dinsdag 12 november 2019

Andijvietaart

Deze taart is erg apart.  Hij staat al jarenlang geregeld bij ons op tafel en vandaag weer, met een verse krop andijvie uit eigen tuin. Als ik een gerecht al zó lang klaarmaak, is het toch de moeite waard om hier te delen. Dus ik zou zeggen: oordeel zelf!
Wat vind jij van deze hartige taart met andijvie, paprika en augurk?!



Andijvietaart met augurk


      voldoende voor 4-6 personen

Ingrediënten:
  • 1 vel vers bladerdeeg (bijvoorbeeld van Tante Fanny)
  • 1 krop andijvie (ong. 600 gram)
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 2 el olijfolie
  • 3 eieren
  • 1 dl sojaroom
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
  • 2 augurken en augurk voor de garnering
  • 150 g geraspte kaas
  • 2 el bosui
  • bieslook ter garnering


Hoe maak ik het klaar:
Was de andijvie goed schoon. Heb je andijvie vers uit de tuin, zet deze dan even in zout water zodat eventuele diertjes eruit kruipen. Snijd de andijvie daarna in smalle reepjes.
Vet een springvorm met een diameter van 24 cm in met boter. Leg het deegvel in de vorm en snijd bij. Prik er met een vork wat gaatjes in.
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Snipper de ui, maak de paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in vierkante blokjes.
Verhit de olijfolie in een hapjespan of wok. Fruit de uisnippers een paar minuten. Voeg daarna de paprika en de andijvie toe.
Bak zo'n 2 minuten, laat wat afkoelen en druk het vocht eruit.
Klop de eieren in een ruime kom los met de sojaroom, zout en peper.
Roer het andijviemengsel door het eimengsel. Snijd de augurken in stukjes en roer dit samen met de geraspte kaas er ook doorheen. Houd een klein beetje kaas achter.
Doe de vulling in de vorm, bedek met wat achtergehouden kaas en zet de vorm in de oven.

Bak de taart in de hete oven in ongeveer 25 minuten gaar.
Garneer met de bieslook en een augurk.
Een lekkere salade erbij is altijd goed!

Bij mij was de taart deze keer prachtig bol gaan staan.

En het smaakte zó goed dat we eigenlijk niet genoeg hadden. Iedereen wilde nog een stukje.

Dus zó apart is deze taart nu ook weer niet. Hij is hier goedgekeurd!

Gewoon lekker!!