woensdag 19 juni 2019

Feestelijke aardbeientaart



Dit is een taart die alles heeft!! 
Ze is overheerlijk, ziet er prachtig uit en als klap op de vuurpijl: het is een super healthy taart. Volledig suikervrij, lactosevrij, vegan en glutenvrij en oh ja... ook zonder oven 'bak' je deze taart.

En natuurlijk is dit een taart met verse aardbeien. Ben jij ze al zat? Ik nog lang niet, hoor!! Zorg dat je aan verse aardbeitjes uit het seizoen kunt komen. Zet een paar planten in je tuin. 


Je zult zien dat ze goed groeien en wat is er leuker dan je eigen aardbeitjes oogsten? Deze smaak is onovertroffen!

Kom, we gaan aan de slag!!

Aardbeientaart met banaan

                    voldoende voor 12 stukken
Ingrediënten:
        voor de bodem:
  • 100 g sesamzaad
  • 50 g zonnebloempitten
  • 50 g walnoten
  • 140 g gedroogde vijgen 
  • 100 g ontpitte dadels
  • 2-3 el water
  • 1 tl kaneel
  • wat versgemalen nootmuskaat
      voor de saus
  • 400 g aardbeien
     voor de vulling:
  • 400 g aardbeien
  • 3-4 bananen
  • 40 g geraspte kokos
     verder nodig:
  • keukenmachine
  • staafmixer of foodprocessor
  • vlaaivorm van 24 cm doorsnee

Hoe maak ik het klaar:
Begin met het maken van de bodem. Week de gedroogde vijgen in één dl warm water voor ongeveer een half uur. Ik gebruikte voor deze taart de vijgen die ik vorig jaar van mijn eigen vijgenboom oogstte.
Voor deze taart had ik ze trouwens niet voorgeweekt, wat resulteerde in harde brokken gedroogde vijg in de bodem. Want.... we gaan alle ingrediënten voor de bodem fijnmaken tot een samenhangend 'deeg'.
Maal eerst het sesamzaad, de zonnebloempitten en de walnoten in de keukenmachine fijn. Giet het weekwater van de vijgen af (dit is nog lekker en gezond om op te drinken, dus gooi niet weg!) en voeg deze ook toe, samen met de ontpitte dadels. Als het deeg, net als bij mij, wat te droog blijft en niet een plakkerig, doch stevig 'deeg' gaat vormen, voeg dan 1 tot 2 eetlepels water toe.
Neem de taartvorm en druk het 'deeg' hierin plat met een lepel.

Bestrooi dit met de kaneel en rasp er wat nootmuskaat overheen.
Zet de taartvorm voor minstens één uur in de vriezer.

Maak de 400 gram aardbeien schoon en pureer deze met een staafmixer fijn tot aardbeienpuree.
Maak de andere 400 gram aardbeien schoon, verwijder het kroontje en snijd ze in plakjes.
Haal de bodem uit de vriezer en verdeel ongeveer 2/3 deel van de gepureerde aardbeien over de bodem. Bewaar het overige deel.

Verdeel de in plakjes schoongemaakte aardbeien hier over heen, zodat de hele taart bedekt is.
Snijd de bananen in plakjes.

Verdeel deze er ook over heen.

Giet de overgebleven gepureerde aardbeien, de saus,  er over heen.
Verdeel met een lepel over de banaanplakjes heen.
En strooi daarna de geraspte kokos erover heen.

Zet de taart terug in de vriezer en laat deze daar minstens 2 uur staan voordat je hem gaat aansnijden.
Je kunt hierna de taart ook in de koelkast bewaren.

Ach wat.... ik verzeker je dat er helemaal niet veel aan te bewaren is.
Deze taart is zó super lekker, dat iedereen zal vechten om nog een stukje.






Neem gauw iets voor jezelf, voordat 'ie op is!!