maandag 3 april 2023

Pancakes

Yes! Mijn blog is weer 'ont-hackt' en ik ben er weer!
Natuurlijk was Lilly's hack een 1 april grap. Bedankt voor de leuke reacties!

Moe en bijna dizzy van de heerlijke voorjaarslucht maar eveneens van de enorme trek, 
kwam ik vandaag thuis van m'n werk.
Geweldig dat jongste dochter met vriendinnetje juist dít moment uitkoos
 om pancakes te gaan bakken. Ik juichte hun plan toe en viel uitgehongerd op de eerste 
de beste pancake aan.
Nu smaakt alles lekker als je trek hebt, maar deze waren ook na zes stuks
- ik was niet snel verzadigd - nog heerlijk! Zeg nou zelf bij het zien van deze foto!
Waarom bedacht ik dit zelf niet eerder?
Een keer pancakes  bakken bij de thee is feestelijk en lekker!

De kookcursus van jongste dochter - gecombineerd met haar energie en goede ideeën - 
werpt zijn vruchten af. 

Waar Hollandse pannenkoeken groot en dun zijn, zijn pancakes klein en dik. 
Pancakes rijzen in de pan doordat er bakpoeder in het beslag zit. 
Zo verkrijgen ze hun luchtigheid.  Hoewel deze dikke pancakes eigenlijk 
verdacht veel lijken op die dikke pannenkoeken met gist die mijn moeder vroeger bakte. 
Al had ik als kind nog zoveel trek, na één zo'n pannenkoek zat ik vol!!

Met Pasen voor de deur deel ik snel het recept met jullie, want van deze pancakes 
kun je er heel wat op. Ze passen perfect bij ontbijt, brunch of lunch, 
als dessert met ijs en ook nog eens tussendoor bij een kop thee.
Zeker met deze 'gezonde' variant, is het  altijd een goed moment voor een pancake!!


Pancakes

  Voor zo'n 25 - 30 stuks

Ingrediënten:
  • 250 g volkoren meel
  • 200 g bloem
  • 7,5 dl sojamelk (gezoet)
  • 2 eieren
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 1/2 tl versgemalen zeezout
  • boter

Hoe maak ik het klaar:
Doe de melk en de eieren in een kom en mix met een garde of mixer de eieren lekker luchtig door de melk. Voeg de droge ingrediënten toe en mix goed door tot een klontvrij beslag.
Smelt een klontje roomboter in een koekenpan.
Schep van het beslag een hoopje in de pan. Verdeel dit eventueel met een lepel tot een mooie cirkel 
en schep er nog twee hoopjes bij.
Bak zo drie pancakes in één pan.
Als het beslag aan de bovenkant gestold is, draai je de pancakes om zodat de 
andere kant kan bakken. 
Laat ze op middelhoog vuur lichtbruin worden.
Laat het niet te hard gaan.
Schep ze uit de pan op een bord waar je ze warm houdt door een ander bord erop
te leggen of zet een bord op een pan met kokend water om ze warm te houden.
Vanmiddag had ik geen perfect ronde pancakes, maar ze smaakten verrukkelijk.

Wil je het echt op z'n Amerikaans eten, serveer er dan Maple Syrup oftewel ahornsiroop bij.
Ik had trek in mijn eigen pure honing en dat smaakte heerlijk op deze pancakes.
Natuurlijk is vers fruit, hazelnootchocoladepasta 
of kaneelsuiker ook waanzinnig lekker op deze pancakes.
Experimenteer en geniet volop!

Dank je wel, lieve Jisca en Nine, voor het bakken van deze pancakes.

Wanneer ga jij ze een keer eten?!