woensdag 22 juni 2022

Wildplukken en moerbeienjam

Heb jij al eens Moerbeibessen -  Mulberry in 't Engels - gegeten? 
Misschien heb je de gedroogde besjes in huis, want die koop je gewoon bij de supermarkt
 in het vak van de superfoods.
Maar heb jij ze ook wel eens vers gegeten?
Je kunt ze niet vers kopen, daar is dit besje veel te kwetsbaar voor, zelf plukken kan wel!
Moet  je natuurlijk wel een boom hebben....  òf  er eentje weten te staan.
Met mijn volgende wildplukavontuur liep ik er per ongeluk tegenaan....

Wildplukavontuur


Onder een uitnodigend bord boven een houten boerenhek, wandelden jongste dochter en ik
 een vogelweiland in. We zagen geen vogels,  wel veel schapen! 
Dochterlief merkte op dat het er behoorlijk saai uit zag: wat bomen her en der, 
veel gras en héél veel schapenpoep. Ik gaf haar gelijk.
We wilden net omkeren toen ik een informatiebord zag staan.
Ik werd blij van het bord of beter gezegd van wat er op stond.
Kijk maar mee....

Waren we zomaar in een 'Pluk en Proef'-boomgaard belandt.

Een aangeplante boomgaard met verschillende nog jonge vruchtbomen met vruchten 
die je niet zomaar in de supermarkt kunt kopen. Onbespoten en rustig gegroeid. 
Van elke soort mag je vrij plukken en er staat ook nog bij wanneer het er de goede tijd voor is.
 Kijk, daar houd ik van!

Toen ik me omdraaide zag ik een ouder stel hun fiets  bij een boom parkeren. 
Ze liepen rond de boom: hij met een zakje, zij met een bakje. Daar wilde ik meer van weten! 
Welke vruchten waren er nu, midden juni, rijp?
De vrouw liet ons een moerbei zien en proeven.
Wat een bijzonder lekker, zoet vruchtje.  Het lijkt wat op een framboos, is zoet en uniek van smaak.
Volgens het principe van deze plek mag je plukken zoveel je wilt, 
maar laat je ook genoeg hangen voor andere lekkerbekken.
Tegenwoordig heb ik altijd wel een (hondenpoep)zakje bij me en zó plukten wij ook wat moerbeien.
Jongste dochter leek moerbeienjam wel lekker, dus plukten we wat meer....
genoeg om een jampotje te kunnen vullen.

Balancerend tussen de schapenpoep door, liepen we de boom een paar keer rond. 
Er groeiden méér dan genoeg moerbeien!
De besjes moeten donkerrood tot zwart zijn en overrijpe besjes vallen snel op de grond.
Let op! Het besje geeft behoorlijk af...
en of je de vlekken nog uit je kleding krijgt, is de vraag.


De moerbei

Voordat we jam gaan koken, eerst wat meer over de moerbei. De Moerbeiboom die ik ontdekte, 
hoort bij een Moerbeifamilie [Moraceae].
Je hebt drie soorten moerbeien:  de zwarte, de witte en de rode.
Ze komen van oorsprong  uit  China,  Azië en groeien daarnaast in het Middellands Zeegebied en Afrika. De witte moerbei is heel bekend omdat zijn blad de enige voeding is voor zijderupsen. En zijderupsen zijn weer erg belangrijk voor die kostbare, prachtige zijde die ze produceren. De bomen worden er op een speciale  manier voor gesnoeid, zodat er zoveel mogelijk blad groeit en er zoveel mogelijk rupsen door gevoed kunnen worden.
De zwarte moerbei (Morus Nigra) heeft de lekkerste vruchten en groeit op een zonnige en beschutte plek ook goed in ons land (Nederland).

Moerbei  of Moerbezie, Mulberry in het Engels, is een zeer gezond besje en kreeg het label superfood mee. Nu hoef je hier niet direct van onder de indruk te zijn, want groente en fruit, vers en gevarieerd is eigenlijk allemaal superfood. De vitaminen en mineralen hebben een gezonde uitwerking op je lichaam.
De moerbei is hierop geen uitzondering.
Ze is gezond omdat ze veel vitamine C, A, B6, E en K bevat. Daarnaast bevat ze veel verschillende mineralen waaronder ijzer en magnesium en tot slot bevat ze twee belangrijke antioxidanten. Super gezond,  maar eigenlijk net zo gezond als een rood of een zwart besje,  want daar zitten bijna dezelfde hoeveelheden vitamines en mineralen in.

Moerbeien bevatten niet veel pectine en voor het koken van de jam, kies ik dan ook
 voor het gebruik van geleisuiker. Appel bevat veel pectine en die voeg ik ook toe.



Moerbeienjam

     voldoende voor 2 potten

Ingrediënten:
  • 300  g moerbeibessen
  • 100 g  appel  (1 kleine appel)
  • 400 g geleisuiker 1:1

Hoe maak ik het  klaar:
Was de kwetsbare moerbeibesjes voorzichtig onder zacht stromend water.
Laat het steeltje er gerust aan zitten. Het is teveel werk om die allemaal eraf te halen en bovendien maak je dan het hele besje kapot.
Meng de moerbeien met de suiker en roer goed door.  Was de appel, verwijder het klokhuis, maar niet de schil (die bevat veel pectine) en snijd in kleine blokjes.
Voeg de appelblokjes toe aan het moerbei-suikermengsel. Doe in een pan en breng aan de kook. 

Blijf goed doorroeren zodat de suiker niet aanbrandt.
Laat het vruchtenmengsel 4 minuten borrelend doorkoken. 
Zet de staafmixer erin en mix alles - steeltjes en pitjes - fijn.
Zorg dat je ondertussen brandschone, met sodawater uitgekookte jampotjes klaar hebt staan.

Giet de kokendhete jam in de potten. Draai het deksel erop en zet op de kop weg
 zodat het deksel vacuüm trekt.

Je hoeft de  jam niet koel te bewaren, goed dicht is ze zeker twee jaar houdbaar.

Vanmiddag werd hier al het eerste potje geopend want jongste dochter wilde haar 
jam-op-bestelling natuurlijk gelijk proeven, 
zeker als dit  op een lekkere pannenkoek mag.
De kleur lijkt op bramenjam, de smaak is nog lekkerder.
Genieten van gezonde moerbeibesjes was nog niet eerder zó makkelijk.
En natuurlijk onthoud ik waar de moerbeiboom staat.

Heb jij er al één gespot? Of  heb je misschien een boom in je tuin staan??