maandag 13 november 2023

Chili met zoete aardappel

   
Deze heerlijke chili, uiteraard zonder vlees, maakte ik met verse koriander en zoete aardappel 
uit de tuin!! De gebruikte, warme specerijen geven het gerecht een Marokkaans tintje.
Een veelheid aan smaken maken dat dit 
een verrukkelijke chili is, om je vingers bij af te likken!


Chili met zoete aardappel

         voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 800 g zoete aardappelen
  • 400 g zwarte bonen (gedroogd)
  • 3 el olijolie
  • 2 rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • 2 rode pepers
  • 2 paprika's
  • 2 blikjes bio tomaat à 400 g
  • 2 tl cayennepeper
  • 2 tl komijn
  • 2 tl kaneel
  • versgemalen zeezout en zwarte peper
  • bosje verse koriander
       Voor erbij
  • volkoren basmatirijst òf
  • versafgebakken meergranen stokbrood
  • salade 
Hoe maak ik het klaar:
Begin de avond van tevoren en zet de zwarte bonen in de week. Breng ze de volgende ochtend in schoon water met een takje bonenkruid aan de kook. Zet ze na een kwartier doorkoken in een hooimadam of wikkel in een dekbed en laat nog een uur of drie, vier doorgaren. Je kunt ook voor makkelijk gaan en bonen in blik kopen. Sla dan deze stappen over.
Was de zoete aardappel en verwijder lelijke plekken in de schil. Biologische aardappel 
hoef je niet te schillen. Halveer de aardappel(s) en snijd in dunne plakjes. 
Pel en snipper de uien, verwijder de zaadlijsten van het pepertje en snijd in kleine stukjes. 
Pel en snipper de knoflookteentjes. Maak de paprika schoon en snijd in blokjes.
Verhit de olijfolie in een wok en doe hier de zoete aardappel bij. Bak 1 minuut op hoog vuur, 
zet het vuur laag en laat de aardappelen smoren met een deksel op de pan.
Voeg na 5 minuten de ui, knoflook, peper en paprika toe en roerbak mee.
Spoel de zwarte bonen af in een vergiet en voeg na 5 minuten toe, 
samen met het blikje gepelde tomaten. 
Voeg nu ook de specerijen en het zout toe en roer goed door.
Was de verse koriander en snijd deze heel fijn. Verdeel die over de chili en serveer!
Dit eenpansgerecht is lekker comfortfood, snel gemaakt en vegan!
Serveer met een lekkere rijst of met een vers afgebakken stokbroodje.

Geniet ervan!

Dit jaar had ik zoete aardappelplanten in de kas gezet... wát groeiden ze fantastisch!
Deze prachtig bloeiende bloemen kreeg ik er gratis bij. Mooi, hè?!
Herkenbaar? De zoete aardappel is familie van de winde....
Heerlijk om de exotische zoete aardappel uit eigen tuin te eten. 
Dit gerecht ga ik vaker maken!