zaterdag 17 februari 2018

Mijn moestuin in februari (18)

Heerlijk! Het zonnetje schijnt en lokt ons naar buiten, de tuin in. Nu is het nog geen voorjaar, maar die uitnodigende blauwe luchten zorgden er wel voor dat ik mijn tuinspullen tevoorschijn haalde.
Okay, het is nog best koud buiten, maar ook binnen kun je al voorbereidingen treffen.
Je kunt natuurlijk nog een maandje wachten, maar wil je in het voorjaar al kunnen oogsten, moet je toch in februari al in de moestuin aan de slag.
Ik moet zeggen, bij mij begon het na m'n griep ernstig te kriebelen. De lente kun je niet afdwingen, maar plannen maken  kan altijd.
Deze week ben ik echt gestart, met hulp..... maar wat voelt dat goed!
Ik heb binnen en buiten gewerkt, plannen en lijstjes gemaakt, gezaaid, gesnoeid en je gelooft het of niet: geoogst!! Wel behoorlijk alternatief, maar voor de meeste mensen binnen handbereik.

Ik had bedacht dat ik mijn eerste moestuinblog zou schrijven als de sneeuwklokjes in mijn tuin bloeien. Nu, dat doen ze alweer een poosje, dus bij deze de eerste tuinbelevenissen van 2018. 


Binnen, aan de eettafel, ben ik begonnen met een -voorlopig- tuinplan. Ik pakte mijn schriftje erbij en al het zaad wat ik vorig jaar al gekocht had of nog over had. Zelfs op vakantie heb ik een leuk zakje zaad gekocht, wat me nu al mooie herinneringen oplevert.
Ik heb een lijst gemaakt wat ik dit jaar niet in de tuin wil.  Dat is makkelijker dan wat ik wel wil, want die lijst is veel langer. 
Omdat mijn oogst van aardappelen en tomaten tegenviel en ik bang ben dat de aardappelziekte Phytophthora in de grond komt, (of al zit) ga ik die dit jaar niet zetten. Ook alle koolsoorten boycot ik dit jaar. Omdat ik biologisch tuinier en op geen enkele manier spuit tegen ongedierte, zit de beruchte witte koolvlieg volgens mij al in de grond. En die blijft er ook wel even zitten....... 
Pepertjes zal ik om een andere reden niet zaaien dit jaar: ik heb nog een hele voorraad pepertjes in de vriezer, twee potten gedroogde chilipepers en een aantal potjes zelfgemaakte sambal. Zó heet eet ik het nu ook weer niet!;)



Maar er blijft nog genoeg over, hoor! Als je me al een tijdje volgt, weet je dat ik dit jaar sowieso een paar nieuwe dingen ga proberen. Tarwe (van de molenaar gekregen!) en Kardoen horen hierbij.
Begin april ben ik jarig en voor datgene wat ik nog mis, heb ik nu gelijk een mooi verlanglijstje.
Het liefst stap ik helemaal over op biologisch zaad, maar om nu alles weg te gooien wat ik nog heb gaat me iets te ver. Waarom ik biologisch zaad wil, daar kom ik later nog op terug.
Oh ja.....
Heb jij ook een moestuin of wil je er één gaan beginnen?
Ik heb zaad over en klaarliggen voor wie er interesse in heeft. Reageer als je graag:
  • rode peper
  • witte kool
  • bloemkool
  • peulen
  • spitskool
  • boerenkool
  • Chinese kool
wilt hebben, gratis! Ik kan het ook opsturen.

Mijn leukste lijstje is wel wat er nu in februari al gezaaid kan worden.
En ik moet zeggen dat ik zelf verrast ben, doordat er in februari al zoveel groenten gezaaid kunnen worden, ook buiten in de volle grond!

Ik bedoel..... de tuin zag er nog niet zo lang geleden zó uit!
En sneeuwen kan het natuurlijk nog steeds in februari!

Wat kan er nu al de volle grond in, gewoon buiten dus:
  • tuinbonen
  • knoflook
  • doperwten
  • peulen
  • raapstelen
  • spinazie
  • zomertarwe
  • krootje (rode biet) 
Veel hè?!
Deze plantjes kunnen tegen een matige vorst, ook al zijn ze klein en in de groei.
Het lijkt voor de groei belangrijker dat de dagen lengen en dat er meer uren daglicht zijn. 
De temperatuur speelt zeker mee, maar voor bovengenoemde groentes maakt dat minder uit.

Maar nu de tuin.....

Wát winterklaar?!
Die stap heb ik overgeslagen....... nu maar gauw voorjaarsklaar maken, dus.
En gelukkig kwam er deze week een vriend langs.
Hij had beloofd me in de tuin te komen helpen en dát deed hij!
Hij stond woensdagochtend voor m'n neus en 's middags in de tuin.


Hij heeft ongeveer de helft van de tuin omgespit.
Niet te diep, want hij wordt maandag alweer gefreesd door mijn behulpzame tuinbuurman.
Maar het ziet er al een stuk beter uit.
Dan rest mij alleen nog het onkruid (vooral dat strekgras) eruit te vissen, met wortel en al.
En zaad en plantjes kunnen de grond in!!
Ik kan bijna niet wachten!

