dinsdag 20 oktober 2020

Stamp-burgers

 Deze lekker-snel-klaar burgers zijn gemaakt van een leftover - dé perfecte manier om je stamppotje 
een tweede leven te geven -  en smaken niet alleen lekker bij de warme maaltijd, 
maar ook prima bij de lunch.


Van de hutspot van een paar dagen terug, maakte ik vandaag deze stampburgers. 
Ik stopte er twee in een pitabroodje met zelfgemaakte chutney:  heerlijk! 
Volgens oudste dochter kan ik dit vaker klaar maken. 
Je kunt natuurlijk elke stamppot nemen waar je een leftover van hebt. Andijviestimpstamp, 
zuurkool-, boerenkool- of wat-dan-ook stamppot. Variëren kan naar hartelust. 
Don't waste food!


Stamp-burgers

       voor 4 burgers

Ingrediënten:

  • 300 g hutspot (een leftover)
  • 1 eidooier
  • 2 el geraspte kaas
  • 1/2 groene peper
  • versgemalen zout naar smaak
  • boter

Hoe maak ik het klaar:
Neem je leftover en meng hier voor een steviger consistentie de eidooier door. Snijd de halve groene peper in hele kleine stukjes en roer deze samen met de geraspte kaas door het mengsel. Breng op smaak met versgemalen steenzout.
Maak je handen een beetje vochtig en vorm vier ronde of ovalen burgers.
Smelt wat roomboter in een gril- of koekenpan en bak de burgers aan beide zijden mooi bruin.

Je kunt deze burgers bij een grote salade geven of in een broodje hamburger met wat patat, 
maar ik at het deze keer als lunch in een pitabroodje.
Je kunt deze burgers, licht aangebakken, ook invriezen en voor een volgende keer bewaren.

Van zichzelf heeft hutspot geen uitgesproken smaak, dus bij deze hutspotburger mag je best
 wat extra smaakmakers gebruiken.


Variaties:
  • Je kunt je stampburger voorzien van een korstje door de gevormde burgers door wat losgeklopt ei te wentelen en daarna door paneermeel. Bak ze dan in wat extra boter of olie en niet in de grilpan.
  • In plaats van alleen paneermeel kun je er ook gomasio (klik)  of fijngehakte noten door mengen
  • Maak gebruik van kruiden of specerijen bij het op smaak brengen van je burger. De smaak wanneer het gebakken wordt, is minder uitgesproken. Denk aan kerrie bij zuurkool, peper bij hutspot, (gerookte) paprika bij boerenkool en gebruik eens ketjap of komijn bij je andijviestampburger... 
  • Om wat extra eiwitten binnen te krijgen, kun je ook peulvruchten (gekookt en gepureerd) aan je stampburger toevoegen. 

Maak jij wel eens je eigen vega burgers?
De mogelijkheden zijn eindeloos. Varieer op dit thema zoveel je wilt.
Geniet van je eten en gooi niets weg!