vrijdag 20 oktober 2023

Kruidkoek

 In deze robuuste herfstige, gezonde koek gaan appels en walnoten uit het seizoen. 
Heb jij ze ook zelf geoogst of gevonden in bos of park?!
Deze koek smaakt prima! Té goed eigenlijk om niet te delen.


Kruidkoek

     voor 10 dikke plakken

Ingrediënten:
  • 150 g volkorenmeel
  • 50 g roggemeel
  • 50 g tarwebloem
  • 50 g kokosbloesemsuiker
  • 20 g bakpoeder
  • 2 el kaneel
  • 1/2 tl kardemompoeder
  • 1/4 tl versgemalen peper
  • 1 el appelstroop (zelf maken? klik!)
  • 100 ml water
  • 100 ml sojamelk
  • 25 g roomboter plus boter om in te vetten
  • 50 g rozijnen
  • 50 g gehakte walnoten
  • 1 grote appel

Hoe maak ik het klaar:
Kraak eerst de verse walnoten en verwijder alle harde tussenschotjes (gezond in de thee!).
Vet een cakeblik van 1 liter in met boter of vouw er bakpapier in.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Roer alle droge ingrediënten door elkaar in een ruime kom Laat de roomboter smelten in een pannetje. Roer de roomboter samen met de appelstroop, het water en de melk door het meelmengsel. 
Roer er de rozijnen en de walnoten in stukjes door.
Schep in het ingevette cakeblik.
Schil de appel en snijd in dunne schijfjes. Steek deze in het - stevige - beslag 
op gelijke afstand van elkaar.
Schuif de kruidkoek met appel in de voorverwarmde oven en bak 
in 35 tot 40 minuten gaar en bruin.

Laat afkoelen met de ovendeur open.
Snijd de plakjes zó dik dat er op elk plakje een stukje appel zit.
Deze kruidkoek is een stevige koek die heel goed smaakt op herfstige, 
steeds kouder wordende dagen.
En ze is heel gezond met weinig suiker en
 veel vezels, da's extra genieten!