zaterdag 20 januari 2024

Donuts


De ingrediënten heb je vast allemaal in huis en de baktijd is maar 3 minuten!
Wáár is dat feestje?! 
Hier is dat feestje...donuts bak je gewoon bij jou thuis in de keuken!
Twee jaar geleden ontstond een nieuwe traditie.....  Peter gebruikte
 de hete olie die er na het oliebollen bakken op oudjaarsdag stond, om er donuts in te bakken. 
Gelukkig is donuts bakken het hele jaar door mogelijk.
Ook op een sombere jauaridag wanneer je wel wat lekker zoets kunt gebruiken.
En zelf gemaakt is het niet alleen lekkerder maar ook veel goedkoper en gezonder.

Hier het recept wat Peter gebruikte, zo kan hij het makkelijker terug vinden en
 vaker bakken. Of ik verras ze er hier thuis een keer mee.



Donuts


     voor 17 - 18 stuks

Ingrediënten:
    
  • 500 g bloem
  • 2 eieren
  • 5 g zout
  • 50 g fijne rietsuiker
  • 15 g vanillesuiker
  • 50 g roomboter
  • 150 ml sojamelk
  • 50 g verse gist of  2 zakjes gedroogde gist
  • 2 liter zonnebloemolie
      voor de topping
  • 50 g (diepvries)frambozen
  • 100 g poedersuiker

Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de melk tot lauwwarm. Doe de verse gist samen met 50 ml sojamelk en
een theelepel suiker in een schaaltje en roer goed door. 
Weeg de droge ingrediënten af en meng in een ruime kom. Gebruik je gedroogde gist, 
dan kun je dit door de droge ingrediënten roeren.
Maak een kuiltje in het midden en schenk daar het verse gistmengsel in. 
Roer vanuit het midden stevig door. Smelt de roomboter in een steelpannetje en meng met de melk.
Voeg onder voortdurend roeren de (rest van de) vermengde
 lauwwarme melk en losgeklopte eieren toe.
Kneed tot een samenhangend deeg. Is het wat te droog, voeg dan wat melk toe, 
is het te vochtig, voeg dan wat bloem toe. Kneed het deeg 10 minuten om de gluten 
goed op te rekken. Vorm een bal en zet het deeg met een natgemaakte theedoek erover
 op een warme plek. Laat het deeg een uur tot anderhalf uur rijzen.
Kneed het gerezen deeg kort door en rol uit tot een dikke lap van zo'n 1,5 cm dik op een met bloem bestoven werkblad. Vorm cirkels met behulp van een bakring of ander rond voorwerp 
van zo'n 7 cm doorsnede. Steek hier rondjes uit met bijvoorbeeld de dop van een fles.
Steek op deze manier zo'n 17 tot 18 donuts uit het deeg.
 Leg ze op een met een bakpapier beklede bakplaat en dek af met een vochtige theedoek.
Zet de bakplaat weer op een warme plek en laat een half uur rijzen.
Verwarm ondertussen de zonnebloemolie  tot 175°C in een pan of 
gebruik een frituurpan met schone olie.
Laat de gerezen donuts per drie of vier - afhankelijk van de grootte van je pan
in de hete olie glijden. Als het goed is, zullen ze - net als oliebollen - vanzelf draaien 
en anders help je ze een handje. 
Blijf erbij want binnen twee tot drie minuten zullen de donuts gaar en goudbruin zijn.
Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken in een met keukenrol
bekleed vergiet.

Leg de donuts daarna op een groot bord of een schaal.

Je kunt de donuts bestrijken met een laagje sojamelk en dopen in fijne rietsuiker. 
Je kunt ze ook versieren met glazuur en je maakt er iets speciaals van.
Voor een helderrode, zoete en fruitige topping maakte ik een glazuur van 
poedersuiker en frambozen. In de zomer vers ingevroren,
kunnen ze nu verwerkt worden in dit glazuur.
Laat de frambozen ontdooien in een hoge kom en voeg de poedersuiker toe.
Maak met de staafmixer de frambozen goed fijn samen met de suiker.
Je kunt de frambozenpitjes eruit zeven, maar ik vond het niet storend mét.
Je kunt ook ander zomerfruit gebruiken.

Bestrijk de donuts overvloedig met de frambozenglazuur.
Het ziet er niet alleen kleurrijk lekker uit, ze smaken ook fantastisch!
Zachtzoet deeg, met een vleug fris fruit.
Dit is heel erg genieten!
En soms heb je dat gewoon even nodig!