zaterdag 16 maart 2024

Tabouleh met kraailook

     Tabouleh [spreek uit: taboelée] maak ik geregeld en hier thuis zijn we er allemaal dol op.
 Het is een Midden-Oosterse salade op basis van bulghur, gebroken tarwekorrels. 
En daarnaast zitten er lekker veel verse, groene kruiden in.
Deze keer maakte ik 'm met kraailook en omdat dit nu uitbundig groeit, 
neem ik er deze keer extra veel van!
Meer over kraailook, het zogenaamde wilde broertje van de bieslook,
kun je hier lezen


Tabouleh met kraailook

      voor 3 - 4 personen als lunch

Ingrediënten:
  • 250 g bulghur
  • 700 ml water
  • 3 tl citroensap
  • 3 el olijfolie
  • dikke bos kraailook (50 g)
  • 25 g citroenmelisse
  • bos peterselie
  • 2 tomaten
  • 1 tl versgemalen steenzout
  • 2 tl versgemalen peper


Hoe maak ik het klaar:
Begin met het weken van de bulghur.  Gebruik je heet water dan gaat het sneller. Reken met koud water zo'n anderhalf uur weektijd.
Roer de olijfolie en het versgeperste citroensap door de losse bulghurkorrels.
Was de verse kruiden en snijd ze fijn. 
De kraailook is wat meer uitgesproken van smaak dan bieslook en ook wat taaier. 
Je kunt ze ook fijn knippen.
Snijd de tomaten in kleine blokjes en schep in de schaal met de bulghur.
Bestrooi rijkelijk met versgemalen zout en zwarte peper.
Roer de kruidige tomatenblokjes goed door en voeg ook de fijngesneden
kruiden toe. Proef of er nog wat meer zout of peper bij moet.

Serveer de tabouleh als lunch of bijgerecht.
Deze kruidige, groene salade maak ik meestal met
peterselie, munt en bieslook in de verhouding 4 : 2 : 1.
Maar variëren kan altijd en deze variatie met verse kraailook
en citroenmelisse - bij gebrek aan munt - smaakte net zo lekker!
Bulghur kun je tegenwoordig in elke supermarkt kopen.
Het lijkt  wat op couscous en je hebt een fijne en grove variant.

Variaties:
  • voeg gemalen komijn en een snuf chilipoeder toe
  • gebruik kruidenbouillon ipv alleen water en voeg minder zout en peper toe
  • voeg extra groente toe zoals lente-ui of rode ui en paprika
  • vervang de bulghur door couscous, noem het dan geen tabouleh meer ;)

Bewaar deze salade niet langer dan twee dagen in de koelkast. 
Daarna gaat de smaak hard achteruit. 
Serveer deze tabouleh in het voorjaar eens chique:
als voorgerechtje in eetbare magnolia bloembladeren.
Plaatje, toch?



Eet smakelijk!