dinsdag 10 augustus 2021

Jisca's cupcakes

Waar ik zelden gewone cakejes bak, omdat ik er altijd wat vulling 
- vruchtjes uit de rumtopf of een andere likeur -  in kwijt wil, 
wil Jisca juist gewone cakejes,
zonder poespas.  Ik snap het wel, want ze heeft het niet zo op fruit...

Dus vandaag bakte en versierde Jisca cupcakes.
De foto's zijn  speciaal voor dit blog door grote broer gemaakt.
 Zo helpen de kinderen niet alleen mij, maar hopelijk ook jou door regenachtige vakantiedagen heen....
Met cupcakes!


Cupcakes

    voor ongeveer 18 stuks

Ingrediënten:
  • 300 g roomboter
  • 250 g rietsuiker
  • 2 tl vanille-extract
  • 6 (kleine) eieren 
  • 150 g bloem
  • 150 g volkoren meel
  • 3 tl wijnsteenbakpoeder 
  • 4 draaitjes versgemalen zout
  • wat zonnebloemolie
  • cupcakevormpjes van siliconen of papier
      nodig voor decoratie
  • marsepein of fondant in verschillende kleuren
  • uitsteekvormpjes
  • taartdecoratie als gekleurde hagelslag, discodip en andere figuurtjes
  • evt. glazuur of botercrème

Hoe maakt Jisca het klaar:
Weeg alle ingrediënten af en zet klaar. Vermeng het bloem, de meel, het bakpoeder en het zout met elkaar en laat staan.
Verwarm de oven voor op 160° C.
Snijd de boter in kleine stukjes en doe deze samen met de suiker in een ruime kom.
Mix de boter met de suiker tot er geen boterklontjes meer zijn en je een glad mengsel hebt.
Voeg het vanille-extract toe.
Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen voordat je een volgend ei toevoegt.
Mix nog vier minuten tot je een schuimig, luchtig beslag hebt. Voeg dan lepel voor lepel het meelmengsel toe en mix of roer er doorheen.
Vet elk cakevormpje in met een druppeltje olie.
Schep de vormpjes voor driekwart vol met beslag.

Schuif de cakejes in de voorverwarmde oven en bak ze in 20 minuten gaar en goudbruin.
Niet tussendoor de oven openen en als het tijd is, test de gaarheid door een cakeprikker (of breinaald)
 erin te steken. Als deze er schoon uitkomt zijn de cupcakes gaar.
Heerlijk om zó te eten, maar een echte cupcake moet je versieren.
Is de bovenkant bol gebakken, snijd dan een stukje weg zodat hij plat wordt.
Versier met glazuur en divers taartdecoratiemateriaal of hagelslag.

Of gebruik marsepein, rol uit en maak mooi versierde figuurtjes.
Ik heb altijd een krat vol taartversieringsspullen, waar ik de kinderen uit laat kiezen.
Dit zijn haar mooiste cupcakes.

Daarna heb ik Jisca een Engels zinnetje geleerd: "Less is more!"
En zowaar, na haar eerste overdadig versierde cakeje, kwamen er daarna verfijnde, 
mooi versierde cupcakes....

En de eerste was voor mij.....
Lucky mum!

Na zo'n vijf cakejes versierd te hebben, werd ze er toch een beetje moe van.
De anderen mochten hun eigen cupcakes versieren.
Leuk om te zien welke mooie creaties er mogelijk zijn!
Zo overleef je een regenachtige dag wel, toch?!

Fijne vakantie nog!