zondag 9 februari 2025

Crackers, glutenvrij

 Het maken van crackers stond al lang op mijn to-do-lijst. 
Eindelijk kwam het ervan, maar het blijft niet bij één keer, hoor.
Ze zijn super easy te maken, ze zijn smaakvol en in deze crackers verwerk ik tevens 
een leftover gekookte rijst. Raken we dat ook weer mooi kwijt.
Deze crackers zijn glutenvrij en - uiteraard! - suikervrij.
Ze bevatten geen emulgatoren of conserveringsmiddelen. Het grote voordeel van zelf 
 maken, is dat je precies weet wat erin gaat.

En je kunt er ook nog eens geweldig mee variëren. Net waar je zin in hebt,
of met wat je in huis hebt.



Zadencrackers, glutenvrij

     voor zo'n 20 - 24 crackers


Ingrediënten:
  • 60 g lijnzaad
  • 250 g gekookte rijst of ander graan
  • 60 g sesamzaad
  • 60 g pompoenpitten
  • 2 el tomatenketchup
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl pittig paprikapoeder
  • snuf cayennepeper


Hoe maak ik het klaar:
Lijnzaad is als het ware de 'lijm' oftewel basis voor zelfgemaakte crackers. 
Week het lijnzaad minimaal één uur in 160 ml handwarm water. Het lijnzaad maakt het water dik en lobbig, een soort 'lijm' dus. 
Heb je geen leftover van gekookte rijst, neem dan 125 g rijst (maakt niet uit welke soort), kook dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en laat afkoelen. 

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix fijn. Of gebruik een staafmixer.
 De pitjes mag je blijven zien, als het maar goed gemengd is.
Leg een vel bakpapier op een rooster van de voedseldroger of dehydrator. Heb je deze niet, 
je kunt ook de oven op de allerlaagste stand gebruiken.
Giet het mengsel op het bakpapier en
 spreid het zo glad en dun mogelijk uit.  Er mogen geen gaten in het mengsel ontstaan. 
Met deze hoeveelheid vulde ik ruim twee bakplaten. Dit is uiteraard afhankelijk
 van de grootte van je voedseldroger/oven.

Je kunt met een bakring ook ronde rijstcrackers maken...
Zet de voedseldroger op 40°C en begin met drogen.
Snijd na drie uur met een scherp mes of pizzaroller de plak in meerdere rechthoeken: de crackers!
Je kunt kiezen voor kleinere of smallere crackers, net wat je voorkeur heeft.
Laat verder drogen en trek na twee uur het bakpapier van de crackers af.
Leg de crackers zonder bakpapier op het rooster en laat nog drie tot vijf uur drogen.
Variëren met temperatuur kan. Wil je ze bijvoorbeeld in de oven drogen op 50°C, verkort de tijd dan.
Haal je glutenvrije zadencrackers uit de droogoven. 
Het randje is knapperig, het midden niet. Wil je het door en door knapperig,
laat dan nog wat langer drogen.
Bewaar deze crackers droog in een afgesloten blik of trommel.
Ze zijn ongeveer een week houdbaar.
Worden ze zacht of slap, dan kun je ze opnieuw een uurtje drogen.

Super leuk om met een leftover van rijst je eigen crackers te maken.
Ze zijn gezond, kruidig en lekker.

Ik maakte de eerste daslooksoep van het jaar en at mijn buikje rond aan soep en crackers.
Ze zijn heerlijk om zó te eten, maar met een plakje kaas erop, smaakt het nog lekkerder. 

Ik maakte deze week meerdere soorten crackers want met allerlei soorten zaden, smaakmakers, 
leftovers van graan - denk aan: gierst, quinoa, haver - en groente maak je elke keer weer een 
ander soort glutenvrije crackers.

Je kunt de crackers kleiner snijden en als toastjes of zoutjes gebruiken bij de borrelplank. 
Ook kun je ze beleggen met pesto, roomkaas, eiersalade etc. Wat je lekker vindt.
Mjumm, ik hou hiervan. Deze ga ik vaker maken. Stay tuned...
Er komen binnenkort nieuwe crackerrecepten aan!



De inspiratie voor het zelf maken van crackers komt uit:
"Handboek voedsel drogen" door Claudia Kuyken
Aanrader als inspiratiebron bij het drogen van voedsel