maandag 3 juli 2023

Lavendelsuiker

 Jippie! Dit jaar heb ik bloeiende lavendel uit eigen tuin. Niet dat dit me andere jaren 
verhinderde om met lavendel aan de slag te gaan... er bloeit genoeg bij anderen in de tuin
en als je het vraagt, mag je vaak wat plukken.
Want ik weet niet wat het is, maar mijn handen gaan  - net als mijn neus - kriebelen 
wanneer  ik bloeiende lavendel zie. Ik wil er iets mee....
Zo heb ik al eens lavendelsiroop, lavendel fruitwater en nachtcrème met lavendel gemaakt.
Want lavendel is lekker veelzijdig.... ze ontspant, kalmeert en is óók eetbaar!

Vandaag maakte ik easy peasy lavendelsuiker.
Ze moet nog even staan zodat de smaak goed  in kan trekken, maar daarna ga ik er
 overheerlijke dingen mee doen, zoals:
 een lavendelcake bakken, of lavendelkoekjes maken.
Het lijkt me ook lekker in ijs, thee of kwark....
Je leest er dit seizoen nog meer over ;)


Lavendelsuiker

Ingrediënten:

  • 200 g biologische riet of kristalsuiker
  • 5  lavendelbloemen
      eventueel
  • notenhakselaar bij mixer

Hoe maak ik het klaar:
Het is eigenlijk te simpel om een recept te noemen, maar té leuk om hier niet te delen.
Pluk de lavendelbloempjes het liefst op een droge, zonnige ochtend, dan is de geur het sterkst.
Ris de verse lavendelbloempjes van hun steeltjes. Doe de suiker in een potje en de bloempjes erbij.
Roer door en laat met een deksel op de pot zo'n drie tot vier weken staan zodat de lavendelgeur zich goed mengt met de suiker. 
Je kunt de suiker samen met de lavendelbloempjes ook fijnmalen 
in een hakmolentje. Doordat de bloempjes kneuzen geven ze hun aroma sneller en beter af. 
Je kunt de suiker na een week al gebruiken.

Ik vind het nu al sterk geuren en ben benieuwd wat het effect is als ik het ga gebruiken.
Maak ook een potje lavendelsuiker zodat je straks mee kunt bakken.

De zomer is nog lang en de lavendel bloeit net.
Wat doe jij zoal - naast ervan genieten - met lavendel?!