woensdag 21 juni 2017

Marokkaanse couscoussalade met raapstelen

Dit wordt dus echt een salade-week!! Wat een warmte, wat een hoge temperaturen. Ik heb zin om 's middags lui siësta te houden, 's avonds tot laat in de tuin te zijn, maar waar ik deze week geen zin in heb is warme maaltijden te koken. Dus: salade-week!
Dit is overigens verre van eentonig, hoor. Ik maak salades met sla, spitskool, andijvie, courgette of raapstelen als groente uit m'n moestuin. En er kan rijst door, pasta of couscous als basis, of gebakken krieltjes (of een aardappeltwister!) erbij. You name it!

Deze heerlijke, Marokkaanse salade mocht de spits afbijten. Eerlijk gezegd, maakte ik 'm als lunchsalade, maar op onverklaarbare wijze kwam hij 's avonds op tafel terecht en hij bleek favoriet! Zelfs met de blokjes feta erin was hij erg in trek! Dus daar ging mijn lunchidee .....
Ik deel het recept hier en maak 'm dit najaar opnieuw, als ik herfstraapstelen heb gezaaid.  Nog even wachten dus.
In m'n tuin moest ik hoognodig plaats maken voor nieuwe plantjes en daarom moesten m'n raapstelen wijken. De meesten belandden in het compostvat, maar weggooien vind ik altijd lastig. Zonde als het nog goed is....

Dus de mooiste raapstelen viste ik er weer uit en ik besloot ze te gebruiken in deze heerlijke Marokkaanse salade.

Marokkaanse couscoussalade met raapstelen

Ingrediënten:
  • 1 sinaasappel
  • 2 tl groentebouillonpoeder
  • 300 g couscous
  •  5 el olijfolie
  • 2 bosjes raapstelen
  • 240 g zwarte olijven (1 pot)
  • 1 tl pittig paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl koriander
  • 1/2 tl kaneel
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
  • 250 g bio cherrytomaatjes
  • 200 g feta
  • 1 limoen
Hoe maak ik het klaar:
Neem het liefst een biologische sinaasappel en boen  de schil goed schoon. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit.
Vul het sap aan met water tot 300 ml en breng met het bouillonpoeder aan de  kook.

Doe de couscous en het sinaasappelrasp in een ruime schaal en schenk de bouillon erover.
Roer door en laat 10 min. staan.
Was de raapstelen en snijd ze zo fijn mogelijk.
Roer de couscous los met een vork. Roer de olie, de olijven (heel) en de specerijen door het couscousmengsel. Breng eventueel nog op smaak met versgemalen zeezout en zwarte peper. Schep de cherrytomaatjes en de fijngesneden raapstelen erdoor.


Verkruimel de feta erboven en serveer met de limoen.
Heb je geen raapstelen en kun je ze nergens kopen? Je kunt ze vervangen door rucola of spinazie.

Wat hou ik van de Marokkaanse keuken met haar heerlijke smaken: de olijven, de couscous en de feta en vooral dat geurige specerijenmengsel!



Schep mij nog maar een keer op!
Heerlijk!

Enjoy your salad!