vrijdag 9 oktober 2020

Honing-hoestsiroop

Men neme een potje goede honing, voege hier wat heilzame kruiden en specerijen aan toe en uw hoestsiroop is klaar! 
Zó simpel kan het zijn én.... zo simpel is het!!

Deze krachtig werkende hoestsiroop is verzachtend, versterkend, genezend en overheerlijk!
Je neemt er wat van in de thee, in een glas heet water of je neemt een lepeltje of twee, drie per dag
 tot de hoest en keelpijn weg is...
Zeker in deze tijd een echte aanrader! 

Hoesten in het openbaar word je niet meer in  dank afgenomen, tegenwoordig. 
Maar hé.... het is herfst en wat kuchen en niezen hoort daar gewoon bij. Dat is altijd al zo geweest...
Onze grootouders kregen daar vroeger - met de 'r' in de maand - een lepeltje levertraan voor.  

En door voortschrijdend inzicht, mag dat in deze dagen met de 'r' in de maand deze heerlijke honing-keelsiroop zijn.


Honing-hoestsiroop

Ingrediënten:
  • 7 - 8 blaadjes verse salie
  • 1 bio citroen
  • 2 tl verse gember
  • 200 g góede (lokale) honing


Hoe maak ik het klaar:

Spoel de verse salieblaadjes voorzichtig af. Schil de gember en snijd deze in hele kleine snippertjes. Snijd de citroen overlangs door midden en vervolgens in dunne schijfjes. 
Zorg voor een schoon potje van ongeveer 250 gram. Doe de helft van de citroenschijfjes, 4 salieblaadjes en 1 tl verse gembersnippertjes in het potje. Giet hier ongeveer 100 ml honing overheen. 
Roer goed door, zodat de honing alles goed bedekt. Voeg de overige ingrediënten toe en overgiet met de rest van de honing.
Laat dit geheel een nacht staan. De honing zal de sappen uit de overige ingrediënten 'trekken'. Hierdoor wordt de dikke honing getransformeerd tot een prachtige siroop.
Zeef alle ingrediënten eruit door een zeef of vergiet en 
giet de honingsiroop in een glazen flesje. Bewaar in de koelkast en neem zo vaak als nodig is.
Gooi de ingrediënten uit de honingsiroop niet weg. Ook hier kun je nog een thee van trekken.
De hoestsiroop is in de koelkast zeker zes maanden houdbaar.


Honing
Honing is super helend en gezond en het product van mijn eigen bijen...
Gebruik goede, echte honing van de imker. Deze honing verlicht keelinfecties en verzacht en geneest bij hoest. Ook bevat ze veel vitamines en mineralen. Lees hier alles over honing (klik)


Gember
 (Zingiber officinales):
Shogaol en Gingerol zijn de belangrijkste actieve ingrediënten van gember. Gember helpt goed tegen misselijkheid (handig als je bijna je longen uit je lijf hoest) en is heilzaam bij griep. Gember is goed tegen een pijnlijke keel... Verder stimuleert gember je spijsvertering.....   Op een warm plekje in de tuin kan gember ook in Nederland groeien....


Salie (Salvia officinalis):
Salvia komt van het Latijnse woord 'salvare' wat genezing of gezondheid betekent. Salie is een sterk antibiotisch kruid en heeft desinfecterende kracht. Het is slijmoplossend en werkt genezend bij een keelontsteking. Lees meer over Salie bij Salie hoestsiroop, ook wanneer je het beter niet kunt gebruiken.


Citroen (Citrus Limon)
Citroen bevat niet alleen meer vitamine C dan sinaasappels maar is ook ontstekingsremmend (of voorkomt ontstekingen) en doodt bacteriën. Citroen is een perfect middel bij verkoudheid, griep en koorts. Ze werkt bloeddrukverlagend en werkt heilzaam bij blaas- en darmkwalen.
Gebruik een biologische citroen, omdat niet biologische citroenen voor de houdbaarheid en kleur gewaxt worden met een goedje wat onverdund irriterend en giftig is voor huid, keel en ogen en heel slecht is om binnen te krijgen. En het blijft niet alleen op de schil zitten, maar dringt vaak ook door  tot de buitenste laag vruchtvlees.


Zorg in deze tijd voor een goede weerstand, dat is het belangrijkst om niet ziek te worden.

Dit houdt in:
* eet voldoende fruit en groente, bij elke maaltijd
* ga op tijd naar bed en slaap genoeg (of een uurtje extra)
* ga elke dag naar buiten voor een wandeling en frisse lucht
* knuffel elke dag iemand en laat je knuffelen
* lach elke dag, liefst 15 minuten luid schaterend
* vermijdt stress en zorgen :)

Heb je serieuze klachten? Raadpleeg dan uiteraard een arts.

Blijf gezond!