woensdag 24 juli 2019

Bramen-kruisbessenjam

Weet jij de overeenkomst tussen een braam en een kruisbes?
Het lijkt het begin van een mopje, maar dat is het niet! ;)
Het antwoord is: ze hebben allebei super scherpe stekels waar je zeker mee in aanraking komt voordat je de vruchtjes geplukt hebt.
En de tweede overeenkomst: ze groeien dit jaar gelijktijdig in mijn tuin, dus tijd om er een combijam (dát is een heel raar woord geworden) van te maken.
 
Lees dus als combi-jam: twee vruchten in één potje!
Ik doe eens lekker simpel, zoals ik pas bij een workshop jam maken uitlegde aan deelneemster Mirjam.
Jam maken met geleisuiker is super eenvoudig. Dat kan iedereen!
Dus vandaag deel ik het recept van bramen-kruisbessenjam....
En of het lekker is??!
 

Bramen-kruisbessen jam

            voldoende voor 8 potten jam


Ingrediënten:
  • 700 g bramen
  • 700 g kruisbessen
  • 1 kg geleisuiker 1:1
  • 200 g geleisuiker halfzoet


Hoe maak ik het klaar:
Maak de vruchten schoon door ze voorzichtig af te spoelen onder de kraan. Let op: vooral de bramen zijn teer. Verwijder het steeltje van de kruisbessen.

Het staartje kun je laten zitten.

Neem een grote pan en doe daar de schone vruchten in. Voeg de geleisuiker toe en roer goed door.
Zet op het vuur.


Het lijkt een heleboel suiker en dat is het ook. Maar suiker heeft een conserverende werking waardoor de jam lang houdbaar blijft. En dát willen we met jam maken ook....
 Breng zachtjes aan de kook en laat het geheel 4 minuten koken.
Vind je al die hele vruchten wat te veel van het goede, gebruik dan de staafmixer om de jam wat fijner te krijgen. Ik laat sommige vruchtjes heel, een deel mix ik fijn.

Zorg dat er goed schoongemaakte potjes klaar staan. Ik kook potjes altijd uit met sodawater en spoel ze vlak voor gebruik nog twee keer uit met kokend heet water.
Zet na vier minuten het vuur uit en schenk de kokendhete jam in de schone potjes. Zet deze op de kop weg en draai ze om als ze afgekoeld zijn. Het deksel is dan vacuüm getrokken en zo weet je dat de jam lang houdbaar is.

Nog even iets over de vruchten: van elke vrucht en van elke hoeveelheid vruchten kun je met geleisuiker makkelijk jam maken.
Aan geleisuiker is pectine toegevoegd en dit is, simpel gezegd, een verdikkingsmiddel dat van nature ook in de schil van vruchten zit. Maar de hoeveelheid pectine is per vrucht verschillend.
Zó zijn aardbeien en kersen pecctinearme vruchten, maar appels, pruimen en bessen bevatten veel pectine. Door verhitting breekt pectine af, dus te lang laten koken of in laten dikken is niet een goed idee. Dan blijft de jam dun.

Je hebt de 'gewone' geleisuiker die je in een verhouding van 1:1 gebruikt.
Je gebruikt dus evenveel suiker als vruchten.
Vaak wordt de jam erg zoet, maar het is wel gemakkelijk.
Als je bijvoorbeeld 237 g aardbeien hebt, voeg je simpel 237 g suiker toe.
Je hebt ook geleisuiker speciaal. Hiermee maak je halfzoete jam.
Voor 1250 g vruchten heb je maar 500 g geleisuiker nodig.
En de kooktijd is korter:  maar 1 minuut.
Voor de houdbaarheid maakt het niet uit: zoete of halfzoete jam zijn beiden een jaar houdbaar.
Bij onze buren in België en Duitsland is er ook geleisuiker maxi waarin de verhouding vruchten en suiker 3:1 is.
 
Jam maken zonder geleisuiker is ook mogelijk.
Kies dan bijvoorbeeld bio rietsuiker of een andere variant.
  Jam maken zonder suiker, kan zelfs ook.
Zie mijn recept:   Exotische suikervrije vijgenjam  of
En... maak jij wel eens jam?
Wat is jouw favoriete jamrecept?!