vrijdag 11 januari 2019

Zelf Yoki drank maken

Dit wordt waarschijnlijk mijn kortste blog ooit. Vooral bedoelt om de plastic yokidrank flessen te boycotten.
Vroeger, toen ik jong was, kwam bij ons de melkboer nog aan de deur met glazen flessen. Als mijn moeder druk bezig was met mijn baby broertje zette ze het oranje flessenkratje voor de deur met een briefje erbij. De melkboer verving de lege glazen flessen voor volle.
Tegenwoordig is het zoeken naar glazen flessen zuivel bij de super!
Alles zit in drinkkarton, met een plastic laag aan de binnenkant tegen het doorlekken. Of het zit helemaal in plastic, die ik - zoals ik tot mijn schaamte moet bekennen- tot voor kort ook kocht. Vooral omdat ze zó goedkoop zijn.
Maar... wat haal ik daarmee veel wegwerpplastic in huis. Goedkoop voor mijn portemonnee, is duurkoop voor het milieu.
Dat wil ik niet meer.!!
Jaren geleden maakte ik ook een tijdlang yoki zelf voor de kinderen.  Veel gezonder, maar ze vonden het uiteindelijk minder lekker.
Nu drinken alleen mijn zoons nog yoki, maar daar gaat gerust, in die enorme grote schoolbekers, bijna een liter per dag doorheen. 


Tot ik laatst yoki vergat te kopen. Ik maakte het weer zelf en tot mijn  verrassing vond jongste zoon het errug lekker. Hij wil zelfs niet anders meer.
Nu is hij ook erg milieubewust en zijn jonge hartje is erg begaan met de wereld om hem heen. Hij gruwelt van journaalbeelden met vervuiling. Of dat nu op de Waddenstranden, in zee of elders is.
Dus hij drinkt heel bewust en met veel plezier mama's zelfgemaakte yoki- drink, toen ik uitlegde dat dit beter is om de plastic soup vervuiling te verkleinen.
Hoewel ik nog wel een plastic fles koop voor de limonade, scheelt het aanzienlijk. Gebruik ik mijn  zelfgemaakte limonade uit glazen flessen, dan krijgt het een ander kleurtje en dat is net een brug te ver; daar liep het de vorige keer ook op stuk.....
Vanuit die ene limo fles, maak ik nu wel 10 liter yoki drank.... tel uit je plastic besparing;)
Hoewel ik ook in de winkel nog eens kritisch kan kijken naar alternatieven.

En hoe ik het nu klaar maak?

Yoki-drank zelf gemaakt

           voor 2 liter
Ingrediënten:
  • 1 liter biologische yoghurt (in biologisch afbreekbare kartonverpakking)
  • 2 dl frambozensiroop of smaak naar keuze
  • 8 dl water
Hoe maak ik het klaar:

Doe eerst de yoghurt in een grote maatkan van 2 liter. Voeg daar de limonadesiroop aan toe en vul aan met water tot 2 liter.  Als je kinderen van afwisseling houden, varieer dan eens met perziksmaak, bosvruchten of wat dan ook. Roosvicee is ook een beter alternatief dan gewone siroop.
Even goed mengen met de staafmixer en klaar is je zelfgemaakte yoki-drank.
Ik bewaar het in glazen flessen in de koelkast. Je kunt het ook bewaren in een kan van bijvoorbeeld Tupperware. Deze yokidrank is net zo lang houdbaar als de datum die op het pak yoghurt staat.

Zelf drink en  gebruik ik al jarenlang geen zuivel meer. Na mijn kinderen lang sojamelk te hebben gegeven, zijn we op een gegeven moment, ik weet niet meer waarom, weer op yoki overgestapt.
En nu dus weer zelfgemaakt, want dat is niet alleen beter voor je gezondheid maar ook voor het
milieu.

Ik hoop mijn kleine steentje hiermee bij te dragen. 
Wat drink jij? En let jij hierbij ook op de verpakking?