Er wordt heel wat afgesnoept, deze dagen. En hoewel ik heel wat zoete recepten deel,
ben ik toch meer van het hartig!
Daarom bedacht ik dit jaar een hartige banketletter,
Ik kan natuurlijk kiezen voor een paddenstoelen-groentenvulling, maar de kinderen hier thuis
zijn een beetje klaar met paddenstoelen, dus kies ik voor vegetarisch gehakt.
Omdat de eerste letter mislukte - hoewel de smaak lekker was, werd het een wanstaltig gedrocht -
maakte ik vandaag op de valreep een tweede.
Je kunt nog naar de winkel rennen voor de volgende ingrediënten. Het zijn er niet zo veel en
misschien heb je het meeste al in huis.
En vier je Sinterklaas in 't weekend, dan heb je zeker nog even tijd.
Want echt.... deze letter mag niet ontbreken wanneer je Sinterklaas viert!
Hartige banketletter
voor 1 grote letter
- 1 rol vers bladerdeeg
- 400 g vegetarisch gehakt Beyond Meat
- 1 ei
- 1/2 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 el olijfolie
- 1 tl oregano
- 3 takjes verse tijm
- 1 tl mosterd
- versgemalen peper en zout
Hoe maak ik het:
Er zijn tegenwoordig veel vegetarische producten van allerlei merken en soorten.
Voor deze banketletter is het belangrijk een 'rauwe' soort te nemen en niet de rulstukjes.
Ik koos voor het (duurdere) merk Beyond Meat.
Leg de lap bladerdeeg op bakpapier en snijd in de lengte door. Leg de helften boven elkaar.
Plak ze goed vast, druk aan en laat liggen.
Verwarm de oven voor op 200° C.
Pel en snipper de ui.
Verhit de olie in een kleine koekenpan en pers de knoflook erboven uit. Voeg de uisnippers toe en fruit een paar minuten.
Voeg de gefruite ui- en knoflooksnippers toe en breng op smaak met zout en peper.
Voeg de oregano en mosterd toe. Ris de blaadjes tijm los van de takjes en voeg toe.
Klop het ei los in een schaaltje en schenk er - op twee lepels na -
bij. Met het overige ei gaan we de letter bestrijken.
Schep het vega gehaktmengsel op de langwerpige strook bladerdeeg en
houd rondom een rand van 2 cm vrij.
Vouw het deeg dubbel en druk de randen goed vast. Vouw bij de uiteinden van de letter
het deeg naar elkaar toe.
Draai de banketstaaf om zodat de naad onder ligt.
Vorm er de -S- of -M- of een letter naar keuze van.
Leg de banketletter op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk met het overige losgeklopte ei.
Schuif de banketletter de voorverwarmde oven in en bak in 30 minuten goudbruin en gaar.
De letter is warm het lekkerst.
Snijd er stukken van en geniet!
Je kunt de letter van tevoren maken en drie dagen in de koelkast bewaren.
Verwarm 5 minuutjes in de oven voordat je 'm weer serveert.
Als deze letter geen goed idee en een waardevolle aanvulling op je Sinterklaashapjes is,
dan weet ik het niet meer!
Geniet van het heerlijk avondje!
Lees je dit te laat? Sla het idee op voor volgend jaar ;)