zaterdag 2 april 2016

Mijn stadskippen!

Kippen houden middenin de stad. Kan dat? Ja, hoor: dat kan!
Ik wilde al eerder een bericht wijden aan mijn kippetjes, want dankzij hen, heb ik een geweldige eiervoorraad. Net voor Pasen bijna 50 stuks (inclusief een gekregen doosje van de winkel)
Mijn zoon zei: "mam, we moeten echt eieren gaan eten. Alle doosjes zitten vol! "   "Geen probleem,  kind, Pasen komt eraan!"
Leuk en lekker: zulke verse eieren! De meeste kippen beginnen  in het voorjaar eieren te leggen. Onze kippen begonnen nèt voor de kerst. En ik gaf ze géén kunstlicht, hoor!

Ondanks dat ik ze de hele winter  niet bijster veel ruimte heb kunnen geven.

Zo zag het hok er vorig jaar nog uit, maar nu staat het op instorten. Het wordt echt een bouwval. En de ruimte is voor zes kippen ècht te klein!

De kuikens zijn errug groot gegroeid........
Ik was niet zo kieskeurig met het kopen van kuikens, nà een mislukte broedperiode van onze eigen kip. Het zijn dus grote legkippen geworden.......


Er is een nieuw hok-in-de-maak, maar dat is deels mislukt. Het wordt  ècht heel speciaal.... maar daar volgt nog meer over....
Gelukkig, net voor Pasen kregen onze kippetjes toch meer ruimte. Een deel van de tuin is voor ze afgezet en een deel van het hok is weg.....


Hier kun je de lijn van de dakrand nog zien, van het deel dat is weggedaan.
Het hoge gedeelte van het hok is gebleven, ze kunnen er zelf in en uit lopen, zowel naar boven als onderin.
Vanaf ons woonkamerraam is er een hek geplaatst, naar het hek aan de voorzijde van de tuin. Dit is schuin geplaatst, waardoor ze ongeveer 12 m2 tuin krijgen.
  
We hebben in totaal zes kippen: vijf hennen en een haan.
Het zijn drie grote kippen (de kuikentjes), één krielkip en een serama haantje en hennetje; formaat halve krielkip.
We houden niet van standaard kippennamen, dus bij ons heten de dames:
Popcorn, Lispeltuut, Dramaqueen, Goudhaantje en Zazu. Onze man heet Pepper.
Helaas, volgens de normen van het biologische keurmerk, zijn het, ook al krijgen ze 12 m2 tuin, nog geen biologische kippen. Ze hebben dan namelijk 4 m2 per kip nodig, oftewel het dubbele..... 

Wil je meer informatie over het houden van kippen in de stad? Denk je erover om zelf kippen aan te schaffen? Dan kan ik het niet beter verwoorden dan hier:  over de biologische stadskip  beschreven staat.  Een heel informatief en inspirerend blog.
Het enige waar ik anders over denk, is dat je wèl een haan kunt houden in de stad.

Ik was een aantal jaar geleden bij een kinderboerderij en dat werd een bijzondere ervaring! Toen ik in de grote stal liep, met metalen dak, wandelde er een haan rond, die tot aan mijn knieën kwam: gróót beest! Op een gegeven moment begon hij te kraaien en werkelijk: horen en zien verging!  Het was een machtig geluid en dat werd nog weerkaatst door het metalen dak.
Nù, zo'n haan moet je natuurlijk niet in je (stads)tuin houden.

Maar als je, zoals wij, kiest voor een Serama haantje,  is het een heel ander verhaal.
Deze maakt zelfs minder geluid dan de kippen, zo bescheiden is zijn klankkast. En de dames kip vinden het wel fijn: een man die voor ze zorgt, ze beschermt en de lekkere hapjes voor ze opzoekt. En een haan bij de kippen zorgt voor minder ruzie bij de dames, de pikorde ligt vast. Er wordt voor ze gezorgd!
Het woord 'hanig' of 'haantjesgedrag'  herken ik niet bij ons haantje. Hij is vooral heel lief voor zijn vrouwtjes. En vindt hij een lekker hapje: dan eet hij het niet zelf op, maar geeft het aan zijn lievelingsvrouwtje. Zelf eet hij als laatste.
En natuurlijk krijgen we bevruchte eieren. Vorig jaar is het niet gelukt om zelf kuikentjes te krijgen, hoewel één kip echt haar best deed met broeden. Maar het moet mogelijk zijn! Wie weet, volgend jaar weer eens proberen. Nu zit het binnenhok en de loopruimte in de tuin even (over)vol!

Twaalf vierkante meter: dat is toch aardig scharrelen. Hoewel kippen eigenlijk de hele dag door moeten  kunnen eten. Gewoon kleine beetjes, lekker scharrelen en rommelen, af en toe een uitdaging krijgen..... We doen ons best voor ze.

Hier zijn ze nog verbaasd en tevreden, maar een dag later willen ze nog meer de ruimte....
Ze vliegen gewoon over het hek heen! 

Gaas wordt vastgezet met tie-rips en het hekje in het midden geeft toegang om de eieren te rapen, water te geven en het binnenhok te inspecteren. Eén van de kinderen heeft als taak om voor de kippen te zorgen. Een hele verantwoording, die ik soms overneem en natuurlijk in de gaten houd. Maar wel belangrijk om op deze manier verantwoordelijkheid te leren dragen!
Het hek is gemaakt van gaas wat we vonden op de tuin en bij het grof vuil. De palen zijn stukken, die over zijn van de poort.
De randjes gaas bovenop het hek zijn bedoeld om de kippen geen 'landingsplek' te geven, als ze erover heen willen vliegen. Want dat is ook niet de bedoeling!! 
Ze probeerden het natuurlijk op dag twee al uit, maar nu wordt het ze moeilijker gemaakt.
Hier zitten ze al lekker op stok!
De voerbak hangt binnen, zodat er geen regen in kan komen.
De waterbak die eerst altijd werd omgegooid, is nu een oude pan. Gaatjes erin, kettinkjes van een hanging basket erdoor en hun waterbak hangt. Met regen krijgen ze alleen maar meer..... 
Nog een natuurlijke zitstok in de tuin

Wat wil een kip nog meer.....

En wij?
We  krijgen elke dag lekker eieren!
Als het goed is van tevreden scharrelkippen.....