen.
En dan wachten op een bladdag om uit te planten in de tuin.... 

Wat kun je nog allemaal zaaien??
Ooit kreeg ik een moestuin in juni.... het lijkt dat het moestuinseizoen dan al zo goed als voorbij is, 
maar niets is minder waar.
Zo kun je in juli nog bijna alles zaaien wat je wilt, behalve prei, augurk, warme kasplanten (komkommer, tomaat, peper, paprika, aubergine etc), spitskool, broccoli  en selderij (knol- en bleek).
Ik zaaide nog:
  •  sla
  •  ijsbergsla
  •  andijvie
  •  pompoen
  •  paksoi
  •  Chinese kool 
  •  boerenkool
  •  Alleen de venkel van mijn lijstje was ik vergeten...

Ook in augustus kun je nog heel veel zaaien. 
Denk aan: 
  • alle soorten sla
  • Chinese kool 
  • paksoi
  •  radijs
  •  winterbloemkool
  •  boerenkool
  •  postelein
  •  winterspinazie
  •  snijbiet
  •  koolrabi 
  •  bonen.
Zelfs in de herfstmaand september kun je nog een paar dingen zaaien. Denk aan: 
  • veldsla 
  • snijsla 
  • herfstspinazie.
Dus krijg je pas tegen het eind van de zomer een tuintje: ga lekker meteen aan de slag! Het kan nog!!


Dieven

Gelukkig nemen deze dieven niet ongevraagd en onverwacht groenten, fruit en kruiden mee uit je tuin.
Het dieven doen we als moestuinder zelf, bij de plant die zichzelf en haar vruchten tekort doet als we niet een beetje helpen door in te grijpen.....

Tomaten dieven:
Op 3 manieren wil de plant gaan woekergroeien....

  1. De bekendste truc van de tomaat is om in bladoksels nieuwe takken te laten groeien. Dit zorgt voor wildgroei waardoor er minder energie is voor de vruchten. De plant wordt wel groot en sterk, maar de tomaten niet ;) 

  2. Doorgroeien vanuit een zijtak met tomaten. Eerst zie je een tak met daaraan bloemen en later vruchten, die natuurlijk mag groeien. Maar soms vormt dit takje aan het uiteinde opeens weer blad en groeit het verder door. Afknippen of afsnijden, want ook dit is wildgroei!
  3. De laatste is wel zichtbaar, maar ook lastig: de tomaat weet het zelf ook even niet meer, lijkt het. Vanuit de hoofdstengel komen er opeens twee dikke takken: even groot. Welke is nu de goede? Weet je, eigenlijk is dat weer simpel, de tomaat groeit toch wel door: kies zelf welke stengel mag doorgroeien, terwijl je de andere verwijderd.
De dieven die je voorzichtig uit de bladoksels verwijderd, kun je in het voorjaar nog als nieuwe plant in de grond stoppen. 
Eigenlijk zijn het mini-planten, een manier om te vermeerderen.
Je kunt ze gelijk in de grond stoppen of eerst in een glas water om te zien hoe de worteltjes
 groeien.

Naast dieven is het heel belangrijk alert te zijn bij de tomaat op ziekte of schimmel. De bekendste pseudo-schimmel is Phytophthora, de gevreesde aardappelziekte. Je herkent deze aan de grijs bruine cirkels die op de bladeren ontstaan. Vocht en warmte zijn ideale groeiomstandigheden voor deze ziekte.
De onderste tomatenbladeren kun je beter sowieso verwijderen en  zo gauw je aangetaste bladeren ziet - meestal wat later in het jaar - moet je deze ook verwijderen. Het kan ten koste gaan van je planten en alle vruchten. Ben benieuwd hoe het bij mij dit jaar gaat. Ik hoorde al dat veel boeren last hebben van Phytophthora bij de biologische aardappels. 


Maïs dieven

Ook maïsplanten moet je 'dieven'. Aan de onderkant en verder langs de stengel groeien vaak zijscheuten, die veel van de groei van de plant vergen en hierdoor de groei van de vrucht belemmeren. Deze maïsscheuten moeten ook verwijderd worden.
Houd per maïsplant één tot twee maïskolven aan, die ieniemienie maïskolfjes worden nooit groot en zoet genoeg. Ze belemmeren juist de grotere kolven in hun groei en ze zullen ook minder zoet worden.
Vorig jaar had ik maar armetierige maïskolven.... dit jaar gaat het vast beter.
Nog wat extra bijmesten met wat biologische koemestkorrels is ook fijn, maïs heeft veel voeding nodig!


