vrijdag 28 oktober 2022

Kweepeersiroop

 Geen tien, geen twintig, maar wel een-en-twin-tig prachtige, grote kweeperen kon ik dit jaar oogsten 
van mijn eigen kweepeerboom(pje). Ze is nu echt goed aangeslagen en na een paar jaar geduld 
komt er een geweldige oogst. Of heeft de droogte van afgelopen zomer de boom goed gedaan?

De meest bekende recepten zoals kweepeergelei en Carne de Membrillo heb ik voorgaande jaren
 al gemaakt en liggen nog steeds op voorraad.
Tijd om nieuwe recepten met kweeperen uit te proberen en te genieten van de geweldige smaak
 en geur van deze bijzondere en vergeten vrucht.

Deze harde perensoort is niet geschikt om zó te eten, ze moet bewerkt worden,
 vergelijk het met stoofperen. 
Hoewel ze peren worden genoemd en nauw verwant zijn met de appel en peer die we kennen, 
behoren kweeperen tot de rozenfamilie [Rosaceae] en dát ruik je!
Een bloemig-zoete geur vulde het hele huis toen ik alleen nog maar aan het schillen was.
Heerlijk!
Ik maakte een heerlijke limonadesiroop waarin je de zoete peer en subtiele roos goed kunt proeven!
Volg je de stappen met me mee?!



Kweepeersiroop 

     voor 2 liter siroop en 14 l limonade

Ingrediënten:
  • 2,5 kg kweeperen
  • 1 kg suiker, in een verhouding van 1:1 met het sap


Hoe maak ik het klaar:
Maak eerst het sap en kook hiervoor de kweeperen een uur.
Heb je een sappan, dan kunnen de kweeperen makkelijk hierin. Lees meer over de werking van een sappan bij mijn blog over appelsap maken klik! 
Heb je geen sappan, lees dan bij mijn blog over kweepeergelei maken, hoe je sap maakt in een gewone pan. Klik

Vang het sap op en meet het af.
Met dit sap maken we de limonade... 
Mijn voorbeeld is heel simpel. Van ongeveer 6 grote kweeperen won ik 1 liter sap.
Hiervoor gebruikte ik 1 kilo suiker.
Heb je een andere opbrengst, houd dan dezelfde verhouding aan.
Meet het sap af en doe in een pan.
Voeg de suiker toe en roer goed door tot de suiker volledig is opgenomen.
Laat de siroop niet koken, je hebt kans dat het dan gaat geleren en dat is niet de bedoeling.
Je siroop is nu klaar.
Zorg dat er goed schoongemaakte flessen klaar staan en schenk de hete limonadesiroop in de flessen.
Draai de dop erop en zet op de kop weg, doe dit niet bij flessen met een beugelsluiting.
Deze siroop is eenvoudig te maken en geeft je een prachtig drankje,
wat zeker een jaar houdbaar is.
Eenmaal geopend bewaar je de fles in de koelkast en drink je 'm leeg binnen 2 maanden. 
Maar ik wed dat  'ie vast al veel eerder op is!

Van het overgebleven vruchtvlees van de kweeperen kun je Carne de Membrillo (klik) maken. 
Een heerlijk zoete kweepeerpasta.

Houd een verhouding van ongeveer 1 : 7 aan wanneer je deze limonade aanmaakt met (bruisend) water.
Hoewel de toegevoegde suiker veel lijkt, valt het mee wat je per glas verdund binnenkrijgt.

Geniet van de smaak van kweepeer, gevangen in een fles.... 
Verras je gasten eens met een heerlijk alcoholvrij aperitief door deze siroop in een mooi glas 
te serveren en schenk er bubbeltjeswater op! 

Geniet!