woensdag 29 juli 2020

Lasagne met aubergine en paddenstoelen

Hoewel mijn blogserie over de moestuin dit jaar vervangen is door mijn serie bijenblogs
 is en blijft mijn moestuin de inspiratiebron voor heerlijke gerechten, nieuwe ideeën en plannen. 

Kijk eens naar dit prachtige plaatje en je begrijpt:  
hier moet ik wat (lekkers) mee....

En ik maakte een heerlijke lasagne.....
Één keer eerder at ik deze lasagne en oudste zoon had onthouden hóe lekker hij was. 
En dat zegt wel wat bij hem. Als kieskeurige eter krijg ik vaker commentaar dan complimentjes; 
of is dat pubers eigen?!  ;)

Hoe het ook zij.... deze lasagne kost wat tijd, maar oh, wat is hij ver-ruk-ke-lijk!!
Hoop dat er gauw weer een nieuwe aubergine gaat groeien.


Lasagne met aubergine en paddenstoelen

                     voor 4-6 personen

Ingredienten:
  • 1 grote aubergine of twee kleine
  • zeezout
  • 500 g champignons of paddenstoelen
  • 3 bollen mozarella
  • 4 teentjes knoflook
  • 6 el olijfolie
  • 25 g pijnboompitten
  • 1 pak volkoren lasagne (12 vellen)
  • 600 g tomaat (vers of uit blik)
  • 1 el verse rozemarijn
  • 1 el verse basilicum
  • 1 el verse oregano
  • `150 g belegen kaas
        voor de saus
  • 75 g boter
  • 75 g tarwemeel
  • 7,5 dl ongezoete sojamelk
  • versgemalen peper

Hoe maak ik het klaar:
Snijd de aubergine in plakken en bestrooi ze met zeezout. Laat de plakken 30 minuten liggen, laat ze daarna uitlekken in een vergiet en spoel af met water.
Verhit de olie in een koekenpan of grillpan en bak de aubergine aan beide kanten lichtbruin en gaar.
Vet een grote rechthoekige ovenschaal in met wat olijfolie.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Veeg de champignons of paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes. 
Snijd de tomaten in blokjes.
Pel en snipper de knoflook.
Snijd de mozarella in plakken.
Rasp de kaas.
Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.
Maak de witte saus door de boter in een steelpannetje te verwarmen, voeg het meel toe en roer 2 minuten goed door. 
Voeg elke keer een scheut melk toe en roer goed door met de garde om klontjes te voorkomen. Als alle melk is toegevoegd laat je de saus doorkoken op een laag vuur gedurende 2 minuten.

We bouwen de lasagne op: en deze laagjes zijn nogal complex. Maak twee identieke lagen en sluit af met een toplaag,
Begin met een laag lasagnebladen die je in de schaal legt. Leg daarbovenop de helft van de aubergineplakken, de helft van de champignons of paddenstoelen, strooi de helft van de gesnipperde knoflook erover, de helft van de tomatenblokjes, de helft van de verse kruiden in stukjes gescheurd, de plakjes van één bol mozarella en een derde deel van de pijnboompitjes. 


Dek af met een derde deel van de witte saus. 
Herhaal deze laag een keer waarbij je begint met de lasagnebladen en de meeste ingrediënten opmaakt.
Dek deze tweede laag weer af met lasagnebladen, verdeel daaroverheen de laatste bol mozarella.

Bestrooi de mozarella met de geraspte kaas en schuif de de lasagne de oven in.
Bak in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin.

Strooi de achtergehouden pijnboompitjes erover heen.
Laat  iets afkoelen 

en serveer!


Eet smakelijk!!

Geniet!