En ik merk dat m'n lichaam er weer aan went om buiten te zijn.
In het begin had ik het nog koud, maar ik werd van de inspanning vanzelf warm.
Terwijl Arnoud aan het zweten en spitten was, snoeide ik de frambozen kort.
Had allang moeten gebeuren, maar omdat er nog geen groei in zit, kan het vast nu ook nog.

En hier word ik altijd zó blij van......  Zie je wat dit is?
Die eerste, rode-roze  puntjes die uit de grond steken?
Dat is rabarber!
Ik maak er steeds meer lekkere dingen van, zoals jam, taarten, cake, ijs, limonade, likeur en chutney.
Gelukkig heb ik zo'n acht planten staan.
Rabarber kan zo'n jaar of tien op dezelfde plek blijven staan.

Achter en in de kas haalde ik het onkruid weg. 
Toen ik in de kas was, viel mijn oog opeens op de thermometer in het hoekje.
Wow! 
In de kas was het gewoon opgewarmd tot 20 graden door het zonnetje...... heerlijk!

Waar ik het ook warm van kreeg waren de brandnetels.
Ze groeien op wortelstokken die hardnekkig overal tussendoor groeien.
Ik trekken en trekken.......
Mijn polsen werden rood en branderig.
Want tussen tuinhandschoen en jasmouw was een stukje huid onbedekt.
Ondanks dit 'ongemak', houd ik van de brandnetel.
De hele plant is geneeskrachtig, van blaadjes tot......

wortels. Ik nam ze gelijk mee als oogst en goed gewassen, zien brandnetelwortels er zó uit.

Wat doe ik hier nu mee?

Ik snijd ze in kleine stukjes en zet ze in de alcohol.....
Huh? 
Ja en in deze blog schrijf ik hoe ik van brandnetelwortels haarlotion maak.
Misschien is het ook wat voor jou?
Mijn haar is er voller door geworden..... :)

Ik vergeet bijna een lijstje.
Wat kun je nog meer zaaien in februari, al is het niet in de volle grond?
  • sla
  • ijsbergsla
  • prei
  • aubergine
  • tomaten (oké, een paar planten dan)
  • bleekselderij
  • knolselderij
Sla kan goed tegen kou, maar zet ze pas in maart in de kas (koude bak) buiten.
Wist je dat sla geen echte zomergroente is? In de zomer is het te warm voor sla, ze vormt dan geen krop.

Over de kas gesproken........ Ik had daar wat knoflook geplant en veldsla gezaaid.
Op een middag stond de deur op een kier open en mijn kipjes liepen buiten te scharrelen. Ik was een uurtje weg en wat hadden ze ontdekt? Dit warme, droge plekje.....
Alles was grondig omgewoeld door hun gescharrel en de  stofbaden die kippen regelmatig nodig hebben!
Ach, die veldsla wordt helemaal niks meer........

Ga ik er nu maar raapstelen zaaien.
Hoewel me dit wel op een idee brengt. Als ik een stuk grond wat losser omgewoeld wil krijgen, moet ik mijn 'graafkippen' meenemen;)  Natuurlijk niet, als er ook maar iets gezaaid of in geplant staat.........

Sinds twee jaar koop ik bewust biologische potgrond voor mijn zaaigoed.
Het is wel logisch dat plantjes beter groeien op een goede ondergrond: een rijke, bemeste en natuurlijke grond wil ik ze graag geven.
En gelukkig! Het is dit jaar, voor al die mensen met tuinkriebels, al vroeg te koop bij de Natuurwinkel.

En dit is mijn nieuwe plekje: een pottafeltje -in de ochtendzon- met ruimte genoeg om aan de slag te gaan.
Ik begon met de tuinbonen.
Voor het eerst heb ik ze als zaad gekocht. Ik zette ze twee nachten in de week in een bakje met water.
Mijn zoon vroeg zich al bezorgd af, hoe we die rare, grote bonen moesten eten......
Er staan namelijk wel vaker bakjes op het aanrecht met bonen in de week en die worden de volgende dag in een maaltijd verwerkt.;)
Maar deze bonen  werden gezaaid, voor een, hopelijk nog veel grotere opbrengst.
De kiemperiode is ongeveer 14 dagen, dus nog even wachten........
Ik maakte zelf potjes van krantenpapier.
Dit dient twee doelen: recyclen en het minder gebruiken van plastic. Tegelijk staat het ook decoratief.
Ik zette ze in de koude kas. 's Nachts kan het daar gewoon vriezen, maar met het zonnetje, warmt het overdag al lekker op.
Nog 14 daagjes wachten......

In de tuin zag ik een verrassing..... de spinazie groeide met frisgroene blaadjes opnieuw, of misschien moet ik zeggen: nog steeds.
Ik oogstte een bodempje jonge, groene blaadjes.
 



Precies genoeg voor een eerste, lekkere, groene lunchsalade.  Klik op de link voor het recept.
Hij smaakte me voortreffelijk.
Daar wil ik meer van!

En dat is de reden dat ik nog lang niet klaar ben in mijn tuin.
Heb jij ook al de kriebels gekregen?!