Dierenhulp

Mijn kippenvriendinnetjes helpen me vaak. Maar met heel warm weer, 
moet ik ze niet vergeten op tijd fris water te geven.
Hier drinken ze gezellig mee uit de gieter
Hun drinkbakje was net leeg....
En elke dag krijg ik kakelverse, kleine eitjes van ze.

Toen ik zo even bij hen op mijn knieën zat, hoorde ik een aanhoudend en doordringend
gezoem naast me....
Toen ik opzij keek naar de bloeiende oregano zag ik ze...
 
Toen ik eens goed keek, zag ik niet twee of drie hommels en bijen, maar wel tien keer zoveel!
Zie jij ze ook op dit zoekplaatje?!

Bestuiving gaat weer op grotere schaal plaatsvinden. In het voorjaar had ik geen bijenvolken op de tuin, maar nu heb ik er weer twee staan....
De hommel krijgt hulp (of is het concurrentie?) op de moestuin!
Wie weet hoe hard die pompoenen opeens gaan groeien en die courgettes gaan rijpen...


Oogsten

Fruit, fruit en nog eens fruit!!
Juli is echt de maand van het Hollandse zomerfruit!
Ik kan er normaal geen genoeg van krijgen, maar dát gebeurde dit jaar toch.
De oogst was o-ver-wel-di-gend!!
Na de aardbeientijd in juni komt juli met bessen: rode, zwarte en kruisbessen!
Oh, wat waren het er veel.
Ik probeer altijd wat bessenplukhulp te regelen.... samen gaat het sneller en is het ook gezelliger.
Zo heb ik dit jaar goede gesprekken gevoerd rondom de zwarte bessenstruiken.
En ik nam er gewoon een stoel bij tijdens het plukken.... gemak dient de mens!

Doordat ik de kruisbes vorig jaar goed had gesnoeid, waren er dit jaar heel veel van.
Ik spiek altijd even bij mijn buurvrouw die rode kruisbessen heeft.
Dan weet ik wanneer ik mijn groene kruisbessen ongeveer kan oogsten.
Dit jaar heb ik veel kruisbessen geweckt (klik) om er later in het jaar lekkere taarten mee te kunnen bakken.

En dan de pruimen, ik heb nog nooit zoveel pruimen in de boom zien hangen.... en lekker sappig en zoet dat ze zijn!!
Alles alleen oogsten, verwerken en opeten lukte niet.
Een aantal pruimen vroor ik in: wassen, pit verwijderen en invriezen om in de winter lekker te genieten van pruimentaart of pruimenflappen.
Ik maakte voor het eerst pruimensap (klik) van wel 5 kilo pruimen 
en natuurlijk snoepten we er veel van.
En ik deelde uit....
En daarna ging ik op vakantie.... de anderen op de moestuin mochten de rest van de oogst hebben.

Naast fruit oogstte ik 
goudsbloemenblaadjes.
Ik kocht bij de tweede handswinkel wat decoratieve mandjes
om ze binnenshuis - waar het nu warm genoeg is - gewoon aan de lucht te laten drogen.
Zijn ze eenmaal gedroogd, dan laat ik ze macereren in olie
en voilá.... ik heb calendula olie (klik)!

Verder oogst ik genoeg groente om heerlijke maaltijden te kunnen klaarmaken.
De uien waren uitgegroeid....
Wegens ruimtegebrek heb ik er niet zoveel, sterker nog: ik heb mijn pootuitjes voor volgend jaar al.
Maar met deze uien kan ik even vooruit.
Ik hang ze in bosjes te drogen onder het verandadak....

Veel kool was tegelijk uitgegroeid.
Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn bij mij in de tuin, hoor.

Ondanks de grote oogst en de heerlijke verse maaltijden die ik hiermee bereid, 
valt er in de keuken ook bij te griezelen.

Ik beloofde al bij het recept van de roergebakken spitskool (klik) een meer reallife
beeld te schetsen van mijn verse, biologische groentes.....

Hier zit de spitskool in de emmer met water waaraan ik zout heb toegevoegd.
De slakken die met hun weke lijf niet tegen zout kunnen, kruipen naar boven...
En het zijn er echt heel erg veel!!
Om de kinderen nog lekker te laten eten, houd ik ze voor de zekerheid uit de buurt van de keuken 
als ik de kool schoonmaak....
Zelf griezel en glibber ik af en toe wat af...

Maar toch.... een moestuin met verse, biologische groentes is alles waard.
Zelfs dit!

Wordt vervolgd in augustus...