zaterdag 30 maart 2019

Pastinaaksoep met paddestoelen en ei

Oh, dit is zó lekker..... waarom maakte ik deze soep niet eerder?!
"Stevige soep voor zo'n dag waarop een dik pak sneeuw valt: met het aardse van champignons, frisse dille en knoflook", stond er boven dit recept van pastinaaksoep wat ik in mijn receptenmap vond.
Dát klinkt knus, hoewel ik dit soepje in het voorjaar at...…... en ontdekte: dát kan ook!!
Prima zelfs! Voor dit soepje hoeft het geen herfst of winter te zijn om met smaak te worden gegeten.


Helaas was dit net mijn allerlaatste pastinaak uit de tuin, maar deze ga ik vaker eten.
Wel jammer dat ik nu moet wachten tot de pastinaak van piepklein zaadje tot een grote, witte, zoete wortel is uitgegroeid...…  Tót er een dik pak sneeuw ligt ;)


Pastinaaksoep met champignons

                        maaltijdsoep voor 4-6 personen
Ingredienten:
  • 400 g pastinaak
  • 4 el olijfolie
  • 1 rode ui
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1,5 l groentebouillon
  • 4-6 eieren
  • 250 g kastanjechampignons
  • 1 tl gedroogde of verse dille
  • 1,5 dl sojaroom
  • versgemalen peper
  • versgemalen zeezout
Hoe maak ik het klaar:
Maak de pastinaak schoon, schil de wortel en snijd deze in stukjes. Pel de ui en één teentje knoflook en snipper deze. Verhit 2 el olie in een soeppan en fruit de ui en één teen knoflook 1 minuut. Voeg de pastinaakstukjes toe en bak 3 minuten.  Maak de bouillon en schenk die erbij. Doe het deksel op de pan en laat de soep zachtjes 10 minuten koken.
Kook ondertussen de eieren hard in 7 minuten, pel ze en halveer ze.
Snijd de champignons in kwarten. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de champignons op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten. Pers de tweede knoflookteen erboven uit en bak nog even mee.
Roer ondertussen de gedroogde dille door de sojaroom. Breng op smaak met versgemalen peper. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de soep over diepe borden en leg in elk soepbord twee eierhelften, evenals de licht gebakken champignons. Schenk of lepel er wat sojaroom met dille op.
Mmmm…. wat een lekker soepje.
Geef er vers afgebakken meergranen biologisch stokbrood bij.

Eet smakelijk!