zaterdag 5 december 2015

Wijn maken deel 4




"Deze week klonken de blubjes en plopjes vanuit de hoek van mijn huiskamer steeds minder vaak. En toen ik even polshoogte ging nemen, zag ik aan het waterslot  van beide flessen dat het gisten klaar was. De belletjes staan nu op gelijke hoogte. Tijd voor de volgende stap in het wijn- maak proces.
Ik ga nu fles 'lichting 1' en fles 'lichting 2' tegelijk behandelen.Ik ben heel benieuwd hoe de smaak is en ook het verschil in smaak..... "

En dit had ik net opgeschreven....... toen er een vreselijk voorval plaatsvond!
De kinderen waren elkaar wat aan het uitdagen, iemand duwde een ander en die viel via de pianokruk tegen de grote wijnfles aan. Je hoorde niet eens krak, maar er vielen gelijk 5 stukken van de fles. Met een enorme, denderende waterval kwam daar 20 liter wijn uit, over de vloer, richting mijn naaimand, onder de piano, druppelend door het luik naar mijn opslagruimte.....
Oh..... wat een verschrikkelijke rommel!! Maar vooral:  wat erg van die prachtige, rijpende wijn. Weg de belofte van een heerlijke wijn....  al die uren werk (druiven plukken, druiven schoonmaken, druiven stampen, druiven laten gisten.....) allemaal voor niks geweest! En weg fles!
Ik was werkelijk een hele dag diep van slag!

Inmiddels ligt dit voorval al weer wat weken achter me, het huis stinkt niet meer naar wijn en niemand beschuldigt me bij binnenkomst van alcoholisme. En, laat ik eerlijk zijn, ik moest echt moed verzamelen om er hier over te schrijven.....

De dag erna begon ik met een klusje wat thuishoort in de categorie 'Als het kalf verdronken is, dempt men de put'. Want.... ik heb nog een fles wijn.....
Ik ga een beschermhoes haken!!
Hoewel ik van deze overgebleven wijn veel minder verwacht. De druiven waren minder rijp, hebben iets te lang gestaan en ik heb de beginnersfout gemaakt door op het verkeerde tijdstip suiker toe te voegen.
Toch ga ik door! Ik moet het dit jaar een keer gedaan hebben!
Volgend jaar komt er vast weer een nieuwe kans....

In ieder geval deel ik hier nu eerst mijn (toch wel erg leuke!) klusje van het omhaken van een fles.

Ik nam textielgaren, waarvan ik nog wat klossen had liggen.
Een grove haaknaald van 10 mm en begon.....

Ik heb al een aantal boodschappennetjes gehaakt (echt een eenvoudig en superleuk werkje;)) en gebruikte dit principe om de wijnfles om te haken.
Ik haakte 5 losse en sloot deze tot een ring. Daarna haakte ik een ronde vasten.
Vervolgens ging ik meerderen en haakte ik in elke vaste twee vasten.
Daarna meerderde ik verder door lossen tussen elke vaste te haken. Vervolgens ging ik lussen haken en haakte die telkens vast in een onderliggende lus. Meerderen doe je door de lussen met meer lossen te haken.
De wijnfles is echt een enorme buikfles, dus na het dikste gedeelte moest ik snel weer gaan minderen.
Dit deed ik door in plaats van vier lossen in een lus, drie lossen te haken. Ik was halverwege de vorm en ben toen verder gegaan om de fles heen....
Met zo'n dikke naald en zulk dik garen, gaat dit klusje lekker snel.
Zie hier het proces en eindresultaat.


Het is best zwaar haken, maar wel erg leuk om te doen! En het gaat snel.....
 
En hier is 't ie klaar!!

Met bovenaan een paar rijen vasten, kan de hoes alleen niet meer van de fles af. Daar moet ik nog wat op bedenken. Dit is namelijk de fles die ik ga gebruiken en hij is nog niet schoongemaakt.....


Vandaag ga ik dan eindelijk de wijn hevelen. De droesem onderin de fles is duidelijk zichtbaar en mag echt niet mee. Dit is een afvalproduct, wat onder andere bestaat uit de gist die naar de bodem gezonken is.
Omdat er inmiddels twee flessen gesneuveld zijn (Eén brak er tijdens het schoonmaken. Stom, zeg!) moet ik het hevelen in een geleende fles doen. Eerst de fles maar eens goed schoonmaken.  Ik haal de bovenste haakrand uit en daarna krijg ik hem van de fles af. Door de lussen is de rest van de hoes lekker rekbaar.
Ik maak weer schoon met water met daarin sulfiet en citroenzuur. Dit ontsmet en is belangrijk bij het wijnmaken....

Ik  gebruik een hevelslang en gebruik een hoogteverschil van het aanrecht en een krukje.
Ondertussen moet ik de hevelslang even 'aanzuigen' en proef ik gelijk wat van de wijn......

Oegggh..... ik weet niet hoe gauw ik het moet uitspugen. Het proeft zuur, heel zuur en dun en een tikkeltje mousserend. Ik zou echt niet weten, wat hier van moet komen.....
Maar het duurt zeker nog een paar maanden. Eerst moet de wijn verder rijpen.
En vervolgens moet ik hem in flessen bottelen en die moeten dan ook nog een paar maanden liggen.
Laat ik maar niet meer terugdenken aan de belofte van die andere, overrijpe, zoete druiven (........)

De droesem beslaat echt een flinke bodem in de andere fles.
Dit is het restant wat in de fles achterblijft. Wel bijna 2 liter droesem.
Ook de laag net boven de roze substantie op de bodem, is vol met afzetbrokjes... 
Wat ik overhevel is mooi donkerrood en helder van kleur.

Om de fles toch vol te krijgen, dat is belangrijk volgens mijn wijnmaakvriendin, vul ik hem aan met druivensapconcentraat. Omdat ik nog zeker 7 flessen druivensap heb staan, besluit ik die te gebruiken. Het is gemaakt in mijn sappan en er zit een klein beetje rietsuiker bij. Misschien niet eens verkeerd met die zure smaak......
 
Ik voeg 1,7 liter druivensap toe..... 


  Dan de omgehaakte (bescherm)hoes om de wijnfles heenkrijgen.
De bovenste rand, haak ik gewoon weer drie toeren rond en vast.
En nu op een rustige, koele plek een paar maanden laten rijpen.
Dit doe ik op m´n slaapkamer, op zolder.
Het raam staat er altijd open en er loopt bijna nooit iemand.
Dit lijkt me de ideale (veilige) plek!


De fles met sulfietwater bewaar ik voor de volgende keer als ik de wijnflessen moet schoonmaken en de kurken erin moet weken..... 
Als iemand dit leest,  die nog een familielid, buurman of andere kennis heeft die wijnmaakspullen bezit en die weg mogen, dan hoor ik het graag. Ik zou graag een paar grote flessen willen.
En dan ga ik er eerst een hoes voor haken, voordat het volgende wijnseizoen van start gaat......
Ik lees je reactie graag.......