woensdag 19 februari 2020

Witlofstamppotje

Jippie! Yes! Ik heb witlof uit eigen tuin!!
Je zou mijn juichkreten heus begrijpen als je weet hoe de witlofteelt in zijn werk gaat.
Het is een ingewikkelde teelt in twee fasen.
Nou ja…. zó ingewikkeld is het nu ook weer niet, maar al een aantal jaar
 kwam het witlofzaad bij mij niet op.  Dat is gewoon frustrerend.
Maar afgelopen jaar hadden  mijn tuinbuurman Teun en ik - zonder dat we het van elkaar wisten -
 allebei witlof gezaaid. Bij mij kwam de witlof half op..... maar het was wat. 
Bij Teun kwam het overvloedig op! 
Ik bof met mijn tuinbuurman.... we doen gewoon sam-sam als de één meer heeft dan de ander.
Na de oogst van de penwortels in de herfst volgt een tijd van rust, schoonmaken, rust en vervolgens de wortels zo neerzetten dat de witlof kan trekken, met of zonder dekgrond. Ik kan er een hele verhandeling over schrijven, maar dat bewaar ik voor mijn moestuinblog.....

In ieder geval is witlof een echte wintergroente die nog tot in het voorjaar verkrijgbaar is.

Je proeft het duidelijk in dit het stamppotje: winterse smaken in verbinding met zachtzure en knapperige voorjaarsbites. Met de verse peterselie, een gekookt eitje - uit eigen tuin en van eigen kippen;) - en zachte hangop komt de witlofsmaak optimaal tot zijn recht.  Daarnaast is witlof niet alleen heel gezond met veel vitamine A, B en C en een ruime hoeveelheid foliumzuur, maar ook bevat ze bijna geen calorieën. Goed te weten als je dit voorjaar nog wat kilo's kwijt wilt raken.



Witlofstamppotje

          voor 4-6 personen

Ingrediënten:
  • 3 dl volle biologische yoghurt
  • 150 g vegetarische spekblokjes (Garden Gourmet)
  • 1,25 kg bio aardappelen
  • 50 g bio roomboter
  • 2 el olie
  • 750 g witlof
  • 5-6 eieren
  •  versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
  • bosje peterselie


Hoe maak ik het klaar:
Begin met de hangop te maken door minimaal twee uur van te voren de yoghurt te laten uitlekken. 
Doe dat door de yoghurt door een kaasdoek in een zeef te laten uitlekken. 
Als je dit ongeveer 12 uur van tevoren doet, dan krijg je een stevige hangop.
 Doe je dit twee uur van tevoren, dan is het een romige, zachte hangop. 
Meer over hangop (en zelfgemaakte kaas) lezen? Klik dan hier ...
Kook de eitjes middelhard. Ik had kakelverse eitjes van mijn eigen kipjes. 
Doordat ze zó vers zijn, blijven ze zachter van textuur en smaak, ook na 7 minuten koken. 
Wist je trouwens dat door een klein beetje (appel)azijn toe te voegen aan het kookwater 
de eieren niet barsten?
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en breng ze aan de kook. 
Verhit ondertussen de olie in een kleine koekenpan en bak de vega  spekblokjes knapperig. 
De geur en smaak van deze vegetarische spekblokjes lijkt op de echte.... Je kunt ze volgens mij alleen kopen bij de AH. 
Maak de witlof goed schoon.  
snijd doormidden en haal eventueel de bittere kern eruit.
Snijd de witlof in reepjes.
Verhit de helft van de roomboter in een hapjespan en roerbak de witlofreepjes 
in ongeveer 5 minuten zacht en lichtbruin.
Als de aardappels gaar en afgegoten zijn, stamp je ze fijn. Voeg de andere helft van de boter toe
 en vervolgens de hangop, die je hebt verkregen van de uitgelekte yoghurt. 
Roer goed door tot je een smeuiige puree hebt.  Voeg vervolgens ook de vega spekjes en de even gebakken witlofstukjes toe. 
Snijd de peterselie fijn en roer deze er op het laatst door. 

Bewaar enkele takjes ter garnering.
Pel de gekookte eitjes en geef ze bij deze frisse witlofstamppot.


Op welke dag je het ook eet, dit stamppotje is heerlijk.
Zowel op een dag met echt winters weer, als op een stralende voorjaarsdag.
Eet smakelijk! Geniet ervan....




Lees je weer mee met mijn moestuinblogs?
Volgende week verschijnt het eerste deel.....