vrijdag 10 mei 2019

Andijviestamppotje vegan met pinda's

Andijvie stamppot.... sommigen haten het, anderen juichen als ik het op tafel zet.


Bij dit vegan stamppotje werden ook de haters stil.....  't wás toch lekker!!
Vooral de pittig gekruide pinda's zijn favoriet.

Wist je dat pinda's niet tot de noten behoren?
Ze groeien ondergronds en behoren tot de familie van de peulvruchten.
Pinda's [Arachis Hypogaea] bevatten veel eiwitten en zijn daardoor een waardevolle aanvulling bij een vegan maaltijd of  leefstijl.
Maar in ieder geval eten we andijvie, want dat groeit zo heerlijk in de tuin. Nú al ;)

 Andijviestamppotje vegan met pinda's

Ingrediënten:
  • 1,5 kg aardappelen
  • zeezout
  • 3 el olijfolie
  • 250 g sjalotjes
  • 1 el kerrie
  • 100 ml sojaroom
  • kleine krop andijvie (500 gr)
  • klein bosje koriander
  • 1 zakje pinda's (roasted en gekruid)


Hoe maak ik het klaar:
Schil de aardappelen, snijd ze in kleinere stukken en breng ze in een grote pan met water en wat zeezout aan de kook.  Verhit de olie in een hapjespan met deksel, voeg de sjalotjes toe en smoor ze in de pan, samen met het kerriepoeder. Voeg een scheutje water toe en laat ze afgedekt in 10 minuten gaar worden.
Was de andijvie goed en snijd ze fijn.
Als ik ze vers uit de tuin haal, doe ik de andijvie eerst in een emmer water met zout. Beestjes, zoals slakken, kruipen er dan uit, daarna haal ik de groente twee keer door het water en schoon is ze. De andijvie staat binnen een uur op tafel. Verser dan vers!!
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Meestal voeg ik voor een smeuïge puree een klontje boter en een scheut (soja)melk toe. Maar een goede vegan variatie is het gebruik van sojaroom. Roer dit er door en er ontstaat een smeuïge puree. Schep het sjalotjesmengsel erdoor.


Schep beetje bij beetje de rauwe andijvie erdoor. Warm de stamppot al omscheppend
 zachtjes door tot de andijvie begint te slinken.
Breng de stamppot op smaak met zeezout en versgemalen peper. 
Was de koriander en snijd deze iets fijner.  Heerlijk: ook al uit eigen (kruiden)tuin.
Schep de helft van de pinda's en de koriander vlak voor het serveren door de stamppot.



 
 
Serveer met de rest van de pinda's.

Ik heb gekozen voor mijn favoriete pinda's met Teri Yaki smaak. Laatst proefde ik lekker gekruide dry roasted pinda's, met zwarte peper, van de Lidl. Die zouden hier ook heel goed doorheen kunnen.
Kies wat jij het lekkerste vindt.
 
Eet smakelijk!






Nog meer andijvierecepten??
Zoals met pasta en tomaat (mijn favoriet), of stimstamp à la pizza (waar ik ooit een prijs mee won)? En loopt je dag in de soep? Gooi er dan ook andijvie in....
Kijk bij mijn nieuwe pagina 'recepten van A - Z uit de moestuin'   Ik heb hier alle recepten met groentes - die hier in Nederland in mijn tuintje kunnen groeien - gerangschikt op alfabetische volgorde.
Het was een heel werk, als je bedenkt dat ik al bijna bij de 500 blogs ben èn ordenen en overzichten maken niet mijn sterkste kant is. Maar ik ben blij met het resultaat. Veel makkelijker kun je recepten opzoeken en op  ideeën komen. En heb je net als ik een moestuin met opeens een overdadige courgette-, wortel- of preioogst, dan zie je hoeveel je kunt variëren met dezelfde groente. Eet vooral lekker met de seizoenen mee.  Je lichaam krijgt zó precies waar het behoefte aan heeft.