zondag 17 mei 2020

Supersnelle gerechten

De scholen zijn weer begonnen en waar ik had gedacht dat ik dan de vlag zou uithangen, gebeurde er iets onverwachts. Ik sta zelf weer een paar dagen voor de klas. Druk maar leuk, mijn wereldje wordt weer wat groter.  Maar na een lange werkdag, die voor mij 's morgen al voor zessen begint en waarbij ik pas tegen half zes thuiskom, is het wel even puzzelen met mijn weekmenu. De supersnelle recepten, met uiteraard verse groente uit eigen tuin, bewaar ik voor mijn werkdagen. Natuurlijk kan ik mijn 16-jarige vragen om eens te koken -leerzaam voor hem, makkelijk voor mij - maar dan eten we elke keer pizza of pasta met tomatensaus uit een pot.
De radijsjes, sla, spinazie en bloemkool uit eigen tuin blijven daar dan staan ;)

Naast een aantal uitgebreide recepten op mijn blog, heb ik gelukkig ook supersnelle gerechten die met verse groente - en nee, niet voorgesneden en kant en klaar in een zakje - binnen een half uur op tafel staan. Of is het zelfs binnen 20 minuten? Eten we dan soms elke dag pasta? Oh nee..... de variatie is reuze!

Als jij ook wel eens een week lekker snel, maar toch verantwoord  wilt koken, volgt hier de inspiratie ervoor. Een weeklang lekker snel aan tafel met afwisselende, vegetarische recepten boordevol verse seizoensgroenten. Ik vond zóveel lekkere gerechten dat ik nu alleen de voorjaarsgroente deel en ik beloof een nieuwe serie voor de andere seizoenen te maken....



1. Gado Gado met radijs en broccoli



In dit gerecht komt er een explosie van kleur en smaak op je af. Na de snelle voorbereiding - 25 minuten - is het heerlijk uitrusten aan tafel met dit feestje op je bord. En de radijs is nu in 't voorjaar op z'n best: bij mij vers uit de tuin, bij jou misschien uit de winkel.... Hoe het ook zij: eet smakelijk!
Klik hier voor het recept.


2. Marokkaanse couscoussalade met raapsteeltjes

Mijn allereerste, verse groente uit de moestuin zijn toch wel raapstelen. Afhankelijk van hoe vroeg ik met zaaien was, oogst ik ze soms al in maart. En op een warme, zonnige dag is deze maaltijdsalade perfect!  Je waant je ermee in verre, warme landen. Maak het hele recept, ook al eten er minder personen mee: het is een perfecte lunchsalade en in 20 minuten  op tafel.
Voor het recept klik hier.


3. Sneeuwwitte bloemkool

Het voorjaar is ook de tijd van bloemkool: ik oogstte er de afgelopen weken tenminste vier uit eigen tuin. Dit gerecht is heerlijk door z'n eenvoud en dat komt in de smaak met de verfijnde basilicum en knoflook als smaakmaker terug, maar ook in de kleur op je bord: mooi wit is niet lelijk!
Geniet van dit supersnelle - 20 minuten - tongstrelende gerecht.
Ook maken? Klik hier


4. Roergebakken spinazie met quinoa


Mei is dé maand van spinazie.... prachtig groene, malse blaadjes spinazie. Ik heb ze altijd uit mijn tuin en het oogsten is niet veel werk. Spinazie zit boordevol voedingsstoffen en kan op veel manieren worden klaargemaakt. Dit is niet alleen een snel gerecht - met 25 minuten op tafel - maar ook lekker anders, lekker gezond.
Ook maken? 
Klik hier!


5. Oosterse stamppot met paksoi


In de winkel wordt ze nu volop aangeboden: lekkere paksoi uit Nederland.
En in een stamppotje komt de smaak  goed tot z'n recht.
Okay... het is maar net aan klaar in 30 minuten maar dan kun je ook aan tafel. Wil je het makkelijker
voor jezelf?  Schil de aardappelen dan 's ochtends voordat je naar je werk gaat...  kom je thuis doe je gelijk het vuur aan en hoef je je alleen te ontfermen over de groente. Nou ja..... see for yourself!
Ook maken? Klik hier!


En als het dan eindelijk weekend is, wil je genieten van het mooie weer en heb je nog een heleboel andere dingen te doen. Gaan we toch gewoon door met supersnelle gerechten?! Dus hier komt nummer 6 en nummer 7....

6. Bloemkoolpasta uit één pan

Als we het hebben over snel, sneller, snelst spant deze eenvoudige pasta de kroon.
En toch proef je het er niet aan af dat het binnen 15 minuten klaargemaakt is. En wanneer je zo supersnel kookt, houd je vast nog energie over voor andere dingen. Geniet van bloemkool anders.....


7. Snijbietomelet met feta en brood

Heb je geen snijbiet en weet je ook niet zo snel hoe je er aankomt? Deze groente is prima te vervangen door spinazie.
Het is niet alleen snel klaar -25 minuten -  wanneer je het brood en de houmous koopt in plaats van zelf maakt, maar het ziet er ook lekker weekendproof uit.
Geniet ervan!


Ik wens je alvast eet smakelijk!
Enneh….  blijf gezond!