zondag 4 juni 2017

Bloempotbroodje!

Ik weet niet wat jullie meestal met een bloempot doen......... Ik gebruikte ze deze week in de keuken met een verrassend resultaat: een broodje bloempot! En dat is géén broodje aap-verhaal.
Dat bloempotbroodje vulde ik met allerlei verse heerlijkheden.

Vrienden die kwamen eten, mochten keuren!
Hmmmm, een heerlijk voorgerecht, maar het vult geweldig! Het leent zich dan ook prima als lunchgerecht.

Bloempotbroodje

                 voldoende voor 3 personen
Ingrediënten:
  • 300 g biologisch speltbroodmix
  • 150 ml water
  • 15 g boter + boter om in te vetten
  • 3 el mayonaise
  • 1,5 tl mosterd
  • 6-9 blaadjes friseesla, ijsbergsla of rode sla
  • 30 g walnoten
  • 60 g vegetarische spekreepjes (AH)
  • halve, kleine komkommer
Hoe maak ik het klaar:
Ik was eerst de bloempotjes goed schoon. Vorig jaar zaaide en verspeende ik er namelijk nog plantjes in.
Maak het brooddeeg van 300 g speltbroodmix, het water en de boter. Vermeng goed en kneed tot het een soepel deeg is. In plaats van een broodmix te gebruiken, kun je ook zelf meel naar keuze vermengen met zout en gist.
Vorm van het deeg een bal, dek de kom af en laat het deeg op een warme, tochtvrije plek rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet de buitenkant van de bloempotjes in met boter.
Kijk of het deeg gerezen is en verdeel het in drie porties.
Druk het deeg platter
en druk en vouw het deeg om het bloempotje heen.
Eerlijk gezegd vond ik het spannend of de bloempotjes niet zouden breken in de oven.
Maar dat gebeurde niet!
De rand mag best wat grillig gevormd zijn, dat geeft alleen maar een leuk resultaat.
Bak de potjes in het midden van de oven in circa 15 minuten gaar en goudbruin.

Of wat minder goudbruin, maar wel gaar!
Bij brooddeeg kun je kloppen om te horen of het gaar is.

Als ze iets zijn afgekoeld, kun je het broodje zó van het potje afhalen.

Wow! Is dit geen super mooi bakje om te vullen?!
Dit kan uiteraard met het volgende recept, maar ook naar eigen smaak en naar wat je voorhanden hebt.
Maak eerst een mayonaise-mosterdsausje.
Bestrijk daar de binnenkant van de bloempotjes mee.
En komt dit even goed uit! Rechtstreeks uit de tuin: verse sla, radijsjes, raapstelen......
Was de sla, neem de mooiste bladeren en verdeel ze over de bakjes.
Bak de vegetarische spekjes in wat olie knapperig en verdeel ze over de sla.

Verdeel daarover heen de walnoten.
Snijd de komkommer in plakjes en steek ze tussen de andere ingrediënten.
Snijd nog wat slabladeren in kleine stukjes.
En klaar is je prachtig gevulde bloempotbroodje!


Hier zie je een dwarsdoorsnede. Het deeg is matig gerezen
(mijn zwakke punt), maar het geheel smaakt super goed.

Dít ga ik vaker klaarmaken!!

Eet smakelijk!