dinsdag 8 november 2022

Tamme kastanjes poffen

 Wat een heerlijke tijd is de herfst!!

  • Het is wel een tijd van neergaan:
    de zon gaat vroeger neer, de dagen worden korter, planten en bomen gaan neer in winterrust
  • Het is wel een tijd van vallen:
    vallende bladeren, eikels, kastanjes, noten, andere vruchten..... (en als het glad wordt, kunnen wij ook nog eens vallen)
  • Maar het is óók een tijd van verzamelen:
    verzamelen (en oogsten) van voedsel voor de donkere, koude winter, door mens en dier
Wanneer je leeft met het ritme van de seizoenen en toegeeft aan de behoefte aan rust 
en naar binnen gekeerd-zijn, geeft dat rust in je leven!

Natuurlijk is het ook heerlijk erop uit te trekken de natuur in, juist nu nog in deze tijd van overvloed!

Ik verzamelde tamme kastanjes.  Bij mij in de buurt zijn meerdere tamme  kastanjebomen te vinden. 
Gewoon in de stad.... ik ontdekte dit jaar weer een paar nieuwe bomen.
Voordat ze door auto's worden platgereden, raapte ik de kastanjes en voelde me de koning te rijk!
Deze tamme kastanjes zijn zoet, smaakvol èn ook nog eens gezond!


Tamme kastanje is gezond:
De tamme kastanje [Castanea Sativa] is heel gezond. Tamme kastanjes zijn noten, let dus op bij een notenallergie!
Ze bevatten minder eiwitten dan andere noten en meer (complexe) koolhydraten die o.a. zorgen voor de zoete smaak.
Verder bevatten tamme kastanjes veel vezels, eiwitten, vitamine B1, B6 en C. De mineralen kalium, fosfor en foliumzuur zijn ook in ruime hoeveelheden aanwezig in de tamme kastanje. 
Zo biedt de tamme kastanje allerlei gezondheidsvoordelen.


Tamme kastanje herkennen:
Tamme  kastanjes worden ook wel de vruchten van de herfst genoemd. 
Je kunt ze vinden van eind september tot half november.

Deze prachtige -nog jonge - tamme kastanjeboom vond ik vlakbij huis.
Tamme kastanjes kunnen erg hoog - wel 30 meter -  en oud - wel 400 jaar - worden!
De donkergroene bladeren zijn langwerpig, getand en in de vorm van een vogelveer.

De bolster heeft veel fijne stekels en erin zitten vaak meerdere tamme kastanjes....

De wilde kastanje of paardenkastanje [Aesculus Hippocastanum]  heeft handvormige bladeren.
Deze kastanjes worden vaak geraapt omdat ze mooi glanzen en inspireren tot creatieve ideeën.
De paardenkastanje gebruik ik om wasmiddel [klik] van te maken, wat goed werkt doordat
er saponinen in de kastanje zitten. Hij is echter níet eetbaar!
Hier zie je het verschil duidelijk. De wilde of paardenkastanje staat links op de foto,
de tamme kastanje heeft een pluimpje bovenop en zowel een afgeplatte als een bolle kant.




Tamme kastanjes poffen



Ingrediënten:
  • tamme kastanjes zoveel als je hebt geraapt
  • versgemalen steen- of zeezout
  • beetje roomboter


Hoe maak ik het klaar:
Na het rapen bewaar je de tamme kastanjes niet langer dan een week in huis.
Test of de kastanjes nog goed zijn door ze in een bak met water te leggen. De kastanjes die blijven drijven zijn al ingedroogd of door beestjes van  binnenuit opgegeten.
Die kun je weggooien. De kastanjes die naar de bodem zakken zijn eetbaar!


Nu kunnen we de tamme kastanjes gaan poffen, wat natuurlijk het leukst is
in een kachel, open haard of buitenvuur..... Maar het is wel wat lastiger de temperatuur
en tijd te bepalen. Dus het voorbeeld geef ik met de oven.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de bolle kant in met een mesje en kerf er een kruis in.
Leg ze op een bakplaat  en leg op elke kastanje een kleine schilfer boter.
Strooi er naar smaak wat zeezout over.
Laat de kastanjes 20 minuten poffen in de oven.
Haal ze eruit en pel ze wanneer ze nog heet zijn.
Dan gaat niet alleen de buitenste, harde pel eraf, maar zó verwijder je ook gemakkelijk 
het bruine velletje wat zo bitter smaakt.
Dit werkt echt!
Zorg dat je niet teveel kastanjes tegelijkertijd poft, want je moet ze warm 
kunnen pellen. Je kunt de kastanjes ook per tien of twintig stuks in aluminiumfolie vouwen.
Dan houd je de folie dicht van de pakketjes die je pas later gaat pellen.

Eet de gepofte en gepelde kastanjes als een gezonde snack tussendoor! 
Het voorziet je van waardevolle voedingsmiddelen!
Eet jij wel eens tamme kastanjes?!
Wat is jouw inspiratie tip?

Volgend jaar wordt het tijd voor nieuwe ideeën.
Omdat de kastanjes zijn geraapt, verzamel ik deze alvast;)