donderdag 5 januari 2023

Snack: pittig geroosterde kikkererwten

Met stip op nummer één van goede voornemens staat gezond(er) eten en afvallen!
Niet gek dat oudste dochter met het idee kwam om een snack te maken van kikkererwten. 
Misschien heb je ze wel eens geproefd of gezien in de winkel.
Geroosterde kikkererwten!
Zelf maken is heel makkelijk en een stuk goedkoper dan dat je een zakje bij de super koopt. 
De smaak maak je zo lekker en pittig als je zelf wilt.


Gezonde kikkererwten:

Kikkererwten [Cicer Arietinum]  zijn eetbare peulvruchten die perfect passen bij je goede voornemens
 om gezonder te eten of in dit geval te snacken.
Kikkererwten bevatten veel proteïne oftewel eiwitten en vezels.
Ze bevatten - net als andere peulvruchten - veel B-vitamines, vitamine E en 
antioxidanten. De mineralen fosfor, ijzer, kalium, koper, mangaan magnesium en zink vind je ook
in de kikkererwt. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën, waardoor ze perfect zijn als snack.

Kikkererwten ken je vast wel als basis van hummus (klik) of falafel (klik).
Recepten die ik geregeld maak. Ze zijn ook lekker in Indische curry's, chilli's èn heel 
goed passend  in zelfgemaakte vegetarische burgers.
Ik heb altijd wel gedroogde kikkererwten in huis, voor het geval dat....

Mijn maaltijden plan ik van tevoren en wanneer ik weet dat ik kikkererwten of andere 
peulvruchten ga eten, zet ik ze de avond ervoor in de week.
De volgende ochtend spoel ik ze af en breng ze - met een takje bonenkruid - aan de kook.
Na een kwartiertje gaat de pan de hooimadam in, of op de houtkachel.

Halverwege de middag kan ik mijn kikkererwten verder verwerken.
De laatste tijd kook ik wat extra kikkererwten mee om er hummus of deze lekkere snack van te maken.


Pittig geroosterde kikkererwten snack

        
Ingrediënten:
  • 200 g kikkererwten of zoveel als je over hebt
  • 1 el chiliolie of goede olijfolie
  • 1 el pittig geroosterde paprikapoeder
  • evt 1 el knoflookpoeder

Hoe maak ik het klaar:
Hoeveel kikkererwten je precies neemt, maakt niet zoveel uit. Ik gebruik gedroogde kikkererwten, je kunt natuurlijk ook een blikje kikkererwten kopen en de stappen weken en koken overslaan.
Spoel de kikkererwten voor gebruik goed af.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de kikkererwten op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze eerst 10 minuten zonder toevoegingen. Veel andere recepten zeggen de kikkererwten gelijk te vermengen met de olie en kruiden, maar het eindresultaat is dan minder knapperig.
Maak ondertussen de kruidenolie door de chili-olie - maak eens lekker zelf klik - in een ruime schaal te vermengen met de pittige paprikapoeder. Je kunt er  knoflookpoeder naar smaak doorheen doen. Ik houd er wel van, maar experimenteer gerust. Kruidenzout is ook lekker, maar teveel zout is niet goed voor je. Lavaspoeder is een goed alternatief.
Na 10 minuten roosteren meng je de kikkererwten in de schaal met de gekruide olie. Zorg dat ze helemaal bedekt zijn met de olie en verdeel ze weer over de bakplaat. 
Rooster ze nu nog 15 minuten en klaar is je crunchy, healthy snack.

De geroosterde kikkererwten lijken wel wat op borrelnootjes.
Als je ze in een luchtdicht afgesloten bakje doet,
kun je ze zeker een week bewaren.
Worden ze toch wat zacht of minder crunchy?
Leg ze dan weer even in een hete oven.
Gebruik hiervoor 5 minuten restwarmte van de oven, kost het je niks.

Ik vind deze snack lekker weghappen en het geeft een goed
gevoel dat je er niet snel dik van wordt, toch?!

Enjoy your snacktime!



Voor je gezonde voornemens heb ik deze maand nog meer tips en recepten.
Blijf je meelezen?!