woensdag 26 juni 2019

Fruitwatertjes

 Ze zijn hip en trendy en dat is te begrijpen. Ze zien er aantrekkelijk en kleurrijk uit, zijn dorstlessend en verfrissend en dat met 0 calorieën!
Ideaal op warme, zomerse dagen. Sterker nog: dit is hét advies voor deze week!
Drink water, drink genoeg water, drink de hele dag genoeg water.....

En het is helemaal top als je de ingrediënten voor je fruitwater uit  eigen tuin kunt halen.
Dat deed ik. Met een paar simpele kruidenplantjes en wat fruit maakte ik onderstaande zeven fruitwaters om deze hittegolf goed door te komen.
Heb jij nog leuke ideeën of aanvullingen of een echte favoriet, laat een berichtje achter in de comments.

Alle fruitwaters maakte ik in halve literflesjes en de hoeveelheden bij de verschillende fruitwaters zijn daarop gebaseerd. Simpel te delen voor een glas en te vermenigvuldigen bij een grotere waterkan.

1. Aardbeien-basilicum water



Ingrediënten:
  • 4 blaadjes basilicum
  • 4-6 aardbeien
  • 1/2 l water

Hoe doe ik het:
Was de aardbeien, haal het kroontje weg. Snijd de aardbeien in kwarten en doe ze in de fles. Neem de blaadjes basilicum, was ze en kneus ze. Ik had dat eerst niet gedaan en dan geeft de basilicum zijn smaak niet goed af.  Je kunt de blaadjes ook in stukjes snijden.
Koud water toevoegen en klaar is Kees.








2. Komkommer-citroenwater


Ingrediënten:
  • 2 takjes citroenmelisse
  • stukje biologische komkommer van 5 cm
  • 1 tl vers geperst citroensap
  • 1/2 l water

Hoe doe ik het:
Was de citroenmelisse en doe ze in de fles. Was de komkommer en snijd deze in reepjes. Pers een halve citroen uit en neem hiervan 1 tl. Doe alles in de fles, water erbij en je drankje is klaar.
Deze smaakt echt heel verfrissend: heerlijk op zo'n warme dag!





3.  Dorstlessend muntwater


Ingrediënten:

1 flinke tak munt
1 el crushed ice
1/2 l water


Hoe doe ik het:
Pluk een takje Marokkaanse munt (die heeft toch de lekkerste smaak, vind ik), wassen en controleren op beestjes en in de fles doen. Voeg wat crushed ice toe. Met een bredere opening kun je ook gewoon ijsklontjes gebruiken, maar die pasten bij mij niet door de smalle flessenhals. ;)
Water toevoegen, even 10 minuten laten intrekken en.... geniet van verfrissend muntwater.

4. Sinaasappel-rozemarijn water


Ingrediënten:
1/2 sinaasappel
klein takje rozemarijn
1/2 l water


Hoe doe ik het:
Neem de halve sinaasappel, liefst biologisch en snijd hier een dikke schijf af. Pers of knijp wat er nog overgebleven is, uit. Doe dit allebei in de fles. Neem de verse rozemarijn en voeg dit toe. Vul aan met water en een kruidig, maar zeker verfrissend drankje staat voor u klaar!!
By the way... in de winter is dit ook lekker om warm te drinken. Zie hier.





5. Appel-kaneelwater


Ingrediënten:
  • 1/4 appel
  • 1 kaneelstokje
  • 1/2 l water


 
Hoe doe ik het:
Was de appel, laat de schil zitten. Snijd in kleine blokjes en doe ze in de fles. Voeg een kaneelstokje toe en het water.
Laat even staan, zodat de smaken goed in kunnen trekken.
Een heerlijk, zachtzoet drankje is je beloning. Je proeft de kaneel goed en het maakt je blij. Ook bij kinderen valt deze in de smaak.





6. Lavendel-frambozenwater

Ingrediënten:
  • 1 takje lavendel
  • 2 bramen
  • 4 frambozen
  • 1/2 l water

Hoe doe ik het:
En wát vond ik nog in mijn vriezer?? Bevroren fruit... ideaal voor in deze fruitdrankjes!
Met twee bevroren bramen en vier framboosjes maakte ik dit fruitwater niet alleen op smaak, maar vooral ook op kleur. En een takje verse, bloeiende lavendel erbij, want die bloeit nu volop. Ik knoopte gelijk een bosje lavendel  bij elkaar en hing het te drogen in het toilet. Elke keer voor een nieuw fruitwatertje, knip ik er gewoon een takje tussenuit.
Doe alles in het flesje en voeg het water toe. Mooi gekleurd watertje en 't smaakt prima!





7. Aardbeien-muntwater

Ingrediënten:
4-6 aardbeien
1 takje munt
1/2 l water


Hoe doe ik het:
Dit is het beste van twee drankjes: het zoete van de aardbeien en het frisse van de munt. Met alweer bijna de laatste aardbeien uit de tuin, dit jaar.
Was de aardbeien, snijd ze in plakjes en doe ze in de fles. Was de munt en stop het takje ook in de fles. Voeg het water toe en laat nog even staan voor een sterkere smaaksensatie.







Geniet van al deze heerlijke drankjes met water. Dit maakt het leuker en makkelijker om de hele dag door te drinken, toch?!



Koud is nog lekkerder, zet de flesjes in de koelkast om elke keer een ander smaakje te kunnen pakken. Of vul in je glas aan met crushed ice of  ice cubes.
Het leuke is trouwens dat je het drankje verschillende keren met water kunt aanvullen. De smaak blijft  tot een aantal keer bijvullen goed.
Je kunt het fruit daarna opeten en de munt bijvoorbeeld nog gebruiken voor in de thee.
Varieer naar hartenlust met kruiden en fruit uit je eigen tuin.

Wat te denken van rode bessen (ik zie ze net hangen) met colakruid??
Of pruimen met dropkruid (wat ik net cadeau heb gehad)......
Oei.... dat klinkt spannend: ik ga het gelijk eens uitproberen!!

Enneh…. houd het hoofd koel, deze dagen!!