vrijdag 8 april 2022

Daslookzout

Dat ik niet eerder kruidenzout maakte, betekent niet dat het moeilijk te doen is, oh nee!
Want wat is het een goed idee om de smaak van dat heerlijke daslook 
- die maar een paar maanden per jaar groeit - te vangen in zout.
Vandaag maakte ik daslookzout. 
En omdat ik nergens een 'recept' kon vinden, plaats ik er hier één.
Doe je mee? Heel simpel....



Daslookzout     

         voor 2 kruidenpotjes vol


Ingrediënten:
  • 100 g daslook
  • 100 g grof zeezout


Hoe maak ik  het klaar:
Was de daslook voorzichtig en laat uitlekken in een vergiet.
Neem evenveel zeezout als daslook. Je kunt gerust andere hoeveelheden nemen, als je de verhouding van 1 : 1 maar laat staan.
Bestrooi de daslookbladeren met het zeezout, verdeel gelijkmatig en droog het in een droogoven 

op 55°C in 2 tot 3 uur. (Het ligt een beetje aan de plek in je droogoven hóe lang het duurt). 
Als de blaadjes knisperig droog aanvoelen is het drogen klaar.
Heb je geen droogoven, dan kun je het daslook-zout mengsel ook aan de lucht drogen. 
Leg het op bakpapier op een groot dienblad. Zorg dat de bladeren niet op elkaar liggen. 
Zet het blad op een droge, warme plek in huis, bijvoorbeeld bij de kachel of
 op een vensterbank voor het raam en laat het zo'n 3 dagen drogen. 
Ook hier weer voelen of de blaadjes knisperig droog aanvoelen.
 
Doe de gedroogde bladeren met het zout in een hoge kom en mix het fijn met de staafmixer.
Je kunt het héél fijn maken of wat grover laten.
Doe in potjes.
Zout conserveert en is eigenlijk oneindig houdbaar. Dat geldt ook voor dit daslookzout,
mits de bladeren goed gedroogd zijn.


Heb je geen daslook? Je kunt van allerlei kruiden of een combinatie van kruiden 
een geurig kruidenzout maken. Wat te denken van lavaszout of  selderijzout?
Fijn experimenteren....

Heb jij wel eens kruidenzout gemaakt?

Ik ga het hele jaar genieten van mijn zelfgemaakte daslookzout!


Meer maken met daslook?
Kijk eens bij mijn andere ideeën en recepten: